Sekrety kuchni greckiej

Kuchnia grecka ma tradycję sięgającą czterech tysięcy lat. Odnajdziemy w niej wpływy tureckie, rzymskie, perskie, arabskie, bałkańskie, a nawet słowiańskie. Bazuje ona na naturalnych składnikach, wśród których najważniejsze to pszenica, wino i oliwa, bardzo dużo oliwy.


Grecka uczta
Oliwę dodaje się niemal do wszystkiego. Je się ją na zimno, razem z pieczywem, z mięsem, z serami, z warzywami, w sałatkach. Można wręcz powiedzieć, że grecka kuchnia jest skąpana w oliwie z oliwek. Dominują proste i smaczne dnia.
Grecja to pasterski, górzysty, w którym brakuje rozległych terenów pod uprawę. W dużym stopniu rozrzucony na małych wysepkach. Jednak Grecy bardzo dobrze sobie z tym problemem poradzili. Niemal przez cały rok świeci tam słońce, klimat jest więc łagodny i ciepły, a to stwarza świetne warunki do uprawy warzyw, których na tamtejszych stołach nie brakuje.
Najczęściej wykorzystywane są pomidory, cukinia, bakłażan, szpinak, sałata, papryka. Grecy chętnie przygotowują również dania z roślin strączkowych, a zwłaszcza z soczewicy, cieciorki, fasoli.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Górzysty teren sprzyja hodowli baranów i kóz – dlatego też jagnięcina i baranina cieszą się w Grecji dużą popularnością. Z koziego i owczego mleka wyrabiane są pyszne sery. Najbardziej znana jest oczywiście feta.

Grecy, podobnie Włosi, Portugalczycy oraz inni mieszkańcy basenu Morze Śródziemnego, uwielbiają jeść, a każdy posiłek staje się okazją do spotkania towarzyskiego. W greckiej uczcie chodzi o to, by spróbować wszystkiego po trochu.
Grecy od razu podają na stół wszystko, co mają. Nie liczy się kolejność dań, nie jest ważne co z czym powinno się łączyć. Ważne by było dużo i smacznie. Tego sposobu jedzenia i stosunku do życia, można się nauczyć tylko w Grecji, przy młodym winie o aromacie żywicy sosnowej i przy greckiej muzyce.
Tradycyjne greckie dania
Mousaka to zapiekanka z kilku warstw bakłażanów, ziemniaków i wieprzowego mięsa mielonego z pomidorami. Całość zapiekana pod jasnym sosem z mleka i jaj. Wydaje się, że mousaka to danie dość proste do przygotowania, jednak to tylko pozory, o czym z pewnością przekonali się, ci, którzy próbowali przygotować tę potrawę.

Tiropitakia, czyli trójkątne, wypełnione fetą pierożki z ciasta filo. Jest to ulubiona przekąska Greków. Świetnie smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno. Czasem do serowego farszu dodaje się szpinak, wówczas powstaje spanakotiropitakia.
Gyros – w Polsce często mylimy go z tureckim kebabem. Jednak gyros to danie greckie. W Grecji na niemal każdym kroku możemy natknąć się na budki z tą przekąską. Przygotowuje się ją z wcześniej zamarynowanego mięsa wołowego lub baraniego, opieczonego potem na ruszcie i zawiniętego w chlebek pita wraz z pomidorami, cebulą, frytkami. Całość jest polana sosem tzatziki.
W tym zestawieniu nie może zabraknąć oczywiście greckiej sałatki, czyli horiatki. Obok caprese, Cezar i nicejskiej, grecka jest jedną z najpopularniejszych sałatek na świecie. Jest zdrowa i prosta w przygotowaniu. Pomidory, ogórek, garść czarnych oliwek, czerwona cebula, oregano, no i oczywiście ser feta oraz oliwa. Trudno sobie wyobrazić tradycyjny grecki posiłek bez tej sałatki. Co ciekawe, Grecy nie dodają do niej sałaty, uważając to niemal za kulinarną zbrodnię.

Tzatziki to tradycyjny dip, przygotowywany na bazie gęstego jogurtu, świeżego ogórka i czosnku. Sekretem tego sosu jest jogurt. Nigdzie indziej nie smakuje on tak jak w Grecji. Chodzi tu bowiem nie tylko o gęstość, ale także sposób pasteryzacji, który został opatentowany przez Greków. Dostępne w Polsce jogurty typu greckiego niestety nie umywają się do tego oryginalnego. Tzatziki podaje się m.in. do pieczonych lub grillowanych mięs i ziemniaków.
Gemista to nic innego jak faszerowane ryżem i mielonym mięsem warzywa – pomidory, cukinie, papryki, bakłażany. To zdrowa i sycąca przekąska. Podlewa się je oliwą i piecze razem z ziemniakami, które miękną w sosie, tworzącym się z warzyw.
Dolmades, czyli najprościej mówiąc greckie gołąbki. Ta popularna przystawka składa się z ryżu, zawiniętego w liście winogron. Liście mogą być świeże lub marynowane. Serwuje się je z reguły na zimno, bez sosu. Jednak przed podaniem obficie skrapla się je sokiem z cytryny i oczywiście oliwą.
Kuchnie świata


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze