Sałatka, kotlety, pizza, zupa... A to wszystko z orzechami

Jesień upływa pod znakiem orzechów. Właśnie teraz są najpyszniejsze. Zebrałam dla was 10 oryginalnych przepisów na dania z wykorzystaniem orzechów.

Podziel się:

Zupa orzechowa

Czy wiecie, że z orzechów włoskich można ugotować pyszną kremową zupę?

Jej podstawą jest bulion. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy, a nie z kostki. Jak przekonuje Ania, która prowadzi bloga Anka gotuje, zupa orzechowa ma genialny smak.

Masło z orzechów włoskich

Jeśli masło orzechowe, to tylko domowej roboty. Takie jest najsmaczniejsze, no i przede wszystkim najzdrowsze, ponieważ nie zawiera żadnych podejrzanych dodatków.

Klasyczne masło orzechowe robi się z orzechów ziemnych, jednak równie dobrze można wykorzystać włoskich. Będzie równie pysznie! Przekonajcie się sami :-)

Makaron z kurczakiem, brokułem i orzechami

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, brokułem i orzechami włoskimi. Lubię to połączenie. Mimo, że za pierwszym razem byłam nieco sceptycznie nastawiona.

"Bardzo szybkie w przygotowaniu danie, soczyste i sycące, smakuje rewelacyjnie!"- zachęca autorka przepisu.

Sałatka z rukolą, mandarynkami i orzechami

Ta sałatka składa się tylko z trzech składników.

"Rukola przyjemnie komponuje się ze słodkimi mandarynkami, orzechami włoskimi i delikatnym dressingiem.

Sałatka jest idealna na drugie śniadanie czy też na wynos do pracy, do tego pięknie wygląda, cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie" - pisze Justyna z bloga Tysia gotuje.

Pieczarki zapiekane z serem i orzechami

"Pieczarki faszerowane różnymi serami i zapieczone z orzechami włoskimi to mała, pyszna przekąska.

Świetnie skomponowane składniki smakują bardzo dobrze i na ciepło i na zimno, można podać je z odrobiną konfitury z żurawiny lub borówki" - radzi autorka bloga Talerz pokus.

Kuskus z musem jabłkowym i orzechami

Kuskus świetnie komponuje się nie tylko z wytrawnymi daniami, ale także z owocami.

Macie ochotę na szybki deser? Wypróbujcie przepis Anety.

"Deser jest bez pieczenia, bez chłodzenia, gotowy naprawdę w kilka minut, pod warunkiem, że wcześniej zrobicie mus jabłkowy" radzi blogerka.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Pizza z gruszką i orzechami

"Pizza z gruszkami? Czemu nie, i zaręczam, że to nie jest żadna wielka ekstrawagancja czy szaleństwo. To po prostu rewelacyjne połączenie smaków. Słodko-ostra kompozycja z orzechowo-ziołową nutą" - przekonuje Tomek Lach.

Gruszka doskonale komponuje się z serami pleśniowymi i orzechami.

Camembert z orzechami włoskimi

Camembert z orzechami to nie tylko świetna przystawka, ale także składnik wyśmienitego dania głównego.

"Pyszny, roztapiający się orzechowo tymiankowy camembert, do tego sałatka z żurawinowym dressingiem i ryż z podprażonymi orzechami… Cóż więcej chcieć do szczęścia…" - zastanawia się blogerka.

Bakłażan faszerowany pastą orzechową

Michał proponuje oryginalną przekąskę — roladki z bakłażana z pastą orzechową.

"Bardzo interesujące połączenie smaków daje wyjątkowo ciekawą przekąskę. Charakterystyczny smak bakłażana został tu połączony z orzechami włoskimi i słodko-cierpkim smakiem granatów. Odrobina przypraw wzbogaca tą gamę o dodatkowe nuty" - pisze bloger.

Podwójnie orzechowe pancakes

Pancakes, które proponuje Sandra to prawdziwy zastrzyk energii i uśmiechu o poranku.

Blogerka przygotowała je z mąki z orzechów włoskich i ekologicznego masła orzechowego. Podała je z melonem, cynamonowym jogurtem i domowym sosem truskawkowym na bazie wodzie kokosowej. Mniam!

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na wegetariańskie kotleciki z brokuła, ryżu i sera Najlepsze koktajle z warzyw i owoców Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty Tęczowy tort My Little Pony krok po kroku Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Lawendowa lemoniada Przepis na domowy marcepan Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Przepis na ziemniaczane purée