Mówimy "smacznego!" - kiedy wypada, a kiedy nie?

Wbrew obiegowej opinii życzenie komuś smacznego nie jest zgodne z etykietą językową. Dlaczego? Ponieważ w ten sposób sugerujemy, że posiłek wcale nie jest smaczny. Możemy również wprowadzić osobę jedzącą w zakłopotanie. Kiedy więc wypada powiedzieć „smacznego”, a kiedy jest to w złym guście?

Kiedy nie wypada życzyć smacznego?

W domu czy restauracji podczas eleganckiego przyjęcia życzenie obecnym „smacznego” nie jest zalecane. Również kelner nie powinien w ten sposób zwracać się do gości. Etykieta zezwala natomiast na użycie tego zwrotu przez osobę, która posiłek przygotowała.

Kiedy zastaniemy kogoś podczas posiłku (np. w pomieszczeniu biurowym lub akademiku) również nie powinniśmy życzyć „smacznego”, ponieważ możemy w ten sposób wprowadzić tę osobę w zakłopotanie. Poczuje się ona przyłapana na „gorącym uczynku”.

Co więc mamy zrobić? Wycofujemy się dyskretnie i czekamy kilka minut, by ktoś mógł w spokoju dokończyć jedzenie.

Również podczas podróżny np. pociągiem, kiedy współpasażer wyciąga kanapkę, nie powinniśmy mu życzyć „smacznego”. Może się bowiem poczuć skrępowany.

Pamiętajmy też, by nie mówić „smacznego” osobie, która już zaczęła spożywać swój posiłek! Jest to wręcz uważane za przejaw złego wychowania i nieznajomości zasad savoir vivre'u. Trudno jest powiem podziękować za życzenie smacznego posiłku, nie łamiąc kolejnej zasady etykiety, według której nie mówi się z pełnymi ustami. W tym wypadku pominięcie tego życzenia nie będzie uważane za złamanie zasad etykiety.

Jak się jednak zachować, kiedy ktoś już nam życzy „smacznego”? Podziękujmy uśmiechem lub skinieniem głowy za okazaną życzliwość.

Jedzenie poza domem

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Darek Kuźniak podpowiada jak przygotować pancakes Darek Kuźniak zdradza jak zrobić łososia w burakach Darek Kuźniak, zdradza w swoim programie Crazy Chef Cooking jak zrobić słodki popcorn W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku Blok czekoladowy - niezapomniany przysmak rodem z PRL Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć? Chałwa - zrobić ją czy kupić? Przepis i ciekawostki Kuchnia niemiecka - to nie tylko golonka, piwo i sałatka zimniaczana Sękacz - skarb Podlasia Co dobrego zjesz na Podlasiu? Zapraszamy do Kuchni Otwartej Michała Molendy Odmiany placków ziemniaczanych Sekrety kuchni czeskiej Dla kucharzy i kinomanów, czyli moje TOP 7 filmów o jedzeniu Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa Zupa krem. Z czym ją podać? Jedzmy jabłka! Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Gołąbki nie tylko w kapuście Kuchnia pachnąca lawendą Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli?

Popularne w tym tygodniu:

Nie tylko fasolowa. TOP 10 przepisów na dania z fasolą Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?