Twaróg nie tylko na śniadanie
Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to jeden z popularniejszych pomysłów na śniadanie. Jednak biały ser można wykorzystać na wiele innych sposobów - kluski, knedle, pierogi, roladki, ciasteczka... Zobaczcie 14 niebanalnych propozycji na danie z twarogiem w roli głównej.

Mini frittaty z pomidorem i białym serem
Frittata — co to takiego? Popularne we Włoszech i Hiszpanii danie, przypominające nieco omlet. Masa jajeczna zapiekana z szynką, warzywami czy serem. Frittata sprawdzi się jako sycące, lecz lekkie śniadanie lub podwieczorek.
Talerz pokus proponuje mini frittaty z pomidorem, białym serem i aromatycznymi ziołami.
"Takie śniadanie to świetne urozmaicenie i alternatywa dla jajecznicy czy omleta, możecie przygotować je z ulubionymi dodatkami. Mini frittaty są bardzo łatwe w przygotowaniu, zrobicie je w kilka minut, a smakują wyśmienicie" - czytamy na blogu.

Makaron z twarogiem na słodko
Domowej roboty kluski z serem i apetycznymi skwarkami to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Babcia zagniatała najlepszy na świecie makaron.
Kiedyś, jak byłam na Węgrzech, w jakiejś knajpce dostałam kluski z serem i ze śmietaną, i od tamtej pory, zawsze jem je w ten sposób. Natomiast Betty proponuje makaron z twarogiem na słodko.
"Dla urozmaicenia dodaje owoce i wanilię albo cynamon, tym razem w wersji z malinami. Polecam będzie szybko i smacznie!" - przekonuje blogerka.

Grzanki z twarogiem i pomidorami
Kolejna śniadaniowa inspiracja to chrupiące grzanki z twarogiem i pomidorami. Ja bym to nazwała polską wariacją na temat bruschetty ;-)
"Moje grzanki to podsmażona na patelni kanapka z ciemnego pieczywa. Tak przygotowane grzanki obkładam różnymi kolorowymi dodatkami, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Tego typu grzanka jest idealna na sycące fit śniadanie" - pisze Jolanta.


Ziołowa pasta twarogowa z bazylią
Biały ser to świetna baza do przygotowania pasty kanapkowej. Można ją doprawić ulubionymi ziołami, suszonymi pomidorami, dodać wędzoną makrelę lub łososia, szczypiorek, rzodkiewkę, świeżego ogórka…
Możliwości jest naprawdę wiele, dlatego zachęcam was do kulinarnych eksperymentów i odkrywania nowych smaków.

Zapiekanka makaronowa z twarogiem
"Pełnoziarniste penne zapiekane pod twarogiem z żółtkiem, kiwi, wiśniami i czapką z ubitego białka podane z cukrem pudrem trzcinowym i suszoną wisienką" - pisze autorka bloga Poranek na słodko.
Brzmi pysznie, prawda? Jest to doskonała propozycja nie tylko na śniadanie, ale także na słodki podwieczorek.

Roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką
Roladki z ogórka, wypełnione farszem z białego sera będą ozdobą każdego stołu, zwłaszcza, że zielone ogórki i rzodkiewki są teraz dostępne przez cały rok.
"Takie ogórkowe roladki z farszem z twarogu można zabrać ze sobą do pracy, będą też smakować gościom jako imprezowa przekąska, którą łatwo wziąć do ręki, ale bez okazji roladki z ogórka też są smaczne" - przekonuje Jolanta.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Ziemniaki pieczone z łososiem i twarożkiem
Pyry z gzikiem to tradycyjna wielkopolska potrawa. Kasia z Miliona smaków prezentuje swój pomysł na to danie — pieczone ziemniaki faszerowane twarogiem i wędzonym łososiem. Palce lizać!
"Nie jest to co prawda ziemniak upieczony na ognisku ale taki z piekarnika też jest pyszny" - pisze blogerka.

Omlet twarogowy jak ciasto
Wyrośnięty, puszysty omlet z twarogiem bardziej przypomina ciasto.
Jego smak został wzbogacony przyprawą piernikową i aromatem pomarańczowym, dzięki temu podczas smażenia w domu czuć już zapach zbliżających się świąt, mimo, że to dopiero listopad ;-)

Placuszki twarogowe z morelami
Próbowaliście kiedyś twarogowych placuszków? Są obłędne :-) I wcale nie trzeba dodawać do ciasta surowych moreli, można je z powodzeniem zastąpić jabłkami czy gruszkami.
Placuszki można podawać z jogurtem greckim, ze śmietaną, z dżemem, musem jabłkowym lub owocami sezonowymi. Próbowałam też z bitą śmietaną i sosem czekoladowym — uwaga, można się zasłodzić! Aha, same też są pycha — na ciepło i na zimno! Ale co ja będę opowiadać, zróbcie je koniecznie!


Ciastka cytrynowo-serowe
"Chrupiące ciasteczka cytrynowe z dodatkiem twarogu są delikatne i pyszne im cieńsze tym bardziej chrupkie, a im grubsze tym bardziej miękkie.
Można je zapakować w woreczek zawiązać ładną tasiemkę i prezent gotowy" - czytamy na blogu Magia w kuchni.

Sałatka z serowymi kulkami
Kulki z białego sera z odrobiną jogurtu naturalnego, doprawione aromatycznymi ziołami to świetny dodatek do sałatek.
Jeśli więc macie ochotę na lekką kolację, którą przygotujecie w ekspresowym tempie ze składników, które macie pod ręką, to proponuję wam właśnie ten przepis.
Serowe kulki doskonale zastąpią również fetę w sałatce greckiej.

Kotlety jaglane z białym serem
Biały ser i kasza gryczana to bardzo zgrany duet, sprawdza się jako farsz do pierogów, a także baza do znakomitych kotletów. Do tego sos pieczarkowy i szybki obiad gotowy :-)
W ramach eksperymentów robiłam także kotlety z kaszy jęczmiennej i twarogu, do których podałam surówkę z marchewki i pora. Teraz przyszedł czas na jaglankę.
Przepis znalazłam na blogu Eksplozja smaku.
"Kasza przejęła kwaśność sera dzięki czemu kotlety są bardzo wyraziste. Dzięki dodatkowi sera zmieniła się także konsystencja masy i formowanie kotletów jest trochę trudniejsze ale jak najbardziej wykonalne. Trzeba tylko pamiętać o bułce tartej pod ręką" - pisze blogerka.


Pierogi z białym serem na słodko
Pierogi z białym serem na słodko podbiją serca wszystkich łasuchów.
Ja je bardzo lubię, jednak nie nie mam niestety cierpliwości do lepienia pierogów. Kiedy więc najdzie mnie na nie ochota, to zamawiam je u babci, która wnuczce przecież nigdy nie odmówi ;-)
"Ciasto do takich pierogów powinno być delikatne i na robię je na maślance bo doskonale współgra z farszem. Spróbujcie koniecznie i sami przekonacie się jakie to dobre!" - radzi Smaczna Pyza.

Knedle ze szpinakiem i twarogiem
Knedle ze szpinakiem? Czemu nie :-)
"To danie to włoska alternatywa dla klasycznych, polskich knedli. Ciasto przygotowujemy z mrożonego szpinaku, chudego twarogu i startego parmezanu. Warto dodać je do menu zwłaszcza zimą, kiedy w naszym klimacie brakuje świeżych, zielonych warzyw" - przekonuje Kasia.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze