Sernik na zimno - numer jeden wśród letnich deserów
Sernik króluje podczas wszelkich rodzinnych uroczystości, świąt, bankietów. Puszysty, lekki, polany czekoladą, z rodzynkami lub brzoskwiniami. Jednak upieczenie dobrego sernika wymaga nieco wprawy, no i czasu... Co innego sernik na zimno, równie pyszny, delikatny, kremowy, ale jego przygotowanie jest dużo mniej skomplikowane, no i przeważnie nie wymaga pieczenia :-) jednym słowem – ciasto doskonałe. Stwarza szerokie pole do eksperymentów. Możemy go przygotować z mielonego twarogu, serków homogenizowanych, ricotty czy... kaszy jaglanej.

Trwa właśnie sezon na porzeczki. Najczęściej przygotowuję z nich galaretki i soki na zimę, ale te zdrowe owoce świetnie nadają się również jako dodatek do ciast i deserów.
Sernik czekoladowy z lekko kwaskowatą porzeczkową galaretką uświetni każde rodzinne przyjęcie. Jest delikatny, ma aksamitną konsystencję, dosłownie rozpływa się w ustach.

Desery z wykorzystaniem ciasteczek Oreo robią prawdziwą karierę. Babeczki, lody, puddingi, kremy no i serniki. Uwielbiają je dzieci i dorośli.
Przygotowanie mini-serniczków oreo nie jest zbyt pracochłonne, a efekt robi wrażenie :-) Ich największą wadą (tak jak i innych serników na zimno) jest to, że nie można ich zjeść od razu, ponieważ wcześniej muszą stężeć w lodówce.

Biała czekolada i maliny - wytworny duet. Oba składniki spotykają się w serniku na zimno bez pieczenia.
"Sernik jest bardzo delikatny i ma nieco piankową strukturę. Słodycz białej czekolady ciekawie w nim kontrastuje z kwaskowatością malin" - zapewnia Natalia, autorka przepisu, która prowadzi bloga poezja-smaku.pl.


Tiramisu — klasyczny włoski deser — biszkopty nasączone ponczem z kawy i likieru amaretto, masa z serka mascarpone, wierzch posypany prawdziwym kakao.
Mimo, że to prawdziwa kaloryczna bomba, nigdy nie potrafię go sobie odmówić ;-) Istnieje wiele wariacji na temat tiramisu. Kto z was próbował sernika na zimno inspirowanego tym deserem? Elegancki, aksamitny, ale z charakterem. Jest w nim coś wyjątkowego.
Jeśli podobnie jak ja, jesteście wielbicielami włoskich smaków, koniecznie musicie wypróbować ten przepis.

Jagodowy sernik na zimno jest jednym z moich ulubionych. Dlaczego? Po prostu uwielbiam, wszystko, co ma w sobie jagody albo borówki :-)
Ten sernik jest wyjątkowy z jeszcze jednego powodu — nie zawiera bowiem ani grama sera. Jak to możliwe? Otóż, do jego przygotowania potrzebne są jogurty greckie. Tak więc, dzięki temu deser jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy.

Kiedy doskwierają nam upały, jedyne o czym marzymy to chwila orzeźwienia. Doskonale nadaje się do tego tropikalny sernik na zimno. Jest lekki i kremowy, a dzięki sporej ilości mleczka kokosowego, soku z limonki i ananasa ma egzotyczny smak.
"Robiłam go już dwa razy, i powiem wam że moim skromnym zdaniem jest po protu rewelacyjny! Myślę że i Wy zakochanie Cię w nim bez pamięci :-) Wykonanie oczywiście proste, szybkie… a jedyne co ten czas wydłuża to tężenie, ale najlepiej zrobić go wieczorem aby spokojnie stężał przez noc" - pisze Kasia, autorka bloga Wypieki z pasją.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Na koniec naprawdę mocne uderzenie ;-) Sernik potrójnie czekoladowy.
Nie wiem, czy już wspominałam, że uwielbiam czekoladę. A w tym deserze mamy aż trzy rodzaje — białą, mleczną i gorzką. Do tego polewa… Można się zakochać od samego patrzenia.
Sernik jest puszysty, jednak jego konsystencja jest dość zwarta, piankowa. Musicie wypróbować ten przepis!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze