Słodko, ale zdrowo. Sześć przepisów na ciasta z warzyw
Ciasta z warzywami stały się bardzo modne. Nie są trudne w przygotowaniu, a dzięki startym lub zblendowanym warzywom takim jak marchew, cukinia, fasola czy buraki są o wiele bardziej wartościowe. Ponadto dodatek jarzyn zapewnia wypiekom wilgotność. Jeśli do tej pory jeszcze nie mieliście okazji przygotować ciasta lub babeczek z warzywami, najwyższy czas to zmienić.

Murzynek z burakami
Ciasto buraczane? Kiedy spróbowałam go po raz pierwszy byłam kompletnie zaskoczona tym, że smakowało zupełnie jak czekoladowe brownie. W ogóle nie wyczułam buraków. Jednak dzięki nim ciasto było bardzo wilgotne i wręcz rozpływało się w ustach.
Jako, że jestem miłośniczką pieczenia babeczek, wypróbowałam ten przepis, ale zamiast tradycyjnej foremki wybrałam formę na muffinki. Wierzch można polać roztopioną czekoladą albo lukrem i posypać orzechami.

Ciasto marchewkowo-kokosowe
Jeśli chodzi o ciasta z warzywami, prym oczywiście wiedzie marchewkowe :-) Piekłam je wielokrotnie za każdym razem nieco modyfikując podstawowy przepis. Dodawałam m.in. orzechy, rodzynki, starte jabłko, cynamon, żurawinę itd. Kasia z Nastrojowej Kuchni poleca natomiast ciasto marchewkowe z dodatkiem kokosa, ale tego prawdziwego, a nie w postaci wiórków. Do tego lekki krem z mleka kokosowego. Pycha!

Cukiniowe brownie
Cukinia nadaje się nie tylko do leczo, na placki czy zupę krem. Jedliście kiedyś cukiniowe ciasto?
„Samo ciasto nie jest zbyt słodkie (zwłaszcza, jeżeli dodajemy do niego gorzką czekoladę), ale polewa krówkowa świetnie uzupełnia ten niedobór słodyczy. Poza tym jest wilgotne i naprawdę mocno czekoladowe, pomimo, że dodałam do niego mniej kakao niż w oryginale” - pisze autorka bloga Waniliowa Arabeska.


Korzenny chlebek dyniowy
W lipcu w warzywniakach i na straganach pojawiły się już pierwsze dynie. Pomysłów na wykorzystanie tego warzywa w kuchni jest naprawdę wiele. Zupy, zapiekanki, dania z ryżem, dżemy, tarty, puree, placki, nawet frytki. Dynię można również dodać do ciast i babeczek.
Jej słodkawy miąższ świetnie komponuje się z korzennymi przyprawami takimi jak cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, a także z bakaliami.
Przepis na ciasto dyniowe zaczerpnęłam z bloga Zajadam.pl. Jest on bardzo prosty. W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, w drugim mokre. Na koniec wszystko razem łączymy, przelewamy do foremki i pieczemy.

Marcepanowe ciasto z fasoli
Co może wyjść z połączenia białej fasoli, miodu, kiwi oraz marcepanu? Oczywiście ciasto :-) Nie zawiera glutenu, ma za to sporo białka. Nadaje się nie tylko jako zdrowy deser, z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest wilgotne, słodkie o korzennym zapachu. Wystarczy zblendować wszystkie składniki na gęstą i puszystą masę.

Irlandzka szarlotka na cieście ziemniaczanym
Niby zwyczajna szarlotka - jabłka, cynamon… A jednak, zamiast kruchego ciasta zostało użyte ciasto z ugotowanych ziemniaków.
"Szarlotka podobna do klasycznej, z tą tylko różnicą, że upieczona na cieście z gotowanych ziemniaków oraz bez dodatku jajek. Ciasto ziemniaczane smakuje inaczej niż kruche. Z wierzchu jest chrupiące, dzięki posypce cukrowej, a na bokach i spodzie jest elastyczne i miękkie" - wyjaśnia Joanna, która prowadzi bloga Domowe Wypieki.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze