Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe!

Nowy rok, nowe postanowienia... Ile razy obiecujemy sobie, że 1 stycznia przejdziemy na dietę. Znacie to? A wystarczy kilka kulinarnych trików, by tradycyjne potrawy zamienić w smaczne i dietetyczne dania. Dziś chciałabym się z wami podzielić przepisem na "odchudzone" gołąbki. Smakują niemal identycznie jak te w wersji klasycznej, a zawierają dużo mniej kalorii. Gotowi? A więc startujemy! ;-)


Dietetyczne gołąbki krok po kroku
Składniki
- 500 g mielonego mięsa z piersi kurczaka,
- 100 g ryżu pełnoziarnistego,
- szklanka startej marchewki lub cukinii,
- średnia główka kapusty włoskiej,
- duża cebula,
- przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czosnek),
- 500 g passaty pomidorowej,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka mąki kukurydzianej,
- 1,5 l bulionu warzywnego.
Kapustę opłucz i wytnij z niej głąb. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko ją osól. Do wrzątku włóż kapustę. Po 2 minutach zacznij kolejno odrywać liście. Przekładaj je na durszlak. Następnie zetnij z każdego liścia zgrubiały nerw.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Ryż ugotuj na sypko. Mięso dopraw solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Dodaj startą marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Mięso wymieszaj z ryżem.

Na każdy liść nakładaj farsz i zwijaj gołąbki – najpierw zawiń boki, a następnie zroluj całość. Na dnie garnka ułóż pozostałe liście kapusty.
Gotowe gołąbki układaj w garnku, zalej bulionem i gotuj przez około 40 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie wyjmij kapustę i gołąbki z garnka.
Do wywaru dodaj passatę pomidorową oraz mąkę kukurydzianą, wymieszaną z kilkoma łyżkami zimniej wody. Dodaj jogurt i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ew. odrobiną cukru.
Gołąbki podawaj polane sosem. Jeden gołąbek ma ok. 90 kalorii.
Tradycyjnie i po polsku


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze