Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy
Aromatyzowane oleje i oliwy to dodatek do wielu potraw np. sałatek, zup, dań rybnych czy gotowanych warzyw, a także marynat. Jeśli jednak do tej pory kupowaliście smakowe oliwy i oleje, zapomnijcie o nich. Bez problemu można je bowiem przygotować w domu. Jest to wersja o wiele tańsza, ale także bardziej aromatyczna i zdrowsza, ponieważ wiemy co zamykamy w butelce. Poza tym jest to także świetny pomysł na prezent.
Olej z czosnkiem i ziołami
Przygotowując w domu smakowy olej, sam decydujesz, jakich przypraw użyć. Berenika proponuje czosnek oraz świeże i suszone zioła - rozmaryn, kocankę włoską i oregano. Po przygotowaniu schowaj olej w ciemne miejsce na około dwa tygodnie, aby aromat czosnku i ziół był intensywny
Zapach, jaki będzie się unosił później przy smażeniu, czy smak sałatki z dodatkiem smakowego oleju jest nie do przecenienia. A na dodatek karafka czy butelka wypełniona tym aromatycznym olejem pięknie się prezentuje. Wystarczy elegancka etykieta, wstążeczka i masz idealny prezent dla miłośniczki lub miłośnika gotowania :-)
Na ostro — oliwa z pepperoni
JeÅ›li lubisz wyraziste, ostre smaki, to koniecznie musisz przygotować oliwÄ™ z pepperoni. Wystarczy umyte i osuszone papryczki przeÅ‚ożyć do szklanego naczynia (butelki, karafki lub sÅ‚oika), zalać oliwÄ…… i czekać aż aromaty siÄ™ poÅ‚Ä…czÄ….
Aby uzyskać jeszcze bardziej pikantną wersję, papryczki można przekroić wzdłuż na pół. Jeśli natomiast dodasz jeszcze odrobinę chili w płatkach, to po dwóch tygodniach uzyskasz oliwę o przepięknej bursztynowej barwie.
Z papryczkami dobrze będą się komponować także czosnek oraz bazylia.
BÅ‚yskawiczna oliwa czosnkowa
Robert, który prowadzi bloga Miód i pieprz proponuje aromatyzowaną oliwę dla niecierpliwych. W tym przypadku nie trzeba bowiem czekać aż smaki się "przegryzą".
Wystarczy w garnuszku podgrzać na niewielkim ogniu czosnek w łupinach i oliwę. Potem studzimy i przelewamy do butelki lub słoika i gotowe! Prawda, że proste? Czosnkowa oliwa nadaje się jako dodatek do mięs, warzyw czy pieczywa. Natomiast czosnek można wykorzystać do sporządzenia aromatycznej pasty do chleba.
Tymianek i cytryna — duet doskonaÅ‚y
Aromat tymianku i cytryny kojarzy mi siÄ™ z wakacjami w Grecji… To poÅ‚Ä…czenie smaków idealnie współgra np. z grillowanÄ… piersiÄ… kurczaka czy delikatnym miÄ™sem Å‚ososia pieczonego w folii. Natomiast pieczone mÅ‚ode ziemniaki, skropione aromatyzowanÄ… oliwÄ… bÄ™dÄ… wspaniaÅ‚ym dodatkiem do miÄ™s.
Dlatego tymiankowo-cytrynowa oliwa to mój faworyt. Często ją przygotowuję, bo nadaje charakteru wielu daniom.
Aby ją zrobić wystarczy włożyć do butelki skórkę otartą z dwóch cytryn, pęczek świeżego tymianku i (opcjonalnie) kilka ziarenek kolorowego pieprzu. Całość zalewa się podgrzaną oliwą (lub oliwą wymieszaną z olejem rzepakowym), zakręca i odstawia w ciemne miejsce. Po dwóch tygodniach oliwa jest gotowa.
Oliwa szczypiorkowa
Na koniec tego zestawienia — coÅ› oryginalnego, czyli oliwa… szczypiorkowa.
"W tym sezonie oszalaÅ‚am na punkcie szczypiorku. Nie wyobrażam sobie bez niego Å›niadania, obiadu, ani kolacji. Tak czy siak, postanowiÅ‚am wykorzystać mój ukochany szczypiorek jako baza do oliwy. Cudny, zielony kolor szczypiorku nadaÅ‚ oliwie magii. Dodana do saÅ‚atek, zup, czy jako smarowidÅ‚o do grzanki… Mmmm… chyba nic nie trzeba mówić. Musicie jÄ… przygotować! Niech siÄ™ to stanie pozycjÄ… obowiÄ…zkowÄ…! Idealna zarówno na zimno jak i na ciepÅ‚o" - zachÄ™ca Paulina, autorka przepisu, która prowadzi bloga Jazzowe smaki.
Nic dodać nic ująć. Ja na pewno wykorzystam ten pomysł.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze