Warzywa dobrze nadziane

Lato nie będzie trwało wiecznie, dlatego korzystajmy jak najczęściej z jego dobrodziejstw i nie mam na myśli jedynie słońca ;-) Chodzi mi także o warzywa. To właśnie teraz możemy cieszyć się świeżymi pomidorami, ogórkami, młodymi ziemniakami, cukiniami... Co prawda są one dostępne przez cały rok w sklepach, jednak to właśnie teraz smakują najlepiej i mają najwięcej wartości odżywczych. Bardzo dobrym pomysłem na szybki, letni obiad są faszerowane warzywa. Zobaczcie, co można nadziewać.

Podziel się:

Do faszerowania doskonale nadaje się papryka. Nie trzeba jej wydrążać, wystarczy usunąć gniazdo nasienne. Jeśli więc chcesz zaoszczędzić sobie nieco czasu i pracy, zdecyduj się właśnie na to warzywo. Dobrze komponuje się z mięsnymi lub mięsno-ryżowymi farszami. Jednak tym razem polecam paprykę nadziewaną kaszą gryczaną z gorgonzolą. Niebanalne połączenie smaków, które z pewnością zachwyci ciebie i twoich najbliższych.

Muszę przyznać, że faszerowane pieczarki to mój numer jeden :-) Najbardziej lubię nadziewać je serem pleśniowym i zapiekać skropione nieco oliwą czosnkową. Jednak autorka bloga Pasja Tworzenia proponuje nieco bardziej urozmaiconą wersję. Kasia, poza serem dodaje jeszcze szynkę, cebulę i świeże zioła. Z chęcią wypróbuję ten przepis w swojej kuchni.

Jedliście kiedyś zapiekane ziemniaki z białym serem i ziołami? Jeśli lodówka świeci pustkami, a ja mam ochotę na coś smacznego, to przygotowuję właśnie to danie. Bardziej wykwintną wersją faszerowanych kartofli są bataty z kuskusem i pomidorami. Smaczne, kolorowe i bardzo zdrowe danie, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt dużo czasu.

Pomidory faszerowane ryżem i fetą sprawdzą się jako przystawka, lekki obiad albo kolacja. Ten przepis można modyfikować na wiele sposobów — wystarczy fetę zastąpić kozim serem, a ryż kuskusem, do tego świeża mięta albo natka pietruszki i mamy już zupełnie inne danie.

Szczerze mówiąc nigdy nie byłam przekonana do nadziewanych ogórków, dopóki nie spróbowałam ich u mojej przyjaciółki na urodzinach. Od tamtej pory wciąż poszukuję nowych inspiracji i pomysłów, czym można nadziać te warzywa :-) Tym razem proponuję farsz z gotowaną cieciorką, tuńczykiem i musztardą francuską.

Coś dla miłośników buraków :-) Tak, tak, te warzywa również można faszerować. Pasuje do nich nadzienie z kremowego, śmietankowego serka z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i przypraw. Palce lizać!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Faszerowana cukinia to klasyka gatunku. Sprawdzi się jako danie obiadowe albo pożywna kolacja. Pierś kurczaka, ryż, papryka, dynia i aromatyczne przyprawy, a całość posypana tartym żółtym serem… Czego chcieć więcej? W wersji dla wegan, wystarczy zastąpić kurczaka cieciorką lub białą fasolą, a ser wędzonym tofu.

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem Kilka smakowitych pomysłów na jajecznicę Kilka pomysłów na wykorzystanie śliwek w kuchni Kawa z czekoladą i chili - rozgrzewający sposób na jesień Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Pyszne, bezglutenowe śniadanie Czekoladowy lukier? Czemu nie! Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów Odkryj cukinię na nowo 6 pomysłów na bezglutenowe ciasta