Papierówki - jabłka do zadań specjalnych

Lato pachnie papierówkami. To jedne z najwcześniej dojrzewających jabłoni. Jabłka papierówki mają żółtozielony kolor i lekko kwaskowaty jasny miąższ. Nadają się do jedzenia na surowo, ale równie dobrze można z nich wyczarować wiele smacznych potraw oraz przetworów na zimę. Robi się z nich soki, kompoty, dżemy, powidła, musy. Zebrałam pięć sprawdzonych przepisów na papierówki.

Podziel się:

Ryż z podgrzybkami, cukinią i papierówkami

Ryż z jabłkami to sprawdzone połączenie. Podobnie jak z cukinią czy grzybami. A co, gdyby zebrać te wszystkie składniki w jednym daniu? Na taki pomysł wpadła Paulina Gruszecka, która prowadzi bloga Jazzowe Smaki.

Jakże cudowne jest to połączenie. Czy może być coś lepszego. Idealne do celebrowania chwil z rodziną i przyjaciółmi. Sam zapach onieśmiela na tyle, że całkowicie tracimy dla niego głowę” - pisze Paulina.

To nietypowe zestawienie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

„Szkoda, że prawdziwa uroda tego dania możliwa jest do zaobserwowania tylko latem. Jednak, dodatkowo powinna to być dla nas mobilizacja, by nie tracić czasu. Trzeba korzystać z uroków naszej pięknej przyrody ile tylko się da i mlaskać z zachwytu!” - dodaje blogerka.

Mus z papierówek

Papierówki nie są zbyt trwałymi owocami. Trzeba więc je zjadać od razu zjadać, albo przygotowywać z nich przetwory.

„Na chłodne dni, jakie niebawem nastaną, będą w sam raz […]. Nie obierałam tych pachnących jabłek ze skórki, lecz po ugotowaniu zmiksowałam całość. Jeśli wiem, ze jabłka są z dobrego miejsca, gdzie nie ma oprysków, to szkoda mi pozbywać się dobrego źródła witamin i pektyn, jakim jest właśnie skórka. Jeśli jednak nie macie zaufania do do takiego sposoby, to obierzcie jabłka przez gotowaniem” - radzi Małgorzata Kijowska, która prowadzi bloga Daily Cooking.

Mus z papierówek będzie idealny do jabłecznika, naleśników czy szarlotki.

Jabłecznik

Skoro, już zdążyłam przywołać jabłecznik kilka linijek wyżej, grzechem byłoby pominąć przepis na niego. Jabłecznik kojarzy się z jesienią, jednak Kasia proponuje jego letnią wersję. Podstawą jest lekki jak puch biszkopt, do tego jabłkowa galaretka i pianka kajmakowa. Pycha!

Smaki bardzo przyjemnie się uzupełniają. Do jabłek nie dodałam jednak cynamonu, ponieważ nie chciałam nadawać ciastu jesiennego charakteru. Chciałam by było lekkie i bardziej odświeżające, niż kojarzące się z zimnymi, deszczowymi wieczorami” - pisze Kasia.

Kompot na zimę

Nie wiem jak u was, ale w moim rodzinnym domu przetrwała tradycja przygotowywania kompotów na zimę. Wiśnie, porzeczki, śliwki, agrest, mirabelki, no i oczywiście papierówki doskonale nadają się na kompoty do słoików. W środku zimy przypomną nam[/url] smak lata. Nie ma nic lepszego.

Kompot jabłkowy z papierówek to zdecydowanie przepis, który zapamiętałam z dzieciństwa. Mama często go przyrządzała, a my z siostrą piłyśmy go lekko rozcieńczonego wodą, a potem wyjadałyśmy miękkie jabłka” - wspomina Jolanta, która prowadzi bloga Straga.

Papierówki w cieście naleśnikowym

Racuchy z jabłkami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Najlepsze smaży moja babcia. Sama próbowałam zrobić je kilka razy u siebie w domu, ale to nie to samo. Wariacją na temat racuchów mogą być papierówki smażone w cieście naleśnikowym.

„Danie dobre na obiad i na kolację. Na deser również się sprawdzi. Obsypane cukrem pudrem, cukrem z cynamonem lub kardamonem lub oblane miodem lub syropem klonowym. Jedno proste danie, a można podać na tyle sposobów” - pisze Małgorzata.

Także w kategorii Przepisy:

Kanapka "palce lizać" z sadzonym jajkiem Rurki z bitą smietaną jak za dawnych lat... Czerwony barszcz na zakwasie Tajniki kuchni francuskiej Lody z herbatą? Czemu nie! Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą Śląskie od kuchni Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś! Pomidorowa - królowa polskich zup Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami