Święta, święta i po po świętach... A w lodówce i szafkach wciąż zalegają tony jedzenia. jak je wykorzystać? Co zrobić z resztkami wędlin, ciast, owocami i innymi daniami oraz produktami, które zostały po świątecznym ucztowaniu? Wykorzystując resztki, nie tylko nie będziesz mieć wyrzutów sumienia, że wyrzucasz jedzenie do kosza, ale także zaoszczędzisz. CZYTAJ WIĘCEJ
Sylwester zbliża się wielkimi krokami. Wielu z nas spędzi zapewne tę noc na domowych imprezach w gronie przyjaciół i rodziny. Co przygotować dla swoich gości, by smacznie powitać Nowy Rok? Na tego typu spotkaniach najlepiej sprawdzają się szybkie przekąski i sałatki. Szukacie sylwestrowych inspiracji? Koniecznie zobaczcie nasze pomysły! CZYTAJ WIĘCEJ
Czasami najprostsze rozwiązania wydają się najlepsze. Tak jest właśnie w przypadku schabu ze śliwką. To danie to klasyka polskiej kuchni. Nie może się bez niego obejść żadna rodzinna uroczystość. Prosiliście w komentarzach o przepis na niego, więc wreszcie jest :-) Aromatyczny, soczysty, rozpływający się w ustach, z nutą słodyczy. Polecam go na świąteczny obiad i nie tylko. Doskonale smakuje na gorąco w towarzystwie ziemniaczanego purre i surówki, oraz na zimno np. w formie zalanej galaretą przystawki. Palce lizać! CZYTAJ WIĘCEJ
Wigilia tuż tuż. Tradycyjnie na stole powinno znaleźć się 12 potraw. Oczywiście w zależności id regionu, panie domu podają różne dania. Dziś chciałabym wam pokazać, co znajdzie się na stole wigilijnym w moim rodzinnym domu. W kuchni niepodzielnie króluje babcia, która przygotowuje barszcz, lepi pierogi i uszka, gotuje kapustę z grzybami i piecze kulebiak. Mama robi najlepszą na świecie kutię i kluski z makiem. Odpowiada też za kompot i smażenie ryby. Z kolei ja, od kilku lat przygotowuję rybę po grecku, śledzie, piekę piernik i keks. CZYTAJ WIĘCEJ
Keks to jedno z tych ciast, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Puszysty, pachnący, miękki, ciężki od bakalii. Po raz pierwszy sama upiekłam go rok temu. Przyznam nieskromnie, że byłam zachwycona efektem. Keks to ciasto bardzo proste do przygotowania, więc z upieczeniem go poradzą sobie wszyscy. Zaletą keksu jest to, że dość długo zachowuje świeżość, można więc upiec go kilka dni wcześniej, a potem zawinąć w lnianą ściereczkę. CZYTAJ WIĘCEJ
Zastanawiacie się, co podać na świąteczny obiad? Zebrałam dla was 10 przepisów na wspaniałe pieczone mięsa. Mam nadzieję, że wśród tych przepisów znajdziecie coś dla siebie. Schab nadziewany mielonym mięsem? Aromatyczny kurczak w ziołach? A może delikatna pieczeń cielęca? CZYTAJ WIĘCEJ
Do świąt zostały niespełna dwa tygodnie, więc na targowiskach i w supermarketach już ruszyła sprzedaż karpia. Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wigilijnej wieczerzy bez karpia. Ta ryba ląduje na naszych stołach raz do roku, a szkoda, bo wbrew panującej opinii, dobrze przyrządzony karp smakuje naprawdę wybornie. Zanim karpie trafią na nasze wigilijne stoły, muszą być hodowane przez trzy sezony i karmione naturalnym pokarmem. To wpływa na ich jakość. Jak wybrać dobrą rybę? CZYTAJ WIĘCEJ
Śledź, to obok karpia jedna z tych ryb, które nieodłącznie kojarzą się z wigilią. Nie bez przyczyny przedświąteczne spotkania określa się mianem "śledzika" ;-) Śledzia można przyrządzać na tysiące sposobów, dzięki czemu nie ma prawa się on znudzić. Jeszcze kilka lat temu nie przepadałam za śledziem, ale dziś nie wyobrażam sobie bez niego świąt ani domowych imprez, szczególnie w okresie karnawału. Zebrałam dla was 15 śledziowych inspiracji od najlepszych kulinarnych blogerów. Zapraszam do lektury! CZYTAJ WIĘCEJ
Barszcz z uszkami to gwóźdź programu każdej wigilijnej kolacji. Podstawą barszczu jest oczywiście zakwas. To już ostatni dzwonek, by go nastawić, więc jeśli jeszcze tego nie zrobiliście koniecznie biegnijcie po buraki! Wigilijny barszcz jest lekko kwaśny, klarowny, pachnie grzybami i ma głęboki kolor. Jak go zrobić? Zapraszam do lektury :-) CZYTAJ WIĘCEJ
Ryba po grecku to jedna z 12 potraw, które co roku goszczą na wigilijnym stole w moim rodzinnym domu. Od kilku lat przygotowuję ją sama. Delikatna ryba przykryta warzywnym sosem zachwyci każdego. Zajadają się nią starsi i młodsi. Można ją podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. CZYTAJ WIĘCEJ
Nie wyobrażam sobie tradycyjnej wigilijnej wieczerzy bez kapusty z grzybami. To jedna z moich ulubionych potraw. Najlepszą robi moja babcia - doprawia ją liściem laurowym i zielem angielskim. Od paru lat dodaje także suszone śliwki, które świetnie komponują się z kwaśną kapustą. Babcia zawsze przygotowuje kapustę z grzybami na 2-3 dni przed wigilią, tak by wszystkie smaki dobrze się "przegryzły". Oczywiście nie mogę się powstrzymać przed podjadaniem ;-) CZYTAJ WIĘCEJ
Marchewkę najczęściej dodajemy do zupy lub surówki. Dobrze smakuje też marchewka z groszkiem jako dodatek do dania głównego. Jednak z marchewki można wyczarować prawdziwe kulinarne cuda - babeczki, frytki, zupę, koktajl czy pudding. Zobaczcie 16 niebanalnych propozycji na dania z marchewką w roli głównej. Smacznego! CZYTAJ WIĘCEJ
Dorsz to neutralna w smaku ryba, która doskonale nadaje się do grillowania, smażenia, pieczenia, gotowania oraz duszenia. Ma białe delikatne mięso. Dawniej był uważany za rybę dla ubogich, dziś ze względu na dużo mniejszą populację, mięso z dorsza jest traktowane jako rarytas. Warto jednak od czasu do czasu zaprosić tę rybę do swojej kuchni. CZYTAJ WIĘCEJ
Bataty możemy bez problemu kupić w supermarketach i sklepach warzywniczych. Słodkie ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów - gotowane, pieczone, smażone. W każdej postaci są pełne smaku. Lubią towarzystwo wyrazistych przypraw. Zobaczcie 10 najlepszych propozycji na dania z batatami w roli głównej. CZYTAJ WIĘCEJ
Grudzień to czas świątecznych jarmarków i kiermaszów. Są one organizowane w wielu Polskich miastach. Możemy na nich kupić świąteczne ozdoby, biżuterię, wyjątkowe wyroby rękodzielnicze, a także tradycyjne wędliny, sery, miody itd. Zobaczcie, gdzie warto wybrać się w tym miesiącu. CZYTAJ WIĘCEJ
Dziękujemy wszystkim za udział w naszym konkursie na tort urodzinowy dla zaprzyjaźnionego portalu WP Parentiong. Wpłynęło do nas wiele zgłoszeń, dlatego Komisja Konkursowa miała twardy orzech do zgryzienia :-) Po burzliwych dyskusjach, wyłoniliśmy zwycięzcę, jest nią pani Karolina Panasiuk. Poniżej prezentujemy przepis na Pogodny Tort Bezowy, nadesłany przez panią Karolinę. Z pozostałymi osobami skontaktujemy się mailowo. CZYTAJ WIĘCEJ
Znacie już podstawowy przepis na pierniczki, teraz czas więc na pozostałe pierniczkowe inspiracje. Nie wiem jak wy, ale ja nie wyobrażam sobie świąt bez tych korzennych ciasteczek. Pieczenie ich to wspaniała zabawa, a zapach, który unosi się wtedy w domu jest po prostu urzekający... CZYTAJ WIĘCEJ
Owoce możemy suszyć na słońcu, w specjalnych suszarkach elektrycznych, w piekarniku i na kaloryferze. Do suszenia najlepiej nadają się jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, cytryny, żurawina, morele. CZYTAJ WIĘCEJ
W czym tkwi sekret wigilijnego barszczu? Oczywiście w zakwasie. Na dwa tygodnie przed świętami moja babcia nastawia w kamiennym garnku buraczany zakwas. W tym roku ja również postanowiłam ukisić buraki, zwłaszcza, że taki zakwas to nie tylko baza do zupy, ale także naturalny napój probiotyczny, który doskonale wzmacnia organizm, a na dodatek doskonale smakuje. CZYTAJ WIĘCEJ
W chłodniejsze dni chętniej sięgamy po cięższe dania, które nas rozgrzeją. Taki jest właśnie gulasz. Rozpływające się w ustach kawałki mięsa, zanurzone w gęstym aromatycznym sosie z ziołami, przyprawami i warzywami. Zebrałam dla was 13 gulaszowych inspiracji z blogów kulinarnych. A może macie swoje pomysły na to danie? CZYTAJ WIĘCEJ
Zbliża się czas świątecznych wypieków. Obowiązkowym składników wielu ciast jest smażona w cukrze skórka pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ją do serników, pierniczków, babeczek, makowca, keksu, a także innych słodkości. Przygotowanie kandyzowanej skórki samodzielnie nie jest trudne. Potrzebujesz jedynie dwóch składników. CZYTAJ WIĘCEJ
Kandyzowana skórka pomarańczowa to nieodłączny element świątecznych wypieków. Aby ją przygotować samodzielnie potrzebujesz jedynie dwóch składników - pomarańczy oraz cukru - białego lub trzcinowego. CZYTAJ WIĘCEJ
Czasem nachodzi mnie ochota na kromkę świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem. Oczywiście taki smalec można kupić niemal w każdym sklepie, jednak nic nie zastąpi smaku takiego prawdziwego domowego smalcu ze smażoną cebulką, jabłkiem i majerankiem. Zrobienie go jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest przecież łatwo dostępna i bardzo tania. CZYTAJ WIĘCEJ
Burak - najczęściej ląduje w barszczu lub obok mielonego kotleta. Na szczęście coraz częściej wykorzystujemy go także na inne sposoby. Burak jest źródłem witamin i minerałów, zapobiega anemii, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, spowalnia procesy starzenia, jest wykorzystywany w profilaktyce nowotworowej. Jednak przede wszystkim burak ma wspaniały smak! Dziś to warzywo obchodzi swoje święto. Z tej okazji zebrałam dla was 12 oryginalnych przepisów. CZYTAJ WIĘCEJ
Cudownie kwaśna, rozgrzewająca, gotowana na żeberkach - taka powinna być idealna zupa ogórkowa. Tradycyjna, polska, najlepsza. Kojarzy się nam z rodzinnym domem. Gotowały ją nasze mamy i babcie. Ile pań domu, tyle przepisów na ogórkową. Dziś mam dla was trzy przepisy - na klasyczną zupę z kiszonych ogórków, zupę ze świeżych ogórków i ogórkowy krem. Wypróbujcie je wszystkie! CZYTAJ WIĘCEJ
Pamiętam jak moja babcia robiła twaróg. Rozgniatała mi go potem w miseczce widelcem, dodawała śmietanę, posiekany szczypiorek i rzodkiewkę i mieszała... Żaden, nawet najlepszy biały ser, nie zastąpi tego smaku. Niedawno wpadałam na pomysł, by spróbować twaróg samodzielnie. Jak się okazuje jest to całkiem proste. CZYTAJ WIĘCEJ
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to jeden z popularniejszych pomysłów na śniadanie. Jednak biały ser można wykorzystać na wiele innych sposobów - kluski, knedle, pierogi, roladki, ciasteczka... Zobaczcie 14 niebanalnych propozycji na danie z twarogiem w roli głównej. CZYTAJ WIĘCEJ
Por to niedoceniane warzywo w naszej kuchni. Zazwyczaj używamy go jako dodatku do potraw - zup, sałatek czy surówek. Jednak por może grać również pierwsze skrzypce. Doskonale podkręci smak - surowy doda ostrości, zaś podduszony, blanszowany lub karmelizowany nada daniom delikatnej słodyczy. CZYTAJ WIĘCEJ
Brukselka ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja do niedawna też za nią nie przepadałam, przekonałam się dopiero wtedy, kiedy koleżanka poczęstowała mnie brukselkowym kremem. Postanowiłam więc zaryzykować i zaprosiłam brukselkę do własnej kuchni. I wiecie co? Brukselka wcale nie taka straszna jak ją malują ;-) To prawdziwa kopalnia witamin i składników mineralnych, więc sięgajmy po nią jak najczęściej. Odpowiednio przyrządzona nie będzie ani gorzka, ani twarda. CZYTAJ WIĘCEJ