Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzeKiedy wybierzemy się do restauracji serwującej niepolskie dania, może się okazać, że złożenie zamówienia będzie bardzo problematyczne. Jak wymówić nazwy takie jak prosciutto, paella, bruschetta, foie gras czy enchiladas, nie narażając się na złośliwy uśmiech kelnera? No cóż, najłatwiej będzie po prostu zapamiętać nazwy najpopularniejszych potraw i napojów kuchni włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej czy meksykańskiej.
Ten artykuł ma 2 strony:
GAZPACHO [gaspaczo/gaspaczio] – hiszpański chłodnik pomidorowy wywodzący się z Andaluzji.GNOCCHI [niokki] – włoski odpowiednik polskich kopytekJALAPEÑO [chalapenio] – ostra zielona papryczka.LASAGNE [lazanie] – duże prostokątne płaty makaronu, przekładane farszem i zapiekane.LINGUINE [lingłini] – włoski makaron wywodzący się z Genui, idealny do pesto i owoców morza. Wyglądem przypomina spłaszczone spaghetti.
MERLOT [merlo] – francuski szczep czerwonej winorośli używany, z którego wytwarza się wino.
MOJITO [mohito] – kubański drink na bazie białego rumu z brązowym cukrem trzcinowym , limonkami, miętą, wodą gazowaną i kruszonym lodem.OUZO [uzo] – grecka wódka anyżowa wódka.PAELLA [paeja] – hiszpańskie danie składające się z ryżu, szafranu, warzyw, owoców morza i mięsa kurczaka.
PANCETTA [panczetta] – włoski suszony i zwijany boczek.
PHở [fo] – wietnamska zupa na bulionie wołowym. PROSCIUTTO [prosziutto] – szynka parmeńska — włoska surowa suszona szynka, którą produkuje się z udźców wieprzowych z kością.PÖRÖLKT [perkelt] – węgierski gulasz z mięsa, cebuli i papryki.QUESADILLA [kesadija] – meksykańska tortilla z roztopionym serem i innymi dodatkami.QUICHE LORRAINE [kisz loren] – placek lotaryński — francuski świąteczny placek zapiekany z boczkiem, szynką, tartym serem, jajkami i sosem bolognese.
RADICCHIO [radikkio] – odmiana cykorii o ciemnoczerwonych liściach zebranych w główki.RATATOUILLE [ratatuj] - francuskie danie jednogarnkowe z cukinii, bakłażana, papryk, pomidorów, cebuli.
ROQUEFORT [rokfor] – ostry francuski owczy ser z niebieską pleśnią.
TAGLIATELLE [taliatelle] – włoski makaron o kształcie długich płaskich wstążek.TORTILLA [tortija] – w kuchni meksykańskiej jest to okrągły placek z mąki pszennej lub kukurydzianej, natomiast w Hiszpanii jest to rodzaj omletu z ziemniaków z warzywami, mięsem lub rybą.TZATZIKI [caciki] – grecki sos na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i ogórkiem.VINAIGRETTE [winegret] – dressing na bazie oliwy i octu.WASABI [łasabi] – japoński chrzan.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze