Sztuka pieczenia muffinek - od czego zacząć?

Kto z nas nie oprze się apetycznym babeczkom? Pachnące, wyrośnięte, pięknie udekorowane... Pieczenie muffinek to prawdziwa frajda, zarówno dla tych młodszych, jak i starszych łasuchów. To także świetny pomysł dla wszystkich, którzy mają dwie lewe ręce do pieczenia ciast, a chcieliby zaskoczyć czymś słodkim i efektownym swoich bliskich.

Ten artykuł ma 2 strony:

Od czego zacząć przygodę z muffinkami?

Zanim zaczniemy wertować książki kucharskie i przeglądać kulinarne blogi w poszukiwaniu idealnego przepisu na muffinki, musimy zaopatrzyć się w kilka niezbędnych gadżetów.

Po pierwsze – blacha na babeczki. Dobrą formę możemy kupić w sklepach z AGD lub supermarketach już za ok. 30 złotych. Najlepsza będzie ta pokryta teflonową powłoką.

Blacha na muffinki posiada charakterystyczne dołki, do których wlewamy ciasto. Do wyboru mamy formy z sześcioma lub dwunastoma „otworami”. Osobiście polecam te drugie, ponieważ większość przepisów jest właśnie na dwanaście sztuk.

Po drugie – silikonowe foremki. Jeśli jesteśmy już szczęśliwymi posiadaczami blachy do muffinek, warto zaopatrzyć się także w foremki.

Ciasto lubi przywierać do blachy, a szorowanie jej nie jest zbyt przyjemne i grozi jej uszkodzeniem, dlatego, aby zaoszczędzić sobie pracy i czasu, warto kupić także silikonowe foremki. Nie są zbyt drogie, mają bajeczne kolory i najróżniejsze kształty, od tych tradycyjnych po bardziej wymyślne – serduszka, kwiatuszki, misie itp.

Po trzecie – papierowe papilotki. Jeśli nie zdecydujemy się na zakup silikonowych foremek wielorazowego użytku, możemy zamiast nich używać papierowych. Są niedrogie, ładne, kolorowe i dość praktyczne.

Należy jednak pamiętać, że wyciąganie upieczonej babeczki z papierowej papilotki bywa kłopotliwe. Najlepszym pomysłem jest więc pieczenie babeczek w foremkach silikonowych, a potem „ubranie” wystudzonych ciasteczek w papierowe.

Babeczkowy zawrót głowy

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Dodatkowe wyposażenie

Jeśli mamy już blachę i foremki, czas rozejrzeć się po naszej kuchni. Pozostałe gadżety niezbędne do pieczenia muffinek na pewno znajdziemy w swoich szafkach. Potrzebne będą: waga kuchenna, dwie dość spore miski (najlepiej plastikowe), sitko, szklanka do odmierzania mąki, łyżka i łyżeczka.

Opcjonalnie: blender lub moździerz (do rozdrabniania orzechów, migdałów itp.) i tarka (do ścierania czekolady). To już właściwie wszystko, czego będziemy potrzebowali, aby rozpocząć swoją podróż po krainie babeczek.

Zobacz też:

Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Porady kulinarne:

6 faktów o zamiennikach cukru Co to jest BLW i dlaczego wychwalam je pod niebiosa? Dlaczego rabarbar należy zbierać tylko do połowy czerwca? Jak jeść kraby? Jak dobierać przyprawy do potraw? Pieczenie i grillowanie kraba Co dodawać do smoothie? Najlepsze składniki Czy słyszałeś o zarodkach pszennych? Dlaczego warto je włączyć do diety? W tych produktach jest najwięcej magnezu Bogate właściwości marchewki Wartości odżywcze komosy ryżowej Właściwości kakao, czyli dlaczego warto sięgać po "pokarm bogów" Jaki jest najlepszy rodzaj czekolady? Jadalne kwiaty Trujące kwiaty Wegańskie książki kucharskie, które spodobają się też mięsożercom Jedzenie, które uszczęśliwia (dosłownie!) Domowa pizza jak włoska! Doprowadź ją do perfekcji Miód wrzosowy – właściwości lecznicze i zastosowanie Jak upiec sernik idealny? Awokado – z czym łączyć? Najlepsze źródła żelaza dla wegetarian Właściwości zielonego smoothie Dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki?