Krem sułtański - przywołaj wspomnień czar

Krem sułtański - słodki, pachnący rumem dwukolorowy deser z bitej śmietany. W czasach PRL święcił prawdziwe tryumfy. Nie mogło go zabraknąć w żadnej kawiarni. Zapisał się nawet w polskiej kinematografii - możemy go bowiem zobaczyć w jednej ze scen filmu "Dziewczyny do wzięcia". Dziś już niemal o nim zapomnieliśmy, a szkoda. Zamiast tiramisu czy panna cotty, przygotuj dla swoich gości krem sułtański. Będą zachwyceni :-)


Krem sułtański — sukces tkwi w prostocie
Krem sułtański to prosty i szybki do przygotowania deser. Składa się tylko z kilku składników — bitej śmietany, kakao, rodzynek namoczonych w rumie i pokruszonych bezików. Obowiązkowo musiał być udekorowany waflowymi rurkami.
W czasach, gdy sklepowe półki świeciły pustkami, a o prawdziwej czekoladzie można było jedynie pomarzyć, krem sułtański stał się jednym z popularniejszych deserów.

Pamiętam gablotkę w kawiarni, do której chodziłam z rodzicami niemal w każdą niedzielę po obiedzie. Za szybką stały pucharki wypełnione owocową galaretką i kremem sułtańskim.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Zawsze się dziwiłam, dlaczego dla mnie zamawiali galaretkę, a nie krem. Ten sekret odkryłam dopiero po latach ;-) W końcu rodzynki, zatopione w kremie sułtańskim były moczone w alkoholu.
Krem sułtański doczekał się nawet roli w filmie. Pamiętacie tę słynną scenę z "Dziewczyn do wzięcia"?
Przepis na krem sułtański
Rum podgrzej delikatnie, zalej nim rodzynki i odstaw na 15 minut. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni (uważaj, aby ich nie spalić).

Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Gotową bitą śmietanę podziel na dwie części. Do jednej wsyp kakao i zmiksuj. Rodzynki odsącz z nadmiaru płynu.
Umieść ciemny krem na dnie kieliszka i posyp skruszonymi bezami. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wyłóż jasną śmietanę. Wierzch posyp rodzynkami, wymieszanymi z płatkami migdałowymi. Skrop całość rumem. Udekoruj waflowymi rurkami.
Słodkie inspiracje


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze