Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby

Cudownie kwaśna, rozgrzewająca, gotowana na żeberkach - taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile pań domu, tyle przepisów na ogórkową. Dziś mam dla was trzy przepisy - na klasyczną zupę z kiszonych ogórków, zupę ze świeżych ogórków i ogórkowy krem. Wypróbujcie je wszystkie!


Klasyczna zupa ogórkowa
Składniki:
- 0,5 kg żeberek wieprzowych lub cielęcych,
- 5 dużych kiszonych ogórków (albo 7–8 mniejszych),
- 2 duże marchewki,
- pietruszka,
- kawałek selera,
- kawałek pora (ok. 20 cm),
- 4 średnie ziemniaki,
- łyżka masła,
- 2 łyżki mąki,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanego koperku (opcjonalnie).
Mięso umyj, przełóż do garnka, zalej zimną wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Po zagotowaniu zmniejsz ogień, zdejmij szumowiny i gotuj jeszcze przez 15–20 min.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Selera, pietruszkę, marchewki i ziemniaki obierz. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do wywaru mięsnego dodaj warzywa i gotuj do miękkości.

Ogórki zetrzyj na tartce (możesz je wcześniej obrać) i podsmaż na łyżce masła. Kiedy ziemniaki zmiękną (to ważne, bo jak dodasz za wcześniej ogórki, to ziemniaki pozostaną twarde – a uwierz mi wyławianie ich potem z zupy jest nieco czasochłonne ;-)), do zupy wrzuć ogórki.
Śmietanę rozmieszaj w kubku z mąką, dodaj trzy łyżki wywaru. Wlej śmietanę do garnka, dopraw solą i pieprzem do smaku, ewentualnie wsyp siekany koperek. Gotowe!
Niektórzy zamiast ziemniaków dodają do ogórkowej ryż, ale dla mnie to profanacja ;-)
Krem ogórkowy z batatami i mlekiem kokosowym
Składniki:
- 4 średnie kiszone ogórki,
- duża cebula,
- 2 małe bataty,
- 3 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
- szczypta kuminu,
- puszka mleka kokosowego,
- sól i pieprz,
- olej.
Bataty i cebulę obierz, a następnie pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę, dodaj bataty i przyprawy. Zalej wszystko litrem wody. Gotuj przez 15 minut.

W tym czasie pokrój lub zetrzyj ogórki, potem dodaj je do zupy i gotuj jeszcze przez 5 minut.
Po tym czasie wyciągnij z zupy liście laurowe i ziele angielskie. Wlej mleko kokosowe i zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z czosnkowymi grzankami.
Zupa ze świeżych ogórków
Składniki:
- 2 ogórki wężowe lub 3–4 gruntowe,
- szalotka,
- sok z połówki cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- awokado,
- 15 szklanki bulionu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- sól i pieprz,
- olej.
Ogórki obierz, usuń z nich pestki (np. łyżeczką) i pokrój w kostkę. Czosnek i szalotkę posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim szalotkę i czosnek. Dodaj sok z cytryny i pokrojone ogórki. Zalej wszystko bulionem i gotuj, aż ogórki zmiękną (ok. 5 min).

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz, miąższ pokrój w kostkę. Zdejmij zupę z ognia, dodaj awokado, jogurt zahartuj wywarem i wlej do zupy. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu lub zmiksuj na krem.
Jeszcze więcej pomysłów na zupy:


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze