Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów

Zbliża się dzień chłopaka, więc dziś mam propozycję dla prawdziwych twardzieli ;-) Który facet nie lubi golonki? Apetycznie przyrumieniona skórka, delikatne, rozpływające się w ustach mięso... Mimo, że przygotowanie dobrej golonki zajmuje sporo czasu, warto się poświęcić. A więc drogie panie, do dzieła! W końcu przez żołądek do serca.

Podziel się:

Golonka pieczona z warzywami

„Golonka kaloryczna, ale smaczna. Czasami trzeba zgrzeszyć jedząc takie pyszności” - pisze Ewa i trudno się z nią nie zgodzić.

Jej przepis jest bardzo prosty. Golonkę najpierw trzeba ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw, a potem upiec w towarzystwie warzyw – papryki, pora, marchewki, ziemniaków i pieczarek.

Golonka pieczona na fasolce szparagowej

Pyszna, rumiana, pachnąca rozmarynem i tymiankiem golonka, upieczona na fasolce szparagowej. Sezon na fasolkę już się kończył? Żaden problem, można przecież użyć mrożonej.

Mięso wychodzi delikatne i miękkie. To solidne danie świetnie rozgrzeje i nasyci w chłodny, jesienny dzień. Czego chcieć więcej?

Golonka pieczona

Spędzicie w kuchni pół dnia, ale uwierzcie mi – naprawdę warto. Jolanta proponuje świetną golonkę z piekarnika.

Mięso najpierw trzeba ugotować w bulionie, potem natrzeć czosnkiem, roztartym z solą, musztardą i sosem sojowym, i upiec.

Tak przygotowana golonka najlepiej smakuje z tartym chrzanem.

Golonka w piwie

Golonka w piwie — klasyk kuchni bawarskiej. Przygotowanie tego dania zajmuje wiele godzin, do mięsa trzeba często zaglądać i uzupełniać płyn, by nic się nie przypaliło. Dlatego Jolanta ułatwiła sobie sprawę, używając wolnowaru.

"Składniki potrawy wkładamy do garnka, przykrywamy pokrywką, podlewamy płynem i zapominamy o daniu na kilka godzin, wszystko gotuje się samo i do tego nic się nie przypala" - pisze blogerka.

Golonka w miodowej glazurze

Tym razem golonka gotowana w piwie i zapiekana z miodem. Jest niezwykle delikatna i słodka w smaku.

Dzięki miodowej glazurze skórka wychodzi rumiana i chrupiąca, a środek pozostaje miękki i soczysty. Palce lizać!

Aromatyczna i soczysta golonka z piekarnika

„Nie peklowałam, nie marynowałam, od razu przeszłam do sedna – do pieczenia. Fakt, golonka nie jest różowa w środku od peklosoli, ale jest mięciutka, soczysta, aromatyczna. Przepis koniecznie do powtórzenia!” - zachęca autorka bloga Moje twory przetwory.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Golonka w kiszonej kapuście

Bardzo smakowita golonka pieczona na kiszonej kapuście. Świetnie doprawione mięso rozpływa się w ustach, a kapusta dopełnia jego smak.

Autorka przepisu radzi, by golonki podawać z musztardą i pieczonymi ziemniakami.

Golonka w sosie teryjaki

Zestawienie zamyka golonka w sosie teryjaki. Jest to dość łatwy sposób na pyszną golonkę.

Fakt, wymaga dość długiego pieczenia, ale warto raz na jakiś czas się skusić. Zapewniam was, że wychodzi naprawdę przepyszna.

Także w kategorii Przepisy:

Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej Kilka pomysłów na muffinki Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów Warzywny makaron na pięć sposobów Najlepsze włoskie desery Wiem co zjem. Menu po polsku Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Prawdziwy, staropolski, dojrzewający piernik - poznaj przepis, bo to już ostatni dzwonek by zagnieść piernik Przekonaj się do brukselki! Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami Jedzmy pokrzywę!