Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temuKto z nas nie oprze się apetycznym babeczkom? Pachnące, wyrośnięte, pięknie udekorowane... Pieczenie muffinek to prawdziwa frajda, zarówno dla tych młodszych, jak i starszych łasuchów. To także świetny pomysł dla wszystkich, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia ciast, a chcieliby zaskoczyć czymś słodkim i efektownym swoich bliskich.
Ten artykuł ma 2 strony:
Podstawowy przepis na babeczki
Babeczki to deser, który robi się naprawdę szybko. Jego dodatkową zaletą jest to, że składniki na muffinki zazwyczaj mamy w swojej kuchni, więc nie musimy biegać po sklepach z długą listą potrzebnych produktów.
Mój ulubiony, a co najważniejsze – sprawdzony, przepis-baza na pyszne babeczki obejmuje:
- dwie szklanki mąki (najczęściej używam tortowej, ale można ją częściowo zastąpić
- mąką pełnoziarnistą lub kukurydzianą), szklankę cukru (biały lub brązowy, jak kto woli),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (jeśli nie mamy sody, możemy dodać po prostu więcej proszku do pieczenia i odwrotnie),
- szczyptę soli,
- pół szklanki mleka (ew. jogurtu naturalnego, kefiru, maślanki, śmietany),
- pół szklanki oleju (albo roztopionego masła), 3 średnie jajka.
Oczywiście jest to wersja minimum. Do naszych babeczek możemy dodać wszystko, co podpowiada nam wyobraźnia lub to, co akurat mamy pod ręką, a więc:
- drobne lub pokrojone owoce – świeże lub suszone (szklanka),
- skórkę pomarańczową (szklanka),
- startą marchewkę, buraka (2 szklanki),
- orzechy, migdały, najróżniejsze pestki (szklanka),
- dżem lub konfiturę np. wiśniową, porzeczkową (3–4 łyżki),
- kakao (3–4 łyżki),
- wiórki czekoladowe lub kokosowe (0,5 szklanki),
- nutellę (0,5 szklanki), cynamon (szczypta).
Nasze babeczki wcale nie muszą być słodkie, ale o tym innym razem.
Zasady pieczenia muffinek
Tak naprawdę zasada jest tylko jedna – suche i mokre składniki mieszamy osobno, a potem łączymy. A więc do pierwszej miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól (i ew. kakao), w drugiej zaś mieszamy olej, mleko i jajka.
Mokre i suche składniki łączymy (najlepiej dużą łyżką), szybko i niezbyt dokładnie, w muffinkowym cieście grudki są wskazane, ponieważ to one decydują o delikatności ciasta. To jest także ten moment, aby dodać pozostałe produkty, a więc owoce, dżem, orzechy, czekoladę, bakalie itd.
Niektóre przepisy podają, aby dodać mokre składniki do suchych, w innych jest odwrotnie. Tak naprawdę nie ma to większego znaczenia.
Babeczkową masą napełniamy foremki mniej więcej do trzech czwartych wysokości. Nie warto dodawać więcej, ponieważ wtedy, muffinki w trakcie pieczenia, zamiast wyrosnąć w górę, rozleją się na boki.
Babeczki pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu studzimy je w lekko uchylonym piekarniku (opadną jeśli wyciągniemy je zbyt szybko). Upieczone muffinki możemy polać roztopioną czekoladą, lukrem, posmarować nutellą, posypać kolorowymi groszkami itd.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze