Sekrety kuchni czeskiej
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeZazwyczaj szukamy szczęścia gdzieś daleko, a nie doceniamy tego, co jest blisko. Ta zasada odnosi się także do jedzenia. Zachwycamy się egzotycznymi potrawami z najodleglejszych zakątków Europy, a tymczasem tuż za południową granicą czeka na nas prawdziwy raj dla smakoszy. Niedawno wróciłam z Pragi. Zapraszam was więc na kulinarną podróż śladami dobrego wojaka Szwejka ;-)
Ten artykuł ma 2 strony:
Coś słodkiego dla łasuchów
Zwieńczeniem czeskiej uczty jest oczywiście deser. Listę tradycyjnych deserów otwierają knedliki z owocami, przygotowywane z ciasta drożdżowego, twarogu lub kaszy manny. Polewa się je roztopionym masłem i posypuje makiem albo orzechami.
Popularne są także drożdżowe bułeczki (buchty) z makiem, serem lub dżemem, naleśniki (palačinky) z owocami lub marmoladą. W Czechach i Słowacji chętnie jada się także žemlovkę, czyli namoczone w mleku z cukrem białe pieczywo, przełożone startymi owocami (jabłkami lub gruszkami) i zapieczone.
Inną czeską specjalnością są hořické trubičky, czyli cienkie, zwinięte wafelki, przełożone masłem i miodem i obsypane orzechami, migdałami, cynamonem. Oryginalne hořické trubičky wyrabia się w mieście Hořice v Podkrkonoší. Legenda głosi, że przepis na ten deser wyjawił jednej z hořickich gospodyń osobisty kucharz cesarza Napoleona podczas odwrotu z Rosji zimą 1812 roku.
Czesi, podobnie jak Austriacy zajadają się również jabłkowym strudlem (jablečný závin).
Kraina piwem płynąca
Być w Czechach i nie napić się tam piwa, to jak pojechać do Paryża i nie zobaczyć Wieży Eiffla ;-) Piwowarskie tradycje sięgają średniowiecza. Nasi południowi sąsiedzi wypijają rocznie 160 litrów złocistego trunku na głowę (!).
Do wyboru mamy piwo jasne (svétlé) i ciemne (tmavé). Najsłynniejsze browary to oczywiście Pilsner, Staropramen, Kozel oraz Budweiser. Jednak bardzo prężnie rozwijają się także browary rzemieślnicze, które produkują własne piwa. Niemal każdy czeski browar wytwarza kilka rodzajów piw, więc każdy smakosz znajdzie coś dla siebie.
Ci, którzy w piwach nie gustują mogą spróbować czeskich win lub mocniejszych alkoholi. Najbardziej znane to Beherowka, jałowcówka, destylaty z brzoskwiń i czereśni, śliwowica czy absynt.
Przekąski do piwa i nie tylko
Na licznych straganach z przekąskami znajdziemy słynne praskie kiełbaski i wędzoną szynkę, bułki z parówką, a także panierowany smażony ser (smažený sýr). Popularne są także chlebičky, czyli małe kanapeczki z najróżniejszymi dodatkami. Czesi lubią również smażone na oleju lub maśle kromki chleba, natarte czosnkiem, podawane np. z serem, szynką, sadzonym jajkiem. Ten rodzaj przekąski nosi nazwę topinky.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze