Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I

W kuchni czujesz się jak ryba w wodzie? A może wręcz przeciwnie, potrafisz przypalić nawet wodę na herbatę? Bez względu na to, jakie są twoje kulinarne umiejętności, podpowiadam jak radzić sobie ze zwykłymi kuchennymi czynnościami. Poznaj sztuczki, które ułatwią ci gotowanie.


Powstrzymaj kipiącą wodę
Wstawiasz wodę na zupę, wrzucasz mięso, warzywa i wychodzisz z kuchni. Wracasz, a kuchenka pływa… Jak temu zapobiec? To prosze niż myślisz. Wystarczy, że położysz na garnku drewnianą łyżkę. Łyżka zbierze część pęcherzyków powietrza, dzięki czemu uniemożliwi wykipienie gotującej się wody, zupy czy sosu.
Oddziel sałatę od głąba
Robisz sałatkę, ale nie chce Ci się odrywać pojedynczych liści od głąba? Jest na to rada. Aby w szybki i skuteczny sposób oddzielić liście sałaty, chwyć ją obiema rękami i uderz dość mocno o blat od strony głąba. Potem złap trzon sałaty, przekręć go i wyciągnij. Proste, prawda?
Przedłuż świeżość bananów
Banany przechowywane w temperaturze bardzo szybko ciemnieją, ale jednocześnie nie lubią niskich temperatur, dlatego trzymanie ich w lodówce także jest kiepskim pomysłem. Aby przedłużyć świeżość tych owoców, wystarczy owinąć ich ogonki folią spożywczą.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Zawsze świeża sałata
Sałata, szczególnie ta o delikatnych liściach np. masłowa bardzo szybko więdnie. By temu zapobiec owiń ją wilgotną bawełnianą ściereczką i włóż do lodówki. Tak przechowywana zachowa świeżość przez dwa, trzy dni.

Przyspiesz gotowanie makaronu
Czasami nawet kilka zaoszczędzonych minut może nas uratować np. od śmierci głodowej ;-) Nie lubisz czekać aż makaron się ugotuje? Żaden problem. Jeśli planujesz na obiad np. penne z brokułami czy spaghetti, namocz przed wyjściem do pracy makaron i zamknij go szczelnie w jakimś pojemniku. Jak wrócisz do domu, wystarczy, że zalejesz kluski wrzątkiem. Możesz także namoczony makaron wrzucić do gotującego się sosu.
Obierz czosnek bezdotykowo
Zapach czosnku potrafi się bardzo długo utrzymywać na dłoniach. Jak więc obrać czosnek? Ułóż na płaskiej powierzchni tyle ząbków, ile potrzebujesz, dociśnij je delikatnie talerzem. Potem rzuć do hermetycznego pojemnika, zamknij i porządnie wstrząśnij. Łupiny odejdą same.
Zatrzymaj deskę
Pewnie znasz taką sytuację – próbujesz coś pokroić albo posiekać, a deska ślizga się po całym blacie. Jak ją zatrzymać? Wystarczy, że podłożysz pod nią wilgotną ściereczkę albo zwilżony wodą papierowy ręcznik. W ten sposób niesforna deska pozostanie na swoim miejscu, a ty będziesz mogła spokojnie dokończyć swoją czynność.

Zamroź masło przed starciem
Jeśli choć raz próbowałaś zetrzeć na tarce masło, na pewno wiesz, że nie jest to najłatwiejsze zadanie. Jednak i na to jest rada. Włóż masło na kilka godzin do zamrażalnika. Kiedy będzie już twarde, z łatwością uda ci się je zetrzeć.
Wino zawsze pod ręką
Do wielu potraw dodajemy wino. Jednak przechowywane w odkorkowanej butelce szybko zwietrzeje. Aby zawsze mieć pod ręką „napój bogów” i użyć go do sosu czy risotto, warto wlać go do pojemnika na kostki lodu i po prostu zamrozić.
Wyciśnij cytrynę do ostatniej kropli
Potrzebujesz soku z cytryny? Zanim zaczniesz wyciskać owoc, połóż go na blacie i roluj przez chwilę. Dzięki temu miąższ zacznie puszczać sok.

Aby zupa nie była za słona
Przyznaj się, ile razy zdarzyło ci się przesolić zupę? ;-) Jest prosty sposób, by uratować potrawę. Wrzuć do niej jeden lub dwa obrane surowe ziemniaki i ponownie zagotuj. Ziemniaki pochłoną nadmiar soli.
Kiełkujące ziemniaki
Skoro już jesteśmy przy ziemniakach… Kiedy trzymamy je w kuchni, prędzej czy później zaczną kiełkować. Takie niestety nie nadają się już do spożycia. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, włóż do worka z ziemniakami jabłko.
Sprawdź inne kuchenne gadżety

Usmaż szybciej cebulę
Usmażenie cebuli na złoty kolor zajmuje sporo czasu. Skrócisz go niemal o połowę, jeśli dodasz szczyptę sody oczyszczonej. Nie martw się, soda nie wpłynie na smak cebuli.
Czy jako jest świeże?
Jeśli jajka zbyt długo leżą w lodówce, to przed użyciem powinnaś sprawdzić ich świeżość. W tym celu wlej wodę do wysokiego naczynia i włóż do niego jajko. Jeśli wypłynęło na powierzchnię, wyrzuć je, jest zepsute. Jeśli zatrzyma się w połowie, możesz je rozbić i powąchać. Natomiast jajko, które „zatonęło”, możesz spokojnie wykorzystać.


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze