Kanapki inne niż wszystkie

Uważasz, że kanapka to nuda? To porozmawiaj na ten temat z Duńczykami, którzy sandwicze z razowego pieczywa z najróżniejszymi dodatkami uważają za swoją narodową potrawę ;-) Owszem, kromka chleba z masłem, serem, wędliną i pomidorem z pewnością nie jest niczym oryginalnym, ale zobacz, co potrafią wyczarować kulinarne blogerki.

Podziel się:

"Kolorowe kanapeczki to coś czego nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu czy prywatce. Powinny być ładne, przyjemne dla oka i dobrze smakować" - zachęca Iza, która prowadzi bloga Smaczna Pyza.

Trzeba przyznać, że jej propozycja naprawdę jest bardzo ciekawa. Wykonanie tej efektownej przekąski nie jest trudne, a efekt z pewnością zaskoczy twoich gości :-)

Cukinia, świeży szpinak i kozi ser — bardzo smaczne połączenie. Do tego chrupiąca bagietka i granat. W ten prosty sposób stworzysz wykwintne mini kanapki na domową imprezę.

Zapiekane kanapki z dżemem figowym, kremowym serkiem i sałatą to pomysł na śniadanie, przekąskę do pracy lub na domówkę.

Prezentują się bardzo dobrze, a smakują jeszcze lepiej. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotujesz je dosłownie w parę minut.

Kiedy usłyszałam od przyjaciółki, że masło zastąpiła awokado byłam nieco zaskoczona, zwłaszcza, że moje zetknięcie z tym owocem nie było zbyt udane. Dopiero, kiedy odkryłam ten przepis na kanapkową pastę z awokado, pokochałam je :-)

Awokado ma dość mdły smak, ale dzięki limonce, bazylii i prażonym ziarnom słonecznika zyskuje charakter. Do tego kilka pomidorków koktajlowych, garść rzeżuchy, parę kropli balsamico i domowy chlebek… Może być coś lepszego?

Mamy małych niejadków wiedzą jak trudno jest zachęcić dziecko do jedzenia… Kto jednak oprze się tym uroczym biedronkom? Wystarczy trochę wyobraźni, by zaskoczyć malucha. Takie kanapeczki sprawdzą się również jako przekąska na kinderbalu.

"Kolorowe kanapki, w których znajdziecie wiele smaków. Wszystkie doskonale dobrane. Soczyste mięso, chrupiące sałaty i cebula, oraz słodko-kwaśny sos. Sosu jest tyle, że wystarczy smarowania mięsa na patelni i w kanapkach i do maczania kanapek w trakcie jedzenia" - przekonuje Edyta, autorka bloga Przy stole.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Masło lawendowe Poczuj się jak w prawdziwej, włoskiej restauracji. 5 przepisów na włoskie dania Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić domowy kisiel? Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu Organizujesz imprezę andrzejkową? Poznaj TOP 10 propozycji na przekąski Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami Rozsmakuj się w chłodnikach Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Czekoladowy lukier? Czemu nie! Niemiecka sałatka ziemniaczana