Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeLato to czas festiwali, jarmarków, festynów. Niemal w każdy weekend we wszystkich zakątkach Polski odbywają się plenerowe imprezy, również kulinarne. Swoje święta mają m.in. pierogi, flaki, miody, nalewki, karpie, pstrągi, grzyby... a nawet jadalne kwiaty! Podczas tego typu wydarzeń możemy nie tylko spróbować tradycyjnych (lub całkiem egzotycznych) potraw, ale również wziąć udział w warsztatach np. tradycyjnego wypieku chleba. Zobaczcie, gdzie warto wybrać się w sierpniu na kulinarną wycieczkę.
Ten artykuł ma 2 strony:
Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku (Poznań)
W dniach 12–15 sierpnia w Poznaniu odbędzie się dziesiąta edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Dobrego Smaku.
Podczas jarmarku na Starym Rynku będziemy mogli kupić wędzone ryby z mazurskich jezior, miody, tradycyjne pieczywo, nalewki ze wszystkich regionów Polski góralskie oscypki, soki toczone z lubelskich jabłek czy kiełbasę ze świni złotnickiej. Nie zabraknie także zagranicznych produktów – włoskich trufli, austriackich win, wyrobów z węgierskiej mangalicy, tureckich i greckich chałw czy wysokiej jakości włoskiej oliwy.
Festiwalowi będą towarzyszyć także inne atrakcje – koncerty, warsztaty dla dzieci i dorosłych itp. Poza tym zostaną rozstrzygnięte konkursy — Polska Nalewka Roku, Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów oraz Smak Powiatu Poznańskiego.
12–15 sierpnia, Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku, Poznań, Stary Rynek.
Festiwal Kaszy (Janów Lubelski)
Janów Lubelski zaprasza na Gryczaki, czyli Festiwal Kaszy. Impreza odbędzie się w dniach 13–14 sierpnia w Parku Misztalec.
Królują tam słynne jaglaki i gryczaki, ale także kaszanki, wędliny oraz białe i żółte sery zagrodowe. Są też nalewki i naturalne miody.
Na odwiedzających Festiwal czekają nie tylko atrakcje kulinarne, ale również zagrody wiejskie, przygotowane zgodnie z tradycją danej wsi, kiermasz sztuki ludowej czy pokazy ginących zawodów. Atrakcją są również konkursy.
Tradycyjnie podczas Gryczaków jest wybierana najlepsza janowska nalewka żurawinowa oraz najsmaczniejsza regionalna potrawa. Poza tym będzie można spróbować swoich sił np. w ubijaniu kaszy w stępie.
13–14 sierpnia, Festiwal Kaszy, Janów Lubelski, Park Misztalec. Wstęp wolny.
Festiwal Pstrąga (Kłodzko)
Ziemia Kłodzka – pstrągiem mocna! Od 2012 roku pstrąg znajduje się na liście produktów tradycyjnych województwa dolnośląskiego. Podczas festiwalu odbędzie się konkurs potraw z pstrąga o puchar ministra rolnictwa. Poza tym na uczestników czekają liczne pokazy kulinarne, degustacje potraw kuchni śląskiej, quizy i konkursy oraz prezentacje artystyczne i promocyjne związane z regionem.
14 sierpnia, Festiwal Pstrąga, Kłodzko. Wstęp wolny.
Chmielaki Krasnostawskie (Krasnystaw)
To jest obowiązkowa impreza dla wszystkich miłośników złotego trunku. Najlepsze piwa z Polski i zagranicy w jednym miejscu. Chmielakom towarzyszy m.in. największy w Polsce Konsumencki Konkurs Piw, największa w Polsce Sesja Chmielarska, barwny Korowód Chmielakowy, Giełda Birofilistyczna, wybory Miss Chmielaków oraz Chmieloty (piknik paralotniowy).
Do tego strefa disco oraz koncerty na kilku scenach. W tym roku będzie można usłyszeć m.in. Bednarka, elektryczne gitary oraz Ewelinę Lisowską.
19–21 sierpnia, Krasnystaw, wstęp wolny.
Święto Chleba i Piernika (Jawor)
Jawor to niewielkie miasteczko na Dolnym Śląsku, które pod koniec sierpnia zamienia się w stolice chleba i pierników. W dniach 26–28 sierpnia powinni tam udać się wszyscy miłośnicy świeżego chleba, lukrowanych pierników oraz… dobrej muzyki.
Będzie smacznie i aromatycznie. Dziesiątki gatunków pieczywa z wielu krajów Europy, okazałe rzeźby cukiernicze i mistrzowie tego słodkiego fachu, którzy po raz drugi podejmą wyzwanie na wypiek najdłuższego piernika w Polsce. Ten z 2015 r. mierzył ponad 40 metrów! Czy uda się pobić ten rekord?
26–28 sierpnia, Święto Chleba i Piernika, Jawor (rynek). Wstęp wolny.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze