Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeKto pamiÄ™ta blok czekoladowy? W czasach, kiedy na sklepowych półkach byÅ‚y tylko musztarda i ocet, a o czekoladzie można byÅ‚o jedynie pomarzyć, blok czekoladowy uchodziÅ‚ za prawdziwy rarytas. Deser przygotowany z mleka w proszku, herbatników i bakalii Å›wiÄ™ciÅ‚ prawdziwe tryumfy podczas Å›wiÄ…t i rodzinnych uroczystoÅ›ci. DziÅ›, mimo że wszelkie sÅ‚odkoÅ›ci mamy na wyciÄ…gniÄ™cie rÄ™ki, wiele osób wciąż przygotowuje blok czekoladowy z sentymentu...
Blok czekoladowy — co warto o nim wiedzieć?
Czy wiecie, że blok czekoladowy to deser popularny nie tylko w Polsce? W Chorwacji, Portugalii czy we Włoszech możemy spróbować czekoladowego salami. Deser jest zazwyczaj wzbogacony odrobiną mocnego alkoholu i obtoczony w cukrze pudrze. Z kolei w Anglii i Stanach Zjednoczonych do bloku czekoladowego, zwanego tam rocky roads, dodaje się także pianki marshmallows.
Do przygotowania bloku czekoladowego potrzebujecie mleka w proszku, masÅ‚a lub margaryny, cukru, kakao, herbatników i ulubionych bakalii (tutaj jest peÅ‚na dowolność — rodzynki, orzechy, żurawina, wiórki kokosowe, pistacje…).
Jeśli chcesz aby blok miał zwartą konsystencję użyj masła, wolisz bardziej kremowy deser? Sięgnij po margarynę. Kolor ciasta można modyfikować dodając do niego mniej lub więcej kakao. Możesz także całkowicie zrezygnować z kakao, wówczas deser będzie miał delikatny mleczny smak.
A co powiesz na dwukolorowy blok? Wystarczy, że część masy wymieszasz z kakao, a część zostawisz jasną. Potem nakładaj naprzemiennie do foremki warstwę jasnej i ciemnej masy.
Pamiętajcie, by nie używać mleka granulowanego. Ja kiedyś popełniłam ten błąd. Efekt? W deserze pojawiły się grudki, których nie udało mi się w żaden sposób rozetrzeć.
Blok czekoladowy – przepis
Składniki:
- 250 g masła lub margaryny,
- szklanka cukru,
- pół szklanki mleka,
- dwie łyżki kakao,
- 500 g mleka w proszku,
- herbatniki, orzechy, bakalie.
Rozpuść masło razem z cukrem, mlekiem i kakao. Zagotuj i odstaw do ostudzenia. Do masy stopniowo dodawaj mleko w proszku (łyżka po łyżce) i mieszaj. Dorzuć pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i bakalie. Masę przełóż do keksówki wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową. Wstaw na kilka godzin do lodówki, by blok stężał.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze