Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem

Czasem nachodzi mnie ochota na kromkę świeżego chleba ze smalcem, grubo mieloną solą i kiszonym ogórkiem. Oczywiście taki smalec można kupić niemal w każdym sklepie, jednak nic nie zastąpi smaku takiego prawdziwego domowego smalcu ze smażoną cebulką, jabłkiem i majerankiem. Zrobienie go jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu, wystarczy kupić kawałek słoniny, która jest przecież łatwo dostępna i bardzo tania.


O smalcu słów kilka
Domowy smalec jest dużo smaczniejszy niż ten ze sklepu. Poza tym, jeśli przygotujemy go samodzielnie, to wiemy, co jest w środku, możemy również dobrać dodatki według własnych upodobań.
Klasyczny smalec przygotowujemy z cebulką, majerankiem i jabłkiem. Możemy go również wzbogacić mielonym mięsem lub aromatycznymi skwarkami. Dodajemy je na kilka minut przed końcem smażenia.
Ze smalcem doskonale komponują się również zioła i przyprawy takie jak wspomniany już wcześniej majeranek, ale także tymianek, cząber, oregano, czosnek, sól, pieprz, mielona papryka, curry. Wrzucamy je do gorącego jeszcze smalcu, tuż po wyłączeniu ognia. Dzięki temu wydobędziemy z nich pełnię aromatu, ale ich nie przypalimy.

Inne pomysły na dodatki to suszone śliwki, starte jabłka czy skórka pomarańczowa.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Taki smalec przechowujemy i podajemy w kamionkowych lub szklanych naczyniach. Jest doskonały do smarowania pieczywa – pszennego i razowego. Najlepiej smakuje oczywiście w towarzystwie kiszonego ogórka.
Smalec jest oczywiście bardzo kaloryczny i zawiera sporo cholesterolu, jednak jedzony od czasu do czasu z umiarem z pewnością nikomu nie zaszkodzi ;-)

Przepis na domowy smalec
Zobacz inne inspiracje na przekąski


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze