Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Poszukujecie pomysłu na obiad dla całej rodziny? A może skusicie się na żeberka w smakowitej miodowej glazurze? Przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi soczyste i delikatne. Zanim przystąpicie do gotowania, musicie zaopatrzyć się w dobre żeberka. Najlepiej zakupić je u sprawdzonego sprzedawcy. Dobrej jakości żeberka powinny mieć jasnoróżowy kolor i niewielki przerost tłuszczu.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/zeberka-palce-lizac-ba3073837455.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przepis na żeberka w miodowej glazurze
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych,
- cebula,
- 4 zÄ…bki czosnku,
- 4 łyżki miodu,
- pół szklanki oleju,
- sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.
Żeberka podziel na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą natrzyj mięso.
Żeberka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Całość przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Żeberka pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką. Smacznego!
Dania z mięsa
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze