Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

Poszukujecie pomysłu na obiad dla całej rodziny? A może skusicie się na żeberka w smakowitej miodowej glazurze? Przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi soczyste i delikatne. Zanim przystąpicie do gotowania, musicie zaopatrzyć się w dobre żeberka. Najlepiej zakupić je u sprawdzonego sprzedawcy. Dobrej jakości żeberka powinny mieć jasnoróżowy kolor i niewielki przerost tłuszczu.


Przepis na żeberka w miodowej glazurze
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- cebula,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki oleju,
- sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.
Żeberka podziel na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą natrzyj mięso.
Żeberka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Całość przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Żeberka pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką. Smacznego!
Dania z mięsa

Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze