Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 6 komentarzyDietetycy przekonują, że powinniśmy wprowadzić do swojego codziennego menu kasze, zastępując nimi ziemniaki czy makaron. Nic dziwnego, kasze są pożywne, sycące i pyszne. Dostarczają naszym organizmom wielu cennych substancji, rozgrzewają, pomagają w walce z wieloma chorobami. Poznaj bogactwo kasz i wybierz coś dla siebie!
Kasza manna
Drobna, lekkostrawna kasza otrzymywana z pszenicy. Zawiera gluten. Jest pożywna, nadaje się do zagęszczania zup, deserów, kremów do ciast. Bardzo dobrze smakuje także solo w postaci mlecznej zupy czy budyniu. Jest polecana dla niemowląt.
Kasza kuskus
Kuskus powstaje z pszenicy durum. Łączy w sobie cechy kaszy i makaronu. Jest lekkostrawna, zawiera żelazo i witaminę B1. To jeden z popularniejszych składników kuchni arabskiej.
Jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba jej gotować. Wystarczy zalać ją gorącą wodą lub bulionem i zostawić na kilka minut pod przykryciem.
Kasza bulgur
Trzecia, po kaszy manny mannie i kuskusie kasza pszeniczna. W porównaniu do swoich kuzynek zawiera najwięcej błonnika, jest także mniej kaloryczna. Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Bulgur to kasza popularna w kuchni tureckiej.
Kasza kukurydziana
Robi się ją z kukurydzy, jest więc bezglutenowa. Obfituje w błonnik, beta-karoten, witaminy B1, E i PP. Stosuje się do warzyw, mięs, gulaszów, zapiekanek i zup. Przyrządza się z niej polentę oraz tortillę. Kasza kukurydziana występuje w postaci grubego i drobnego grysiku.
Kasza jęczmienna
Wyróżniamy trzy rodzaje kaszy jęczmiennej – perłową, pęczak oraz łamaną (wiejską, mazurską). Wszystkie są bogate w niacynę i błonnik. Można je dodawać do sałatek, zapiekanek, zup (np. krupniku), mięs czy sosów.
Kasza gryczana
Jak sama nazwa powstaje ona z gryki. Nie zawiera glutenu, ma za to całkiem sporo kwasu foliowego, białka, węglowodanów oraz składników mineralnych. Sprawdza się jako dodatek do mięs i farszów. Można z niej przyrządzać wegetariańskie kotlety, a także wypiekać chleb. Dobrze smakuje z grzybami. Kasza gryczana może być prażona lub biała.
Kasza jaglana
Wytwarza się ją z łuskanego ziarna prosa. Jest lekkostrawna. Polecana dla osób na diecie bezglutenowej. Zawiera wiele cennych składników odżywczych m.in. krzem. Sprawdza się jako dodatek do mięsa, zup, warzyw, owoców i mleka.
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze