Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów
Nasze babcie przyrządzały wątróbkę, płucka, móżdżki, nerki czy ozorki na wiele sposobów. Dziś coraz częściej wracamy do podrobów. Nie są już one traktowane jako produkty drugiej kategorii. Nikogo nie dziwi więc obecność serca, grasicy, ozorów w karcie dań wykwintnej restauracji. Zobaczcie, jakie pomysły na dania z podrobami mają kulinarni blogerzy.

Wątróbka smażona z cebulką
Na początek klasyka - drobiowa wątróbka smażona z cebulką.
"To prosta potrawa, ale mimo, że robi się szybko to trzeba mieć trochę cierpliwości przy jej przygotowaniu, bo łatwo przedobrzyć i przesmażyć, a przesmażona wątróbka nie jest dobra.
Cebula musi być uduszona, ale nie powinna się zrumienić, a wątróbkę trzeba usmażyć tak żeby pozostała lekko różowa i soczysta w środku" - radzi Iza.

domowy salceson
Nie ma jak domowe wędliny! Takie wyroby są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze od sklepowych. Dlatego warto poświęcić trochę czasu na ich przygotowanie.
Na blogu Marioli znalazłam świetny przepis na roladę mięsną, zwaną potocznie salcesonem.
"Smak, aromat, niebo w gębie. Z kromką wiejskiego chleba nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Dla mnie numer jeden"- zachwyca się blogerka.

ozorki w sosie chrzanowym
Kiedy po raz pierwszy spróbowałam ozorków nie wiedziałam, co jem ;-) Gdyby ktoś mi wcześniej powiedział, co to za potrawa, pewnie bym się nie zdobyła na odwagę, by jej spróbować.
"Jeśli ktoś nigdy nie jadł ozorków, to polecam się skusić, mimo mało zachęcającego wyglądu, są to pyszności, które po ugotowaniu rozpływają się w ustach, no i do tego ten polecam pyszny sos chrzanowy" - przekonuje Jolanta.


żołądki drobiowe w galarecie
Drobiowe żołądki w galarecie to doskonała przystawka. Jeśli do tej pory jej nie próbowaliście, to polecam.
Podroby maj to do siebie, e bardzo szybko się psują, dlatego należy je przygotować jak najszybciej po przyniesieniu do domu.
"Żołądki wymagają dość długiego czasu gotowania — muszą być mięciutkie i rozpływać się w ustach. Warto też dobrze je oczyścić i kilka razy zmienić wodę" - radzi autorka bloga Jak pączek w maśle.

krokiety z… sercem
Krokiety z mięsem to jeden ze smaków mojego dzieciństwa. Razem z czerwonym barszczem stanowią duet idealny.
A co powiecie na krokiety z farszem z wołowych serc? Ten przepis z pewnością nie powinien umknąć uwadze wszystkich miłośników podrobów.
Ich tajemnica tkwi nie tylko w smacznym farszu. Równie istotny jest dobrze usmażony, cienki naleśnik.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

pierogi z płuckami
Moja babcia robi najlepsze na świecie pierogi z płuckami. Sekret tkwi w składnikach, które muszą być bardzo dobrej jakości, oraz mocno doprawionym farszu.
"Sama obróbka surowych płucek jest dość specyficzna, ale smak jaki uzyskuje się w efekcie końcowym sprawia, że naprawdę warto przez nią przejść.
Pierogi w smaku są niepowtarzalne. W porównaniu z pierogami z mięsem są dużo lżejsze" - pisze autorka bloga Bajkorada.
Ten artykuł ma 8 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze