Wegański bufet. Przepisy na imprezowe przekąski dla wegan
Urządzasz imprezę w domu, a wśród twoich znajomych są osoby, które nie jedzą laktozy, jajek, mięsa... Zastanawiasz się, jakie przekąski przygotować, by nikt nie wyszedł od ciebie głody, i nagle okazuje się, że możesz właściwie podać tylko sałatę ;-) To nieprawda! Zobaczcie przepisy na pyszne wegańskie przystawki.

Twarożek z nerkowców i awokado
Twarożek na imprezie? Czemu nie! Zwłaszcza, że to nie jest zwykły twarożek, bo do jego przygotowania potrzebujesz… orzechów i awokado.
"Twarożek jemy z dodatkiem ulubionego pieczywa, macy lub chlebkami typu wasa. Wegański twarożek (pasta) świetnie nadaje się też jako dip do maczania chrupkich warzyw lub paluszków" - pisze Natalia, która prowadzi bloga Poezja smaku.

Muffinki bez jajek i mleka
Kto nie lubi babeczek? Świetnie sprawdzają się na imprezach. Wbrew pozorom nie potrzeba jajek i mleka, by przygotować pyszne muffinki. Będą idealne dla alergików i wegan.
"Delikatne i puszyste. Z dodatkiem dżemu lub konfitury. Przepis najprostszy z możliwych, nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczą dwie miski, szklanka i łyżka"- przekonuje Blue Megi.

Pasta z czerwonej soczewicy
Był już twarożek, to teraz pora na pastę z soczewicy.
„Do ugotowanej soczewicy dodałam suszone pomidory, pestki słonecznika oraz ulubione przyprawy. Chwila blendowania i otrzymałam pyszną pastę do chleba lub wafli” - pisze Angelika, autorka bloga W zielonej kuchni.
Idealna dla wegan oraz miłośników soczewicy :-)


Burgery z buraków
Bez mięsa, nie musi oznaczać nudno. Co powiecie na wegańskie burgery?
"Burgery z buraka - brzmi dziwnie? Zapewniam, że pozytywnie zaskoczy was ten smak. Cała masa pysznych i zdrowych dodatków sprawia, że takie danie jest nie tylko pożywną, ale i zdrową strawą dla organizmu. Do mojego jadłospisu wchodzą już na stałe" - zapewnia Kasia.

Parówki z tofu i fasoli
Wegańskie parówki. Oksymoron? Niekoniecznie.
Zobaczcie jak wykonać parówki z tofu, fasoli i mąki ryżowej. Można je ugotować albo upiec.
„Smaku dodają suszone pomidory i aromatyczne przyprawy”- pisze autor bloga Weganon.
Podaje się je tak jak „prawdziwe” parówki, a więc z keczupem albo musztardą lub w hot dogach.

Wegańska fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku – królowa stołówek i barów mlecznych w latach osiemdziesiątych. Wówczas uchodziła za danie wysokiego ryzyka ;-) Dziś przywołuje beztroskie dzieciństwo.
Fasolka w wersji wege? Proszę bardzo.
„Fasolka, pomidory, wędzona papryka! Zestaw idealny. Och, jaka pyszna, oj, jaka pachnąca! Nigdy bym nie przypuszczała, że z wegańskiej wersji fasolki po bretońsku będę tak zadowolona. Chyba już nigdy nie zrobię mięsnej” - zachwyca się Paulina.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Placuszki z płatków jaglanych
Kolejna propozycja dla wielbicieli słodkości.
Wegańskie daktylowe placuszki z płatków jaglanych, banana i kaszki orkiszowej podane z winogronami, twarożkiem ze śmietanką i kolorową posypką. Pycha!
Co prawda te placuszki z założenia miały być daniem śniadaniowym, jednak jako szybka imprezowa przekąska dla łasuchów również sprawdzą się doskonale.

Wegańskie rafaello
Kasza jaglana to baza wielu wegańskich i bezglutenowych wypieków.
"Pora na trufle jaglane. Nazwałam je wegańskie rafaello jaglane ponieważ są wegańskie, są kokosowe i mają w środku migdał. Zupełnie jak oryginalne (i pyszne) rafaello" - pisze Agata z bloga Eksperymentalnie.
Trufle jaglane można obtoczyć w wiórkach kokosowych, kakao, wiórkach z czekolady czy w kolorowej posypce.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze