Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian
Pasztet z warzyw to świetna alternatywa dla tradycyjnego pasztetu. Jest zdrowszy, w smaku czasem nie do odróżnienia od mięsnej wersji, a na dodatek to świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z rosołu lub resztek ugotowanej kaszy. Pyszny pasztet można przygotować z fasoli, ciecierzycy, soczewicy, cukinii, marchewki, batatów, selera, szparagów, dyni, buraków itd. Smak warto też wzbogacić grzybami, orzechami, żurawiną albo suszonymi pomidorami. Zobaczcie nasze inspiracje.

Pasztet z selera
Seler to zaskakujące warzywo. W zależności od tego jak go przyrządzimy i czym doprawimy, może przybierać różne smaki.
Marynowany przypomina ananasa i świetnie nadaje się do słodkawych sałatek z kukurydzą i wędzonym kurczakiem, natomiast pieczony smakuje jak… mięso. Stąd też, pasztet z selera zachwyca nie tylko wegetarian. Doskonale komponuje się z chrupiącym pieczywem i sosami na bazie gęstego jogurtu.
"Delikatny pasztet z selera i pietruszki, z dodatkiem chrzanu. Kolorem, konsystencją, a nawet smakiem nie odbiega od zwykłego pasztetu mięsnego" - pisze autorka bloga Najsmaczniejsze.pl.

Pasztet z cukinii z marchewką
Moje pierwsze podejście do pasztetu z cukinii nie było zbyt udane, nie odcisnęłam bowiem nadmiaru wody ze startych warzyw… Możecie więc sobie wyobrazić, jaki był efekt ;-) Druga "randka" była już o wiele bardziej udana. Pasztet właściwie nie zdążył nawet dobrze wystygnąć, a już zniknął ze stołu.
Ivka proponuje cukiniowy pasztet z marchewką. Można go jeść zarówno na ciepło — jako smaczną przekąskę, jak i na zimno do pieczywa. Świetnie smakuje szczególnie w towarzystwie sosu czosnkowego.
"Pasztet warzywny jest smaczną i zdrową alternatywą dla sklepowych, napchanych konserwantami wędlin. Pasztet z cukinii jest prosty do zrobienia, smaczny, wilgotny i aromatyczny. Idealny jako dodatek do kanapek, a także zjadany solo" - zachęca blogerka.

Pasztet jaglany
Kaszę jaglaną do tej pory jadłam na słodko, jedynym szaleństwem było wykorzystanie jej w roli zagęstnika do kremu z marchewki, dlatego byłam zdziwiona, że jaglanka tak dobrze smakuje w towarzystwie leśnych grzybów.
Na blogu Niebo na talerzu znalazłam świetny przepis na jaglany pasztet z grzybami i orzechami.
"Pasztet z kaszy jaglanej smakuje grzybami i jest pyszny. Zdrowy jak nie wiem co i można spokojnie zjeść porządną porcję, bez obawy o niedopinające się po świętach spodnie czy sukienki. Pięknie pachnie kiedy się piecze. Lżejsza i zdrowsza alternatywa dla mięsnych pasztetów. Przez przypadek wyszedł mi pasztet dla alergików, bez jajek i glutenu.Trzeba robić" - zachęca autorka przepisu


Pasztet z ciecierzycy i jarmużu
Ciecierzyca, jarmuż i żurawina. Wydaje wam się, że to dość karkołomne połączenie? Nic bardziej mylnego!
"Ciecierzyca w towarzystwie gotowanego i surowego jarmużu ze słodką suszoną żurawiną. Pasztet ma orzechowy smak i jest lekko słodki. Doprawiony kminkiem i gałką muszkatołową (bez tego nie ma pasztetu)" - pisze Paweł, autor przepisu, który prowadzi bloga Weganon.
Gotowy pasztet ma niezwykle kremową konsystencję, a to dzięki dodatkowi mielonego lnu i skrobi kukurydzianej. Można go również bez problemu kroić. Sprawdzi się jako pyszny dodatek do kanapek.
Olej z pestek dyni wzmacnia smak cieciorki. Musicie koniecznie wypróbować ten przepis. Zapewniam, że warto :-)

Pasztet z fasoli z sosem ajwar
"Ten przepis na pasztet jest prosty i nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowanie. Jedno co jest czasochłonne to moczenie i gotowanie fasoli. Można oczywiście dać fasolę z puszki, ale ja robię z suszonej bo gotuję ją z ziołami i ma wtedy fajny zapach i smak" - pisze Brenia, autorka przepisu.
Blogerka dodała do fasoli pikantny sos Ajvar, domowy, który sam w sobie jest aromatyczny i dodał pasztetowi wspaniały smak.
"Taki prosty, bezmięsny pasztet to dobra odmiana dodatku do chleba a smakuje wybornie. Ja lubię takie pasztety jadać z ogórkiem kiszonym lub posmarowane chrzanem" - dodaje Brenia.

Pasztet z warzyw i soczewicy
"Kasza gryczana, jaglana i inne — samo zdrowie i dobro. Soczewica ma więcej zdrowego białka niż mięso z indyka, magnez, witaminę B i B6, wiadomo. Ze względu na dużą zawartość białka właśnie, do którego trawienia organizm zużywa bardzo dużo kalorii, uznaję ten pasztet za odchudzający. Superfood, prawda?" - dopytuje się Beata, autorka bloga Niebo na talerzu.
Wystarczy ugotować czerwoną soczewicę i kaszę, potem dodać krótko podsmażone warzywa i wszystko zblendować. Powstanie pyszna pasta, pasztet.
"By nadać paście kształt tradycyjnego pasztetu, można go krótko piec w foremce. Stanie się bardziej zwarty, sztywny i da się pokroić w plastry. Nada się do podania na obiad, na przykład z sosem pieczarkowym. Ale do wyboru do koloru. Pasztet wegetariański, voila :)" - kończy blogerka.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Pasztet z fasoli i kaszy
Co powiecie na połączenie kaszy i fasoli? Ten duet doskonale sprawdzi się jako baza do przygotowania bezmięsnego pasztetu.
Autorka bloga Rogalik wykorzystała czerwoną fasolę, pęczak, kaszę gryczaną i płatki jaglane. Do tego podduszone warzywa — pietruszka, marchewka, seler, cebula i całe mnóstwo aromatycznych przypraw.
Gotowy pasztet jest bardzo sycący. Posmakuje nie tylko wielbicielom jarskich potraw, ale także zdeklarowanym mięsożercom. Jest on bowiem wilgotny i delikatny.
To jeden z moich ulubionych przepisów na wegetariański pasztet. Goście za każdym razem dziwią się, że nie ma tu ani grama mięsa :-)

Pasztet z białych warzyw z żurawiną
"Choć użyłem białych i prawie białych warzyw do tego pasztetu, to po upieczeniu kolor jest trochę ciemniejszy. Ale nie o kolor chodzi a o smak. Warzyw w kolorze białym mamy dość sporo. Smakowo jest bardzo różnorodnie" - zachęca Paweł, autor bloga Weganon.
Białe warzywa świetnie nadają się na pasztety. Mają bowiem wyraźny smak. Bloger użył więc selera, pasternaku, białych szparagów, ziemniaków, kalafiora i kalarepy.
"Ilość skrobi jest na tyle wystarczająca by nie trzeba było dodawać dużej ilości składników spajających" - radzi Paweł.
Natomiast dodatek suszonej żurawiny nadaje pasztetowi nie tylko koloru, ale również lekko kwaskowego smaku.

Pasztet z pieczonych warzyw z suszonymi pomidorami
Pieczone lub podsmażone na maśle warzywa mają dużo bardziej intensywny aromat niż gotowane. Dlatego też stały się one bazą do przygotowania tego pysznego pasztetu.
Znajdziemy w nim m.in. dynię piżmową, marchewkę, cebulę, fasolę, selera, cukinię, a do tego mnóstwo przypraw, komosę ryżową, płatki owsiane i suszone pomidory. Efekt? Przepyszny pasztet w pięknym słonecznym kolorze.
Kromka świeżego domowego chleba z tym pasztetem w jesienny dzień świetnie rozgrzewa i poprawia humor.
"Pasztety wegańskie są idealnym wabikiem dla wszystkich, którzy uważają, że dieta wegańska jest nudna" - pisze Paweł, autor przepisu.

Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze