Kallerosse - czyli, co powstanie z połączenia jarmużu i brukselki?

Co powstanie ze skrzyżowania jarmużu i brukselki? Kallerosse! Jest to nowe warzywo, które wygląda jak mała kapustka o karbowanych, lekko fioletowych liściach. Kallerose charakteryzuje się słodkawym, delikatnie orzechowym smakiem. Sezon na kallerosse trawa od listopada do marca. Warto więc się na nie skusić!


Kallerosse — co to takiego
Kallerosse to efekt piętnastu lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Naukowcy chcieli stworzyć warzywo bogate w składniki odżywcze, wyróżniające się delikatnym smakiem, atrakcyjnym wyglądem oraz uniwersalnym zastosowaniem w kuchni. Tak powstało kallerose. Jest to wynik skrzyżowania brukselki oraz jarmużu.
Kallerosse przypomina swoim wyglądem małą kapustkę. Ma karbowane liście o lekko fioletowym zabarwieniu. Jak smakuje? Łączy w sobie charakterystyczną nutę brukselki ze słodkawym, nieco orzechowym posmakiem jarmużu. Dzięki temu stanowi idealny składnik wielu dań. Sezon na to warzywo trwa od listopada do marca. Można je bez problemu kupić w wielu marketach.
Kallerosse podbiło serca i kubki smakowe amatorów nowinek kulinarnych ze Stanów Zjednoczonych, Szwajcarii, Niemiec, Holandii, krajów skandynawskich oraz Wielkiej Brytanii.
Kallerosse odznacza się wysoką zawartością składników odżywczych. W 100-gramowej porcji tego warzywa znajdziemy aż dwa razy więcej witamin C i B6 niż w brukselce. Ponadto, pofalowane listki kallerosse to doskonałe źródło witaminy E.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Kallerosse — z czym to się je?
Kallerosse świetnie smakuje solo. Można jeść je na surowo lub gotować, dusić, smażyć, grillować, zapiekać. Sprawdzi się jako dodatek do kanapek, składnik sałatek, warzywnych przekąsek, omletów, zup oraz dań głównych.
Poznaj właściwości warzyw

Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze