Warzywa dobrze nadziane

Lato nie będzie trwało wiecznie, dlatego korzystajmy jak najczęściej z jego dobrodziejstw i nie mam na myśli jedynie słońca ;-) Chodzi mi także o warzywa. To właśnie teraz możemy cieszyć się świeżymi pomidorami, ogórkami, młodymi ziemniakami, cukiniami... Co prawda są one dostępne przez cały rok w sklepach, jednak to właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są faszerowane warzywa. Zobaczcie, co można nadziewać.

Podziel się:

Do faszerowania doskonale nadaje się papryka. Nie trzeba jej wydrążać, wystarczy usunąć gniazdo nasienne. Jeśli więc chcesz zaoszczędzić sobie nieco czasu i pracy, zdecyduj się właśnie na to warzywo. Dobrze komponuje się z mięsnymi lub mięsno-ryżowymi farszami. Jednak tym razem polecam paprykę nadziewaną kaszą gryczaną z gorgonzolą. Niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci ciebie i twoich najbliższych.

Muszę przyznać, że faszerowane pieczarki to mój numer jeden :-) Najbardziej lubię nadziewać je serem pleśniowym i zapiekać skropione nieco oliwą czosnkową. Jednak autorka bloga Pasja Tworzenia proponuje nieco bardziej urozmaiconą wersję. Kasia, poza serem dodaje jeszcze szynkę, cebulę i świeże zioła. Z chęcią wypróbuję ten przepis w swojej kuchni.

Jedliście kiedyś zapiekane ziemniaki z białym serem i ziołami? Jeśli lodówka świeci pustkami, a ja mam ochotę na coś smacznego, to przygotowuję właśnie to danie. Bardziej wykwintną wersją faszerowanych kartofli są bataty z kuskusem i pomidorami. Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe danie, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Pomidory faszerowane ryżem i fetą sprawdzą się jako przystawka, lekki obiad albo kolacja. Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów — wystarczy fetę zastąpić kozim serem, a ryż kuskusem, do tego świeża mięta albo natka pietruszki i mamy już zupełnie inne danie.

Szczerze mówiąc nigdy nie byłam przekonana do nadziewanych ogórków, dopóki nie spróbowałam ich u mojej przyjaciółki na urodzinach. Od tamtej pory wciąż poszukuję nowych inspiracji i pomysłów, czym można nadziać te warzywa :-) Tym razem proponuję farsz z gotowaną cieciorką, tuńczykiem i musztardą francuską.

Coś dla miłośników buraków :-) Tak, tak, te warzywa również można faszerować. Pasuje do nich nadzienie z kremowego, śmietankowego serka z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i przypraw. Palce lizać!

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Faszerowana cukinia to klasyka gatunku. Sprawdzi się jako danie obiadowe albo pożywna kolacja. Pierś kurczaka, ryż, papryka, dynia i aromatyczne przyprawy, a całość posypana tartym żółtym serem… Czego chcieć więcej? W wersji dla wegan, wystarczy zastąpić kurczaka cieciorką lub białą fasolą, a ser wędzonym tofu.

Także w kategorii Przepisy:

Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Przepis na prostą i smaczną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym Przepis na domowy budyń Tanie danie - przepis na sałatkę z tuńczykiem Przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie Makaron z kurczakiem i warzywami - przepis na obiad w 30 minut Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Domowe masło? To wcale nie takie trudne! Przepis na puree z dyni Smaki dzieciństwa - galaretka z owocami 5 pomysłów na przetwory z cukinii Zdrowa siódemka - przepisy na najlepsze zupy z zielonych warzyw