Warzywa dobrze nadziane

Lato nie będzie trwało wiecznie, dlatego korzystajmy jak najczęściej z jego dobrodziejstw i nie mam na myśli jedynie słońca ;-) Chodzi mi także o warzywa. To właśnie teraz możemy cieszyć się świeżymi pomidorami, ogórkami, młodymi ziemniakami, cukiniami... Co prawda są one dostępne przez cały rok w sklepach, jednak to właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są faszerowane warzywa. Zobaczcie, co można nadziewać.

Podziel się:

Do faszerowania doskonale nadaje się papryka. Nie trzeba jej wydrążać, wystarczy usunąć gniazdo nasienne. Jeśli więc chcesz zaoszczędzić sobie nieco czasu i pracy, zdecyduj się właśnie na to warzywo. Dobrze komponuje się z mięsnymi lub mięsno-ryżowymi farszami. Jednak tym razem polecam paprykę nadziewaną kaszą gryczaną z gorgonzolą. Niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci ciebie i twoich najbliższych.

Muszę przyznać, że faszerowane pieczarki to mój numer jeden :-) Najbardziej lubię nadziewać je serem pleśniowym i zapiekać skropione nieco oliwą czosnkową. Jednak autorka bloga Pasja Tworzenia proponuje nieco bardziej urozmaiconą wersję. Kasia, poza serem dodaje jeszcze szynkę, cebulę i świeże zioła. Z chęcią wypróbuję ten przepis w swojej kuchni.

Jedliście kiedyś zapiekane ziemniaki z białym serem i ziołami? Jeśli lodówka świeci pustkami, a ja mam ochotę na coś smacznego, to przygotowuję właśnie to danie. Bardziej wykwintną wersją faszerowanych kartofli są bataty z kuskusem i pomidorami. Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe danie, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Pomidory faszerowane ryżem i fetą sprawdzą się jako przystawka, lekki obiad albo kolacja. Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów — wystarczy fetę zastąpić kozim serem, a ryż kuskusem, do tego świeża mięta albo natka pietruszki i mamy już zupełnie inne danie.

Szczerze mówiąc nigdy nie byłam przekonana do nadziewanych ogórków, dopóki nie spróbowałam ich u mojej przyjaciółki na urodzinach. Od tamtej pory wciąż poszukuję nowych inspiracji i pomysłów, czym można nadziać te warzywa :-) Tym razem proponuję farsz z gotowaną cieciorką, tuńczykiem i musztardą francuską.

Coś dla miłośników buraków :-) Tak, tak, te warzywa również można faszerować. Pasuje do nich nadzienie z kremowego, śmietankowego serka z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i przypraw. Palce lizać!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Faszerowana cukinia to klasyka gatunku. Sprawdzi się jako danie obiadowe albo pożywna kolacja. Pierś kurczaka, ryż, papryka, dynia i aromatyczne przyprawy, a całość posypana tartym żółtym serem… Czego chcieć więcej? W wersji dla wegan, wystarczy zastąpić kurczaka cieciorką lub białą fasolą, a ser wędzonym tofu.

Także w kategorii Przepisy:

Czas na gęsinę Przepis na azjatycki dip z papryką 6 przepisów na owoce morza dla początkujących Smaki dzieciństwa - rurki z bitą śmietaną Przepis na zdrową kawę według Otylii Jędrzejczak Pieczemy chleb w domu! 5 przepisów na domowy chleb Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Jak zrobić jajko po florencku? Pietruszkowe smoothie Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Niemiecka sałatka ziemniaczana