Warzywa dobrze nadziane
Lato nie będzie trwało wiecznie, dlatego korzystajmy jak najczęściej z jego dobrodziejstw i nie mam na myśli jedynie słońca ;-) Chodzi mi także o warzywa. To właśnie teraz możemy cieszyć się świeżymi pomidorami, ogórkami, młodymi ziemniakami, cukiniami... Co prawda są one dostępne przez cały rok w sklepach, jednak to właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są faszerowane warzywa. Zobaczcie, co można nadziewać.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/papryka-faszerowana-mie--4ecc3bd.jpg)
Do faszerowania doskonale nadaje się papryka. Nie trzeba jej wydrążać, wystarczy usunąć gniazdo nasienne. Jeśli więc chcesz zaoszczędzić sobie nieco czasu i pracy, zdecyduj się właśnie na to warzywo. Dobrze komponuje się z mięsnymi lub mięsno-ryżowymi farszami. Jednak tym razem polecam paprykę nadziewaną kaszą gryczaną z gorgonzolą. Niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci ciebie i twoich najbliższych.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/dsc-6777-jpg-90489865ca3e6f7cbd7.jpg)
Muszę przyznać, że faszerowane pieczarki to mój numer jeden :-) Najbardziej lubię nadziewać je serem pleśniowym i zapiekać skropione nieco oliwą czosnkową. Jednak autorka bloga Pasja Tworzenia proponuje nieco bardziej urozmaiconą wersję. Kasia, poza serem dodaje jeszcze szynkę, cebulę i świeże zioła. Z chęcią wypróbuję ten przepis w swojej kuchni.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/bataty-z-kasza-kuskus-65-9e64372.jpg)
Jedliście kiedyś zapiekane ziemniaki z białym serem i ziołami? Jeśli lodówka świeci pustkami, a ja mam ochotę na coś smacznego, to przygotowuję właśnie to danie. Bardziej wykwintną wersją faszerowanych kartofli są bataty z kuskusem i pomidorami. Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe danie, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/pomidory-faszerowane-1-6-493b2ac.jpg)
Pomidory faszerowane ryżem i fetÄ… sprawdzÄ… siÄ™ jako przystawka, lekki obiad albo kolacja. Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów — wystarczy fetÄ™ zastÄ…pić kozim serem, a ryż kuskusem, do tego Å›wieża miÄ™ta albo natka pietruszki i mamy już zupeÅ‚nie inne danie.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/ogo-rki-faszerowane-310ac905f12e.jpg)
Szczerze mówiąc nigdy nie byłam przekonana do nadziewanych ogórków, dopóki nie spróbowałam ich u mojej przyjaciółki na urodzinach. Od tamtej pory wciąż poszukuję nowych inspiracji i pomysłów, czym można nadziać te warzywa :-) Tym razem proponuję farsz z gotowaną cieciorką, tuńczykiem i musztardą francuską.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/projekt-bez-tytulu-64-97439ddaa2.jpg)
Coś dla miłośników buraków :-) Tak, tak, te warzywa również można faszerować. Pasuje do nich nadzienie z kremowego, śmietankowego serka z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i przypraw. Palce lizać!
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/dsc-0195-f074b104fea634011881527.jpg)
Faszerowana cukinia to klasyka gatunku. Sprawdzi siÄ™ jako danie obiadowe albo pożywna kolacja. PierÅ› kurczaka, ryż, papryka, dynia i aromatyczne przyprawy, a caÅ‚ość posypana tartym żółtym serem… Czego chcieć wiÄ™cej? W wersji dla wegan, wystarczy zastÄ…pić kurczaka cieciorkÄ… lub biaÅ‚Ä… fasolÄ…, a ser wÄ™dzonym tofu.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze