Warzywa dobrze nadziane

Lato nie będzie trwało wiecznie, dlatego korzystajmy jak najczęściej z jego dobrodziejstw i nie mam na myśli jedynie słońca ;-) Chodzi mi także o warzywa. To właśnie teraz możemy cieszyć się świeżymi pomidorami, ogórkami, młodymi ziemniakami, cukiniami... Co prawda są one dostępne przez cały rok w sklepach, jednak to właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są faszerowane warzywa. Zobaczcie, co można nadziewać.

Podziel siÄ™:

Do faszerowania doskonale nadaje się papryka. Nie trzeba jej wydrążać, wystarczy usunąć gniazdo nasienne. Jeśli więc chcesz zaoszczędzić sobie nieco czasu i pracy, zdecyduj się właśnie na to warzywo. Dobrze komponuje się z mięsnymi lub mięsno-ryżowymi farszami. Jednak tym razem polecam paprykę nadziewaną kaszą gryczaną z gorgonzolą. Niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci ciebie i twoich najbliższych.

Muszę przyznać, że faszerowane pieczarki to mój numer jeden :-) Najbardziej lubię nadziewać je serem pleśniowym i zapiekać skropione nieco oliwą czosnkową. Jednak autorka bloga Pasja Tworzenia proponuje nieco bardziej urozmaiconą wersję. Kasia, poza serem dodaje jeszcze szynkę, cebulę i świeże zioła. Z chęcią wypróbuję ten przepis w swojej kuchni.

Jedliście kiedyś zapiekane ziemniaki z białym serem i ziołami? Jeśli lodówka świeci pustkami, a ja mam ochotę na coś smacznego, to przygotowuję właśnie to danie. Bardziej wykwintną wersją faszerowanych kartofli są bataty z kuskusem i pomidorami. Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe danie, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Pomidory faszerowane ryżem i fetÄ… sprawdzÄ… siÄ™ jako przystawka, lekki obiad albo kolacja. Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów — wystarczy fetÄ™ zastÄ…pić kozim serem, a ryż kuskusem, do tego Å›wieża miÄ™ta albo natka pietruszki i mamy już zupeÅ‚nie inne danie.

Szczerze mówiąc nigdy nie byłam przekonana do nadziewanych ogórków, dopóki nie spróbowałam ich u mojej przyjaciółki na urodzinach. Od tamtej pory wciąż poszukuję nowych inspiracji i pomysłów, czym można nadziać te warzywa :-) Tym razem proponuję farsz z gotowaną cieciorką, tuńczykiem i musztardą francuską.

Coś dla miłośników buraków :-) Tak, tak, te warzywa również można faszerować. Pasuje do nich nadzienie z kremowego, śmietankowego serka z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i przypraw. Palce lizać!

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Faszerowana cukinia to klasyka gatunku. Sprawdzi siÄ™ jako danie obiadowe albo pożywna kolacja. PierÅ› kurczaka, ryż, papryka, dynia i aromatyczne przyprawy, a caÅ‚ość posypana tartym żółtym serem… Czego chcieć wiÄ™cej? W wersji dla wegan, wystarczy zastÄ…pić kurczaka cieciorkÄ… lub biaÅ‚Ä… fasolÄ…, a ser wÄ™dzonym tofu.

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na quiche z pieczonej dyni Właściwości kakao Kanapki inne niż wszystkie Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe 6 pomysłów na dynię Pietruszkowe smoothie Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne! Tanie danie - przepis na zakręcone mini pizze Omlet z warzywami i błyskawiczne śniadanie gotowe! Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory Wiem co zjem. Dania mięsne dla głodnych wrażeń 6 pomysłów na bezglutenowe ciasta