Kanapki inne niż wszystkie

Uważasz, że kanapka to nuda? To porozmawiaj na ten temat z Duńczykami, którzy sandwicze z razowego pieczywa z najróżniejszymi dodatkami uważają za swoją narodową potrawę ;-) Owszem, kromka chleba z masłem, serem, wędliną i pomidorem z pewnością nie jest niczym oryginalnym, ale zobacz, co potrafią wyczarować kulinarne blogerki.

Podziel siÄ™:

"Kolorowe kanapeczki to coś czego nie może zabraknąć na żadnym przyjęciu czy prywatce. Powinny być ładne, przyjemne dla oka i dobrze smakować" - zachęca Iza, która prowadzi bloga Smaczna Pyza.

Trzeba przyznać, że jej propozycja naprawdę jest bardzo ciekawa. Wykonanie tej efektownej przekąski nie jest trudne, a efekt z pewnością zaskoczy twoich gości :-)

Cukinia, Å›wieży szpinak i kozi ser — bardzo smaczne poÅ‚Ä…czenie. Do tego chrupiÄ…ca bagietka i granat. W ten prosty sposób stworzysz wykwintne mini kanapki na domowÄ… imprezÄ™.

Zapiekane kanapki z dżemem figowym, kremowym serkiem i sałatą to pomysł na śniadanie, przekąskę do pracy lub na domówkę.

Prezentują się bardzo dobrze, a smakują jeszcze lepiej. Ich dodatkową zaletą jest to, że przygotujesz je dosłownie w parę minut.

Kiedy usłyszałam od przyjaciółki, że masło zastąpiła awokado byłam nieco zaskoczona, zwłaszcza, że moje zetknięcie z tym owocem nie było zbyt udane. Dopiero, kiedy odkryłam ten przepis na kanapkową pastę z awokado, pokochałam je :-)

Awokado ma dość mdÅ‚y smak, ale dziÄ™ki limonce, bazylii i prażonym ziarnom sÅ‚onecznika zyskuje charakter. Do tego kilka pomidorków koktajlowych, garść rzeżuchy, parÄ™ kropli balsamico i domowy chlebek… Może być coÅ› lepszego?

Mamy maÅ‚ych niejadków wiedzÄ… jak trudno jest zachÄ™cić dziecko do jedzenia… Kto jednak oprze siÄ™ tym uroczym biedronkom? Wystarczy trochÄ™ wyobraźni, by zaskoczyć malucha. Takie kanapeczki sprawdzÄ… siÄ™ również jako przekÄ…ska na kinderbalu.

"Kolorowe kanapki, w których znajdziecie wiele smaków. Wszystkie doskonale dobrane. Soczyste mięso, chrupiące sałaty i cebula, oraz słodko-kwaśny sos. Sosu jest tyle, że wystarczy smarowania mięsa na patelni i w kanapkach i do maczania kanapek w trakcie jedzenia" - przekonuje Edyta, autorka bloga Przy stole.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Wiem co zjem - weekendowe gotowanie Poznaj przepis na podwójnie czekoladowe lody Zasmakuj w kremowych zupach Suszymy śliwki w domu 7 pomysłów na przystawki Bulion z warzyw - przepis 5 pomysłów na przetwory z cukinii Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz? Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe Tanie danie - przepis na kurczaka z makaronem w sosie pieczarkowym Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę