Co będziemy jeść w 2017 roku? Poznaj 10 kulinarnych trendów

Po jarmużu, naparze kombucha, wodzie kokosowej, komosie ryżowej, nasionach chia i zupie ramen przyszedł czas na nowe smaki. Co będzie modne w 2017 roku? O jakich produktach i daniach usłyszymy? Zobaczcie przegląd najgorętszych trendów kulinarnych tego roku.


Kurkuma
To znana od starożytności azjatycka przyprawa. Lista jej zalet jest długa. Kurkuma działa antybakteryjnie, wspomaga gojenie ran, obniża poziom cholesterolu, jest wykorzystywana w profilaktyce nowotworowej, poprawia koloryt skóry, oczyszcza wątrobę, działa przeciwbólowo. Kurkuma to ważny składnik złotego mleka, czyli rozgrzewającego indyjskiego napoju na bazie mleka roślinnego z masłem ghee. Prawdziwym hitem jest także pasta z tej przyprawy.
Jogurty z warzywami
Jogurty z owocami to nuda! Ten rok będzie należał do jogurtów z warzywami. Marchewka, świeży ogórek, buraczki, słodkie ziemniaki, a do tego gęsty, kremowy jogurt i odrobina masła orzechowego. Brzmi dziwnie? Może trochę, ale przekonajcie się sami jakie to dobre i… zdrowe ;-)
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Wielki powrót koziego sera
Kozie sery mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. W tym roku zyskają na popularności. Do wyboru mamy lekkie twarogowe serki o delikatnym ziołowym smaku, sery pleśniowe o pomarszczonej jasnej skórce oraz intensywnym aromacie, a także sery twarde. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Woda z kaktusa
Rok 2016 należał do wody kokosowej. W tym roku modna będzie woda z kaktusa. Jest to doskonałe źródło antyoksydantów, witamin ( A, C, B1, B2 i B3) i soli mineralnych (magnez, potas, wapń, krzem, żelazo). Jest szczególnie polecana dla osób aktywnych – sprawdzi się bowiem jako napój izotoniczny. Reguluje trawienie, wspomaga odchudzanie. Na zdrowie!
Koktajle inspirowane… perfumami
Koktajl, który pachnie twoimi ulubionymi perfumami? To nie żart. Na taki pomysł wpadli właściciele baru w Hotelu Café Royal w Londynie i zaproponowali swoim gościom koktajl pachnący perfumami Givenchy. A to dopiero początek!

Czekolada na śniadanie
Jeden z kulinarnych trendów 2017 roku to Wake & Cake. Co to takiego? Czekoladowe ciastko na śniadanie. Oczywiście chodzi o ciasto z gorzką czekoladą, która dostarczy nam rano magnezu, poprawi humor, doda energii i pomoże przetrwać trudne poranki. Owsiane lub pełnoziarniste muffinki od czasu do czasu mogą zastąpić tradycyjną kanapkę lub musli.
Tatar z ryby
Klasycznego tatara przygotowuje się z wołowiny. Jednak w tym roku tryumfy będzie święcił rybny tatar. Posiekane surowe mięso z tuńczyka lub łososia podane w małej miseczce, razem z ryżem na ciepło, warzywami i świeżo wyciśniętym sokiem z limonki. Smacznie, zdrowo i kolorowo. Skusicie się?

Mięso bez mięsa
Czy z roślin można zrobić coś, co będzie smakowało jak mięso? Oczywiście! Kiełbasa, mortadela, boczek… Pomysłów jest wiele. Co prawda weganie zastanawiają się, jaki jest sens przygotowywania takich specjałów, jednak trzeba przyznać, że zyskują one coraz większe grono wielbicieli. W Warszawie powstała już pierwsza „wegańska rzeźnia”. Tylko patrzeć, aż powstaną kolejne takie miejsca w Polsce.
Jej wysokość sardynka
Kulinarni blogerzy coraz częściej sięgają po sardynki. To będzie jeden z najgorętszych tegorocznych trendów w jedzeniu. Nadają się do past, sałatek, makaronów, pasztecików… Pamiętajcie jednak, by unikać sardynek w puszce. Wybierajcie te świeże lub w szklanych opakowaniach.

Nie marnuj jedzenia
Wśród wszystkich tegorocznych trendów ten wydaje się najbardziej rozsądny. Chodzi o to, by nie wyrzucać jedzenia i nauczyć się wykorzystywać resztki. Kawałki wędliny można wykorzystać jako farsz do pizzy lub zapiekanki, z czerstwego pieczywa zrobicie tosty francuskie, a z liści rzodkiewki czy brokuła koktajl albo pesto.
Kulinarne inspiracje


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze