Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze

Poszukujecie pomysłu na obiad dla całej rodziny? A może skusicie się na żeberka w smakowitej miodowej glazurze? Przepis jest bardzo prosty, a mięso wychodzi soczyste i delikatne. Zanim przystąpicie do gotowania, musicie zaopatrzyć się w dobre żeberka. Najlepiej zakupić je u sprawdzonego sprzedawcy. Dobrej jakości żeberka powinny mieć jasnoróżowy kolor i niewielki przerost tłuszczu.

Przepis na żeberka w miodowej glazurze

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki miodu,
  • pół szklanki oleju,
  • sól, pieprz, mielona papryka, majeranek.

Żeberka podziel na mniejsze części. Miód, olej i przyprawy dokładnie wymieszaj. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynatą natrzyj mięso.

Żeberka ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cebulę pokrój w piórka i obłóż nią mięso. Całość przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki.

Żeberka pieczemy przez 60 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką. Smacznego!

Żeberka pieczone w miodzie

Dania z mięsa

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Kotlety schabowe w wersji light Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty? Czym zastąpić jajko, proszek do pieczenia i śmietanę? Czyli kulinarne zamienniki, które uratują nas w kryzysowych sytuacjach Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku! Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Jak wybrać świątecznego karpia? Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna? Czy warto sięgać po wędzone ryby? Na czym polega sekret doskonałego purée? Jak suszyć owoce w piekarniku? Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku Jak zrobić domowy twaróg? Śmietana śmietanie nierówna. Krótki przewodnik po rodzajach śmietany Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy? Herbata z nutką słodyczy - jak podawać herbatę z konfiturami Sposób na jajko Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez! Przepis na napój izotoniczny i energetyczny Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty? Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia Jak prawidłowo i dobrze zaparzyć herbatę liściastą?