Jak zrobić domowy twaróg?

Pamiętam jak moja babcia robiła twaróg. Rozgniatała mi go potem w miseczce widelcem, dodawała śmietanę, posiekany szczypiorek i rzodkiewkę i mieszała... Żaden, nawet najlepszy biały ser, nie zastąpi tego smaku. Niedawno wpadałam na pomysł, by spróbować twaróg samodzielnie. Jak się okazuje jest to całkiem proste.


Domowy twaróg krok po kroku
Przygodę z produkcją domowego białego sera musimy zacząć od zakupu odpowiedniego mleka. Oczywiście nie wszyscy mają dostęp do mleka „prosto od krowy”, to jednak żaden problem.
Równie dobrze może być mleko z mlekomatu czy ze sklepu (w szklanej butelce), byleby nie było to mleko UHT, ponieważ ono nam się nie zsiądzie.
Przygotujmy również garnek, gęste sitko i pieluchę tetrową lub gazę.
Domowy twaróg
- 3 litry mleka,
- kubeczek zsiadłego mleka (ok. 250–300 g),
- garnek,
- sitko,
- pielucha tetrowa lub gaza.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Do garnka wlewamy zsiadłe mleko, dolewamy mleko zwykłe, przykrywamy i odstawiamy na 48 godzin w ciepłe miejsce do skwaszenia. Po tym czasie mleko powinno być już gęste i kremowe.

Garnek stawiamy na najmniejszym ogniu i bardzo wolno podgrzewamy jego zawartość do temperatury ok. 50 stopni. Uwaga – nie możemy dopuścić do zagotowania mleka.
Następnie przekładamy chochlą mleko z serem na sitko wyłożone pieluchą tetrową (pod spodem stawiamy garnek lub inne naczynie, do którego będzie ściekać serwatka).
Gdy już przełożymy wszystko, zawiązujemy ściereczkę z serem i zostawiamy na kilka godzin, żeby serwatka odciekła (twaróg można obciążyć talerzykiem).
Po odciśnięciu twaróg wyjmujemy na talerzyk. Gotowe!
Inne kulinarne porady


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze