Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
KATARZYNA GILETA-KLĘPKA • dawno temu • 6 komentarzyPoszukujecie pomysÅ‚u na obiad dla caÅ‚ej rodziny? A może skusicie siÄ™ na żeberka w smakowitej miodowej glazurze? Przepis jest bardzo prosty, a miÄ™so wychodzi soczyste i delikatne. Zanim przystÄ…picie do gotowania, musicie zaopatrzyć siÄ™ w dobre żeberka. Najlepiej zakupić je u sprawdzonego sprzedawcy. Dobrej jakoÅ›ci żeberka powinny mieć jasnoróżowy kolor i niewielki przerost tÅ‚uszczu.
Przepis na żeberka w miodowej glazurze
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- cebula,
- 4 zÄ…bki czosnku,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki oleju,
- sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.
Żeberka podziel na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą natrzyj mięso.
Żeberka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Całość przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki.
Żeberka pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką. Smacznego!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze