Tanie danie - przepis na pizzę z kalafiora

Przedstawiam kolejną część cyklu - Tanie Danie. U nas tanio oznacza pysznie! Tym razem na obiad poleca się pizza na spodzie z kalafiora. Tak, tak - nic wam się nie przywidziało. Zamiast zagniatać drożdżowe ciasto, przygotujcie spód z kalafiora. Oczywiście taka pizza różni się w smaku od tradycyjnej, ale zapewniam, że jest równie dobra. Zatem, jeśli lubicie kulinarne eksperymenty to zachęcam was do wypróbowania tego przepisu. Na składniki potrzebne do przygotowania tego dania nie wydacie więcej niż 20 zł.


Pizza z kalafiora
Pizza na spodzie z kalafiora to pomysł na smaczny, szybki, zdrowy i niedrogi posiłek. Czego chcieć więcej? Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis byłam bardzo zaskoczona.
Wydawało mi się, że kalafior, który przecież ma dość intensywny smak, całkowicie zdominuje pizzę. A jednak dzięki dodatkowi aromatycznych ziół, jest on niemal niewyczuwalny.
Oczywiście taka pizza smakuje inaczej niż wersja na cieście drożdżowym, jednak warto choć raz ją przygotować. Zapewniam was, że zakochacie się w niej tak samo jak ja.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Aby przygotować pizzę na kalafiorowym spodzie będziecie potrzebowali oczywiście kalafiora, przypraw, koncentratu pomidorowego, a także ulubionych dodatków — szynki, mozzarelli, pomidorów czy oliwek. Proponuję zacząć od przeglądu szafek i lodówki - sprawdź, czy znajdują się w nich podstawowe produkty, które powinny być w każdej kuchni.
Do przygotowania pizzy na kalafiorowym spodzie z powyższej listy będziesz potrzebować:

- koncentratu pomidorowego,
- ziół (bazylia, oregano, zioła prowansalskie),
- soli, pieprzu i cukru do smaku,
- oleju.
Przepis na pizzę na kalafiorowym spodzie
Szafki przejrzane? Czy czegoś w nich brakuje? Tak? Zatem czas na zrobienie listy zakupów. Poniżej znajdziesz spis produktów, których będziesz potrzebować wraz z ich orientacyjnymi cenami.
W zależności od tego gdzie robisz zakupy, ceny poniższych składników mogą być różne. Warto wybierać osiedlowe sklepiki i bazarki, gdzie masz pewność, że wszystko jest świeże i smaczne. Jednak nie należy omijać supermarketów, w nich także znajdziesz dobre produkty w promocyjnych cenach.

Lista zakupów
- kalafior – ok. 3 zł,
- otręby pszenne — ok. 2 zł/150 g (potrzebujemy dwóch łyżek),
- jajko – ok. 40 gr,
- 20 dag żółtego sera – ok. 4,5 zł,
- kilka plasterków szynki – ok. 2 zł,
- 2 pomidory – ok. 2 zł,
- cebula – ok. 50 gr.
Suma: ok. 14,4 zł.
Surowego kalafiora zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w malakserze. Tak przygotowanego kalafiora wymieszaj razem z roztrzepanym jajkiem, dwiema łyżkami otrębów, dodaj zioła prowansalskie, dopraw solą i pieprzem do smaku. Masę rozłóż równomiernie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz 15–20 minut w temperaturze 180 stopni (brzegi powinny się zarumienić).

Przygotuj sos - słoiczek koncentratu pomidorowego wymieszaj z dwiema łyżkami ciepłej wody, dodaj bazylię, oregano, szczyptę cukru. sól i pieprz. Na podpieczonym spodzie rozsmaruj sos, ułóż plasterki szynki, pomidora i cebulę pokrojoną w piórka. Posyp startym serem.
Piecz przez 15–20 minut aż ser się roztopi. Smacznego!
Co jeszcze możesz przygotować na obiad:


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze