Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

Co powstanie ze skrzyżowania jarmużu i brukselki? Kallerosse! Jest to nowe warzywo, które wygląda jak mała kapustka o karbowanych, lekko fioletowych liściach. Kallerose charakteryzuje się słodkawym, delikatnie orzechowym smakiem. Sezon na kallerosse trawa od listopada do marca. Warto więc się na nie skusić!

Kallerosse — co to takiego

Kallerosse to efekt piętnastu lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Naukowcy chcieli stworzyć warzywo bogate w składniki odżywcze, wyróżniające się delikatnym smakiem, atrakcyjnym wyglądem oraz uniwersalnym zastosowaniem w kuchni. Tak powstało kallerose. Jest to wynik skrzyżowania brukselki oraz jarmużu.

Kallerosse przypomina swoim wyglądem małą kapustkę. Ma karbowane liście o lekko fioletowym zabarwieniu. Jak smakuje? Łączy w sobie charakterystyczną nutę brukselki ze słodkawym, nieco orzechowym posmakiem jarmużu. Dzięki temu stanowi idealny składnik wielu dań. Sezon na to warzywo trwa od listopada do marca. Można je bez problemu kupić w wielu marketach.


Kallerosse podbiło serca i kubki smakowe amatorów nowinek kulinarnych ze Stanów Zjednoczonych, Szwajcarii, Niemiec, Holandii, krajów skandynawskich oraz Wielkiej Brytanii.

Kallerosse odznacza się wysoką zawartością składników odżywczych. W 100-gramowej porcji tego warzywa znajdziemy aż dwa razy więcej witamin C i B6 niż w brukselce. Ponadto, pofalowane listki kallerosse to doskonałe źródło witaminy E.

Kallerosse — z czym to się je?

Kallerosse świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych.

Poznaj właściwości warzyw

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Koreczki - zaskocz swoich gości oryginalnymi kompozycjami! Czas na herbatkę! 8 rozgrzewających przepisów Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów Sylwestrowy bufet - pomysły na przekąski i nie tylko Polska wigilia - 12 tradycyjnych potraw Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny Śledziowe inspiracje na wigilię Marchewka w roli głównej. Smakowite inspiracje A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być! Wyniki Konkursu Tort urodzinowy dla WP Parenting Pierniczkowa Lista Przebojów - TOP 10 przepisów na świąteczne pierniczki Rozgrzewający, sycący, aromatyczny... Po prostu gulasz! Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby Co poszło nie tak? Czyli 15 największych kulinarnych katastrof Cała prawda o musztardzie TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność Jak zrobić owocowe lizaki w domu? Na świętego Marcina dobra gęsina Zimne nóżki - kulinarny hit PRL Konkurs - Tort urodzinowy dla WP Parenting Regulamin konkursu - Tort urodzinowy dla WP Parenting