Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 6 komentarzyDietetycy przekonują, że powinniśmy wprowadzić do swojego codziennego menu kasze, zastępując nimi ziemniaki czy makaron. Nic dziwnego, kasze są pożywne, sycące i pyszne. Dostarczają naszym organizmom wielu cennych substancji, rozgrzewają, pomagają w walce z wieloma chorobami. Poznaj bogactwo kasz i wybierz coś dla siebie!
Ten artykuł ma 6 stron:
Kasza bulgur
Trzecia, po kaszy manny mannie i kuskusie kasza pszeniczna. W porównaniu do swoich kuzynek zawiera najwięcej błonnika, jest także mniej kaloryczna. Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Bulgur to kasza popularna w kuchni tureckiej.
Kasza kukurydziana
Robi się ją z kukurydzy, jest więc bezglutenowa. Obfituje w błonnik, beta-karoten, witaminy B1, E i PP. Stosuje się do warzyw, mięs, gulaszów, zapiekanek i zup. Przyrządza się z niej polentę oraz tortillę. Kasza kukurydziana występuje w postaci grubego i drobnego grysiku.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze