Czas na pierniczki! Poznaj podstawowy przepis

Mimo, że do świąt zostało jeszcze siedem tygodni, już pora pomyśleć o pierniczkach. Potrzebują bowiem czasu, by zmięknąć i nabrać charakteru. Poza tym zapewniam was, że ciasteczka z tego przepisu wychodzą tak pyszne, że już kilkukrotnie zdarzało mi się, że nie doczekały świąt i musiałam piec kolejne partie ;-)


Pierniczki — świąteczna tradycja
Pieczenie pierniczków to świąteczna tradycja. Wstyd się przyznać, ale ja swoją przygodę z pieczeniem pierniczków zaczęłam dopiero kilka lat temu.
Oczywiście, jak to w moim przypadku bywa, na pomysł upieczenia ich wpadłam dzień przed wigilią, szukałam więc ekspresowego przepisu na pierniczki, które nie potrzebują czasu by zmięknąć. Tak właśnie odkryłam niemieckie lebkuchen. Ale o nich napiszę innym razem. Dziś, z uwagi na to, że mamy jeszcze sporo czasu, chciałabym się z wami podzielić przepisem na tradycyjne pierniczki :-)

Dostałam go trzy lata temu od swojej koleżanki i od tamtej pory już nie eksperymentuję z żadnym innym. Ciasto dobrze się zagniata i łatwo daje się wałkować. Wycięte formy nie odkształcają się i nie "puchną" za mocno w trakcie pieczenia. Pierniczki są delikatnie kruche i miękkie, po prostu idealne.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Można je dość długo przechowywać (nawet kilka miesięcy) w szczelnie zamkniętej metalowej puszce.
Prosty i sprawdzony przepis na pierniczki
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- ¾ szklanki cukru,
- łyżeczka sody,
- łyżeczka przyprawy korzennej,
- 2 łyżki miodu,
- łyżka masła,
- 2 jajka.

Suche składniki wsyp do miski i wymieszaj. Miód i masło rozpuść w garnuszku, wystudź i wlej do suchych składników. Zagnieć ciasto (ma być gładkie, elastyczne i nie kleić się do palców), w razie potrzeby podsyp mąką.
Z ciasta uformuj kulę i cienko rozwałkuj. Foremkami wykrawaj kształty, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Uważaj, by się nie przypaliły, ponieważ wówczas stwardnieją na kamień i staną się gorzkie.
Jak ostygną, możesz je polukrować. Wszystko, co powinieneś wiedzieć o lukrze znajdziesz tutaj.
Pierniczki możesz ozdobić landrynkowymi witrażami. Jak to zrobić?
Co zrobić, by pierniczki zmiękły?
Miód powoduje, że pierniczki po upieczeniu mogą być dość twarde. Jeśli nie zmiękną same z siebie, trzeba będzie im trochę pomóc ;-) Ciasteczka potrzebują odpowiedniej dawki wilgoci, może ona pochodzić z otoczenia lub owoców. Wówczas, będą rozpływały się w ustach!

Przed lukrowaniem ułóż pierniczki na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności. Jeśli jednak w Twoim domu jest dość suche powietrze, do puszki z pierniczkami włóż kawałki obranego jabłka. Pamiętaj jednak, by codziennie wymieniać jabłko na świeże, by nie spleśniało.
Sprawdź inne słodkie przepisy


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze