Kasztany - teraz są najsmaczniejsze!

Kasztany jadalne dojrzewają we wrześniu i październiku, a więc właśnie trwa na nie sezon. Uliczni sprzedawcy kasztanów to stały element jesiennego krajobrazu we francuskich i włoskich miastach. Podobno najsmaczniejsze kasztany są na Placu Pigalle... Jednak nie musisz jechać do Paryża, by cieszyć się smakiem pieczonych kasztanów. Jakie właściwości mają kasztany, jak je przyrządzić?


Kasztany — dlaczego warto je jeść?
- Jadalne kasztany obfitują w skrobię, która w czasie gotowanie przekształca się w cukier.
- Zawierają również sporo błonnika, potasu, magnezu, wapnia i witaminy C (mają jej tyle samo co cytryna!) oraz witamin z grupy B.
- Kasztany jadalne, są polecane osobom, które cierpią na celiakię, ponieważ nie zawierają glutenu.
- Z kasztanów produkuje się mąkę, która świetnie nadaje się do wypieków i naleśników.
Wybieramy kasztany
W superparketach, delikatesach i sklepach internetowych możemy kupić jadalne kasztany. Jak wybrać najlepsze?
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Wybierajmy duże i ciężkie okazy (zbyt lekkie są przeważnie przesuszone). Zwracajmy uwagę, by miały lśniącą, gładką skorupkę, bez ciemnych plam i dziurek (przez tę dziurkę wchodzi bowiem robaczek ;-))

Dobrze jest również kasztany powąchać. Jeśli wyczujemy pleśń, lepiej zrezygnować z zakupu.
W sprzedaży są dostępne także obrane, ugotowane kasztany - pakowane próżniowo lub w zalewie.
Pieczone kasztany
Kasztanów nie powinniśmy jeść na surowo, ponieważ zawarta w nich skrobia jest nieprzyswajalna. Dlatego należy je wcześniej upiec, usmażyć lub obgotować.
Dobrze upieczone powinny mieć przyrumieniony miąższ o lekko chrupiącej powierzchni. Kasztany podajemy w łupinach. Wydobywamy je ze skorupek, kiedy są jeszcze ciepłe.

Kasztany mają słodkawy, lekko orzechowy smak. Są sypkie, mączyste. Można je delikatnie posolić albo polać miodem lub syropem klonowym.
We Włoszech upieczone kasztany wrzuca się na kilka minut do szklanki z czerwonym winem, a potem zjada, popijając od czasu do czasu winogronowym trunkiem ;-)
Kasztany możemy przyrządzić także na patelni. rozgrzewamy ją na dużym ogniu, wrzucamy nacięte na krzyż kasztany i prażymy przez ok. 20 minut[b]. Chwilę przed końcem można je spryskać czerwonym winem.
[b]Aby ugotować kasztany nacinamy je lub nakłuwamy igłą w kilku miejscach, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10–20 minut, aż popękają łupinki. Następnie obieramy.
Gotowane kasztany można wykorzystać również do sałatek, farszów, zup. Mąka kasztanowa nadaje się do wypieków, natomiast puree to świetny dodatek do deserów.
Podróżnicze inspiracje


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze