Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów?
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 4 komentarzeKiedy wybierzemy się do restauracji serwującej niepolskie dania, może się okazać, że złożenie zamówienia będzie bardzo problematyczne. Jak wymówić nazwy takie jak prosciutto, paella, bruschetta, foie gras czy enchiladas, nie narażając się na złośliwy uśmiech kelnera? No cóż, najłatwiej będzie po prostu zapamiętać nazwy najpopularniejszych potraw i napojów kuchni włoskiej, hiszpańskiej, francuskiej czy meksykańskiej.
Ten artykuł ma 2 strony:
Krótki przewodnik po trudnych nazwach
AIOLI [ajoli] – francuski zimny sos, emulsja na bazie majonezu i czosnku.
ANCHOIS [ãszua] – sardele europejskie, czyli małe, tłuste rybki o ostrym smaku i zapachu, które można kupić pod postacią filetów, koreczków lub pasty.BOEUF STROGONOW [bef strogonow] – gulasz z pokrojonej w długie i wąskie paski polędwicy smażonej z cebulą i pieczarkami, a potem duszonej z przecierem pomidorowym, mąką i przyprawami. Niektóre przepisy uwzględniają także dodanie ogórków kiszonych. BOLOGNESE [bolonieze] – włoski sos z mięsa mielonego, pomidorów, wina i oliwy, podawany do spaghetti.
BOUILLABAISSE [bujabes] – prowansalska zupa rybna.BRUSCHETTA [brusketta] – włoska grzanka z białego pieczywa posmarowana oliwą i roztartym czosnkiem, podawana przeważnie z drobno pokrojonymi pomidorami i bazylią lub kozim serem.
CAFÉ AU LAIT [kafe o le] – kawa z mlekiem.
CEVICHE [sewicze] – rodzaj sałatki z Ameryki Południowej, której głównym składnikiem jest surowa ryba marynowana w soku z cytrusów.CHARDONNAY [szardone] – francuska odmiana białej winorośli, której używa się do produkcji win.CHÂTEAU HAUT BRION [szato o brią] – francuskie wino (czerwone oraz białe).CHIANTI [kjanti] – włoskie wytrawne czerwone wino.
COQ AU VIN [koko wan] – kogut duszony w czerwonym winie.
CRÈME BRÛLÉE [krem bryle] – francuski deser waniliowy z karmelową skorupką na wierzchu.CROISSANT [kruasã] – rogalik z ciasta francuskiego.ENCHILADA [encziladas] – potrawa rodem z Meksyku – kukurydzana tortilla z mięsem i ostrym sosem pomidorowym.FAJITA [fahita] – meksykańska tortilla z grillowanym mięsem.FETTUCCINE [fettuczczine] – włoski makaron w kształcie długich wstążek (węższy od makaronu tagliatelle).FOIE GRAS [fua gra] – francuski pasztet z gęsiej i kaczej wątróbki.FONDUE [fądi] – szwajcarska potrawa (popularna także we Francji i Włoszech) – gorący roztopiony ser z winem, w którym zanurza się kawałki chleba lub warzyw, nadziane na specjalne szpikulce. Wyróżniamy też czekoladowe foude.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze