12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną

Kasza jaglana smakuje zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Warto ją włączyć ponieważ nie zawiera glutenu, obfituje natomiast w łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witaminę E, żelazo i miedź. Pasuje do mięs, sosów, sałatek, zup. Jest też doskonałą bazą do przygotowania deserów.

Podziel się:

Krokiety z kaszy jaglanej i dyni

Jak zapewnia Brenia, autorka przepisu połączenie kaszy jaglanej z dynią jest znakomite. A dodanie ostrej papryczki chilli i parmezanu, spowodowało, że krokiety nabierają pikanterii i wyrazistego smaku.

Blogerka podała krokiety z pieczonymi udkami kurczaka, jednak jeśli ktoś nie jada mięsa, może je zjeść ze swoją ulubioną surówką. Też będzie pysznie.

Kasza jaglana z brokułami i masłem orzechowym

Kasza jaglana, brokuł i masło orzechowe to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Czasem uzupełniam je jeszcze o suszone daktyle albo prażone płatki migdałowe.

Sałatka świetnie pasuje zarówno na ciepło – posypana żółtym serem, jak i na zimno. Jest idealna na lekki lunch do pracy czy na uczelnię. Polecam!

Jaglane brownie

Jaglane brownie sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska, jak i pożywne drugie śniadanie.

„Od kakao ciasto wręcz czarne jak węgiel. Nie dajcie się zmylić, nic nie przypaliłam. Wyszło trochę cienkie, ale zawsze możecie użyć mniejszej formy na ciasto a będzie takie jak chcecie” - radzi autorka bloga Lekki brzusio.

Tarteletki z serkiem i szpinakiem

Tarteletki z kaszą jaglaną, serem i szpinakiem. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Zamiast szpinaku możecie użyć podsmażonego jarmużu, wędliny albo sosu pomidorowego.

Wierzch warto posypać uprażonymi migdałami albo ziarnami słonecznika. Możliwości do eksperymentowania ogromne.

Jaglanka na mleku kokosowym

Szukacie pomysłu na rozgrzewające śniadanie? A co powiecie na jaglankę?

Kasza jaglana na mleku kokosowym przetestowana i bardzo smaczna. Zwłaszcza z dodatkiem truskawek, banana i plastrów kokosa. Polecam, pyszne! to nie są płatki kokosowe, to ususzone grube plasterki kokosa – obłędne!” - pisze Agata z bloga Eksperymentalnie.

Zupa z kapustą

Niby zwyczajna zupa jarzynowa – marchewka, kapusta włoska, por, pietruszka, seler naciowy. Została wzbogacona kaszą jaglaną. W ten sposób wyszła lekka, ale sycąca zupa.

Jak zapewnia autorka przepisu, zupa jest bardzo delikatna i smaczna.

Budyń czekoladowy

Przygotowanie jaglanego budyniu jest proste. Wystarczy zmiksować ugotowaną na mleku kaszę z czekoladą, bananem i daktylami.

„Budyń podałam z podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi oraz pestkami granatu.Płatki migdałów dodały chrupkości, a dorzucając czerwone pestki zyskałam lekko kwaskową nutę przełamującą słodycz” - przekonuje Ola.

Jagielnik

Jagielnik, to sernik z kaszy jaglanej.

Trzeba przyznać, że jest naprawdę pyszny, moi znajomi nie chcieli uwierzyć, kiedy powiedziałam im, że nie ma w nim ani grama sera. Dzięki dodaniu mleczka kokosowego, czuć w nim delikatną kokosową nutę.

Jagielnik można polać czekoladą lub podać go z frużeliną albo świeżymi owocami.

Pikantny paprykarz

Znudziły wam się zwykłe kanapki z serem i wędliną? Wypróbujcie więc przepis na pikantny paprykarz z kaszy jaglanej.

"Paprykarz ma idealną konsystencję, pasuje do pieczywa, zwłaszcza tego domowego. Przyznam się, że sporo wyjadłam wprost z garnka" - pisze autorka bloga Najsmaczniejszy.

Gofry z kaszy jaglanej

Gofry z kaszy jaglanej? Tak, to możliwe.

Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego, a obawiacie się nadprogramowych kilogramów, polecam właśnie ten przepis.

Sandra podała je z papają, suszonymi truskawkami i jogurtem. Wy możecie zaszaleć ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Kasza jaglana z sosem grzybowo-paprykowym

Kasza jaglana z warzywami to świetny pomysł na kolację.

Jaglanka w tym wydaniu jest bardzo delikatna, a dzięki dodaniu do gotowania curry zyskuje nieco orientalny smak. Skusicie się?

Sałatka z tuńczykiem

Tuńczyk, rukola, zielony groszek i jaglanka wystarczą, by wyczarować smaczny posiłek. Sałatkę można podawać z sosem jogurtowym albo klasycznym winegretem.

Wypróbowałam obie wersje i właściwie trudno mi ocenić, która jest smaczniejsza :-)

Także w kategorii Przepisy:

Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów Racuchy jak u babci. Poznaj przepis na pyszne racuszki z jabłkami Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne! Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Frytki nie tylko z ziemnaków. Poznaj 9 przepisów na warzywne frytki Kiszona kapusta - przepis Jajko w koszulce - to wcale nie takie trudne! Rozgrzewające zupy na jesień Przepis na prostą i smaczną jajecznicę Pomidorowa - królowa polskich zup Wiem co zjem - weekendowe gotowanie Bułeczki jak u babci - poznaj kilka smakowitych przepisów Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne! Przetwory z warzyw i owoców - przygotuj się do zimy Niemiecka sałatka ziemniaczana Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian Przepis na tradycyjny podlaski sękacz Domowe masło orzechowe - zrób je sam! Szarlotka króluje jesienią. 16 przepisów na szarlotkę Czekoladowe desery - trufle, ciasteczka, torty... Co wybierzesz? Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki? Przepis na klasyczny befsztyk tatarski Naleśniki nie muszą być nudne!