Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby

Cudownie kwaśna, rozgrzewająca, gotowana na żeberkach - taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile pań domu, tyle przepisów na ogórkową. Dziś mam dla was trzy przepisy - na klasyczną zupę z kiszonych ogórków, zupę ze świeżych ogórków i ogórkowy krem. Wypróbujcie je wszystkie!

Ten artykuł ma 3 strony:

Krem ogórkowy z batatami i mlekiem kokosowym
Składniki:
- 4 średnie kiszone ogórki,
- duża cebula,
- 2 małe bataty,
- 3 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
- szczypta kuminu,
- puszka mleka kokosowego,
- sól i pieprz,
- olej.
Bataty i cebulę obierz, a następnie pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj bataty i przyprawy. Zalej wszystko litrem wody. Gotuj przez 15 minut.
W tym czasie pokrój lub zetrzyj ogórki, potem dodaj je do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Po tym czasie wyciągnij z zupy liście laurowe i ziele angielskie. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z czosnkowymi grzankami.

Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze