Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia?
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 5 komentarzyNajwięcej wydajemy na jedzenie. Kupujemy za dużo, robimy zapasy ja na wojnę, a potem okazuje się, że połowa produktów w naszej spiżarni i lodówce już od dawna nie nadaje się do spożycia… znacie to? Ja też. Dlatego jakiś czas temu postanowiłam rozsądniej planować listę zakupów, tak by uniknąć niepotrzebnych „jedzeniowych” wydatków, a co za tym idzie, również marnowania żywności. Efekt? Więcej pieniędzy w portfelu i lepsze samopoczucie, ponieważ nie wyrzucam już kilogramów jedzenia. Warto również mądrze (i smacznie) zagospodarowywać resztki. Zobacz, co można zrobić ziemniakami, wędliną, ryżem i innymi produktami, które zostały ci w lodówce.
Ten artykuł ma 2 strony:
Owoce i warzywa
Kiedy zostaną mi owoce używam ich do babeczek (muffinki z jagodami, bananem, jabłkiem smakują naprawdę wszystkim i szybko się je robi). Inny pomysł to ugotowanie kompotu. Z kolei surowe warzywa zużywam do przygotowania zup-kremów, zapiekanek, sałatek czy surówek. Z gotowanych jarzyn można natomiast zrobić klasyczną sałatkę lub pastę do pieczywa.
Ser
Ser to doskonały dodatek do zapiekanek, tostów czy do wypełnienia sznycli. Resztki serów można wykorzystać także do przygotowania sosu serowego (do warzyw czy makaronu). A próbowaliście serowego fondue? Jeśli nie, to również warto pokusić się przygotowanie tego dania.
Alkohol
Wino w odkorkowanej butelce szybko wietrzeje, dlatego resztki można zamrozić w foremce do kostek lodu, a potem używać do sosów, drinków, gulaszu czy bigosu. Likiery i słodkie nalewki to z kolei świetny dodatek do deserów, lodów czy owoców. Resztkami rumu czy amaretto można też nasączać wypieki.
Zupy
Kiedy zostanie ci rosół, wykorzystaj go jako bazę do przygotowania innej zupy. Pomidorowa z niedzielnego rosołu to już klasyk ;-) Ale na bulionie zrobisz też smaczną ogórkową czy krem z pieczarek. Natomiast jeśli została ci inna zupa np. jarzynowa z ziemniakami, to następnego dnia można ją zblendować, dodać odrobinę curry i podać z grzanką.
Ciastka
Pokruszone herbatniki i biszkopty będą świetnym dodatkiem do deserów z kremem, śmietaną, lodami, owocami. Resztki ciasteczek po uprzednim zblendowaniu i wymieszaniu z roztopionym masłem staną się natomiast podstawą ciasta np. sernika na zimno.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze