Warzywny makaron na pięć sposobów

Warzywny makaron to jeden z gorętszych kulinarnych trendów tego roku. Jeśli jeszcze do tej pory nie wyczarowaliście go w swojej kuchni czas nadrobić te zaległości. Do przygotowania tego makarony najlepiej nadają się marchewki i młode cukinie. Z warzyw wystarczy wycinać długie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. W ten sposób uzyskamy kolorowe wstążki, czyli tagiatele :-) Następnie kluski się blanszuje lub dusi pod przykryciem przez 5-6 minut na maśle z dodatkiem czosnku i ulubionych ziół. W sklepach internetowych można nawet znaleźć specjalne sprzęty do tworzenia warzywnego makaronu. Dzięki nim możemy wycinać np. spaghetti.

Podziel się:

Cukiniowe spaghetti ze szparagami

Warzywny makaron ma tę zaletę, że bardzo szybko się go przyrządza. Takie danie jest nie tylko efektowne, ale także smaczne i zdrowe. Na dodatek miłośnicy pasty, którzy akurat są na diecie, mogą się takimi "kluskami"
zajadać bez wyrzutów sumienia ;-)

Cukiniowe spaghetti z zielonymi szparagami może być traktowane jako dodatek do mięs lub samodzielne, warzywne danie.

"Temperówkę dzięki której mogę robić cukiniowe spaghetti bardzo polubiłam. Dzięki takiemu urządzeniu warzywa są nie tylko smaczne ale też zachęcają do jedzenia swoim wyglądem. I ile przy tym zabawy! Polecam!" - zachwyca się Beata, autorka przepisu, która prowadzi bloga Stare gary.

Marchewkowe tagliatelle

Zachwyciłam się tagliatelle z marchewki. Zwłaszcza, że ten rodzaj makaronu to mój ulubiony. Aby urozmaicić to danie, można użyć różnokolorowych marchewek (tak, tak, marchewka jest nie tylko pomarańczowa) – żółtych, fioletowych czy białych. Można je dostać w niektórych supermarketach, ale najlepsze będą te z własnej grządki.

Czy kolorowe marchewki różnią się smakiem?

„Tak, ale te różnice są niewielkie, białe są najsłodsze” - pisze Dusia, autorka tego przepisu.

Gotowy makaron wystarczy posypać orzechami lub sezamem. W ten sposób przygotujemy szybką i zdrową przekąskę na podwieczorek albo surówkę do obiadu.

Spaghetti (prawie) klasyczne

Warzywne spaghetti możemy potraktować jak to prawdziwe – z mąki. Będzie się świetnie komponowało z pomidorowym sosem. Takie danie to doskonały pomysł na lekki obiad, zwłaszcza, jeśli temperatura na dworze przekracza 30 stopni w cieniu, a wy zamiast siedzieć w kuchni, marzycie jedynie o wannie wypełnionej zimną wodą ;-)

„Swoją porcję pozostawiłam w wersji wegańskiej – dla męża cukiniowe spaghetti posypałam dodatkowo parmezanem. Cukinia świetnie się spisała – jest lekko chrupiąca, odświeżająca i doskonale pasuje do sosu pomidorowego” - radzi autorka przepisu, Natalia.

Marchew i cukinia w duecie

Bardzo lubię ser pleśniowy, dlatego przypał mi do gustu pomysł Kasi, która proponuje by makaron z cukinii i marchewki podawać z serem z niebieską pleśnią i bazyliowym pesto. Mogłabym się tym zajadać non stop. Do kolorowego tagliatelle pasuje np. grillowany łosoś lub pierś kurczaka w ziołach.

Pomidorowa z warzywnym makaronem

A co powiecie na zupę pomidorową z warzywnym tagliatelle? To świetny pomysł, by urozmaicić nieco nudną pomidorówkę. Do tego odrobina aromatyzowanego ziołami oleju, posypka z suszonych pomidorów i mamy pyszne, oryginalne danie. Musicie koniecznie spróbować. Pycha!

Także w kategorii Przepisy:

Pyszne, bezglutenowe śniadanie Czekoladowe desery - trufle, ciasteczka, torty... Co wybierzesz? Wiem co zjem. Pomysły na posiłki na cały dzień Naleśniki nie muszą być nudne! Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz? Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę Co można zrobić z cukinii? Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek Lody z herbatą? Czemu nie! Dzień buraka - świętuj razem z nami Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Jajko na 6 sposobów