Risotto na piwie - przepis

Piwo do obiadu? Jak najbardziej. Piwo jako składnik dania? Tak, to możliwe. "Szybkie rączki" pokazują krok po kroku jak zrobić risotto na piwie. Co sądzicie o tym przepisie. Jakie dania chcielibyście zobaczyć w kolejnych odcinkach naszej serii? Więcej pomysłów na risotto znajdziecie tutaj: Tajemnica udanego risotto

Składniki:

  • szklanka ryżu arborio,
  • pół kufla piwa,
  • 2 garści leśnych grzybów,
  • 1 cebula,
  • ząbek czosnku,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • kubek startego parmezanu,
  • łyżka masła,
  • ⅓ szklanki kremówki,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • świeży tymianek i pietruszka,
  • sól i pieprz do smaku.

Co jeszcze możesz przygotować na obiad:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

W poszukiwaniu smaku. Kalendarz imprez kulinarnych w październiku Domowy syrop - nie tylko na kaszel A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów Sekrety kuchni greckiej Curry – jakie ma właściwości i dlaczego jest takie pyszne? Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw Odmiany placków ziemniaczanych Na czym polega fenomen food trucków? Patison - z czym się to je? Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Grzaniec krok po kroku. Co wybrać - wino czy piwo? Jakich przypraw użyć? Zalety truskawek