Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL

Kto pamięta blok czekoladowy? W czasach, kiedy na sklepowych półkach były tylko musztarda i ocet, a o czekoladzie można było jedynie pomarzyć, blok czekoladowy uchodził za prawdziwy rarytas. Deser przygotowany z mleka w proszku, herbatników i bakalii święcił prawdziwe tryumfy podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Dziś, mimo że wszelkie słodkości mamy na wyciągnięcie ręki, wiele osób wciąż przygotowuje blok czekoladowy z sentymentu...

Blok czekoladowy — co warto o nim wiedzieć?

Czy wiecie, że blok czekoladowy to deser popularny nie tylko w Polsce? W Chorwacji, Portugalii czy we Włoszech możemy spróbować czekoladowego salami. Deser jest zazwyczaj wzbogacony odrobiną mocnego alkoholu i obtoczony w cukrze pudrze. Z kolei w Anglii i Stanach Zjednoczonych do bloku czekoladowego, zwanego tam rocky roads, dodaje się także pianki marshmallows.

Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebujecie mleka w proszku, masła lub margaryny, cukru, kakao, herbatników i ulubionych bakalii (tutaj jest pełna dowolność — rodzynki, orzechy, żurawina, wiórki kokosowe, pistacje…).

Jeśli chcesz aby blok miał zwartą konsystencję użyj masła, wolisz bardziej kremowy deser? Sięgnij po margarynę. Kolor ciasta można modyfikować dodając do niego mniej lub więcej kakao. Możesz także całkowicie zrezygnować z kakao, wówczas deser będzie miał delikatny mleczny smak.

A co powiesz na dwukolorowy blok? Wystarczy, że część masy wymieszasz z kakao, a część zostawisz jasną. Potem nakładaj naprzemiennie do foremki warstwę jasnej i ciemnej masy.

Pamiętajcie, by nie używać mleka granulowanego. Ja kiedyś popełniłam ten błąd. Efekt? W deserze pojawiły się grudki, których nie udało mi się w żaden sposób rozetrzeć.

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy – przepis

Składniki:

  • 250 g masła lub margaryny,
  • szklanka cukru,
  • pół szklanki mleka,
  • dwie łyżki kakao,
  • 500 g mleka w proszku,
  • herbatniki, orzechy, bakalie.

Rozpuść masło razem z cukrem, mlekiem i kakao. Zagotuj i odstaw do ostudzenia. Do masy stopniowo dodawaj mleko w proszku (łyżka po łyżce) i mieszaj. Dorzuć pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i bakalie. Masę przełóż do keksówki wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by blok stężał.

Sprawdź inne słodkie przepisy

Zobacz więcej artykułów z serii: Smaki dzieciństwa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć? Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana Sękacz - skarb Podlasia Co dobrego zjesz na Podlasiu? Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy Odmiany placków ziemniaczanych Sekrety kuchni czeskiej Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa Zupa krem. Z czym ją podać? Jedzmy jabłka! Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Gołąbki nie tylko w kapuście Kuchnia pachnąca lawendą Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli? Pierogi, które zawsze się udają Kulinarna podróż po Włoszech Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej

Popularne w tym tygodniu:

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?