Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 3 komentarzeCudownie kwaÅ›na, rozgrzewajÄ…ca, gotowana na żeberkach - taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy siÄ™ nam z rodzinnym domem. GotowaÅ‚y jÄ… nasze mamy i babcie. Ile paÅ„ domu, tyle przepisów na ogórkowÄ…. DziÅ› mam dla was trzy przepisy - na klasycznÄ… zupÄ™ z kiszonych ogórków, zupÄ™ ze Å›wieżych ogórków i ogórkowy krem. Wypróbujcie je wszystkie!
Ten artykuł ma 3 strony:
Zupa ze świeżych ogórków
Składniki:
- 2 ogórki wężowe lub 3–4 gruntowe,
- szalotka,
- sok z połówki cytryny,
- 2 zÄ…bki czosnku,
- awokado,
- 15 szklanki bulionu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz,
- olej.
Ogórki obierz, usuń z nich pestki (np. łyżeczką) i pokrój w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim szalotkę i czosnek. Dodaj sok z cytryny i pokrojone ogórki. Zalej wszystko bulionem i gotuj, aż ogórki zmiękną (ok. 5 min).
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Zdejmij zupę z ognia, dodaj awokado, jogurt zahartuj wywarem i wlej do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu lub zmiksuj na krem.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze