Sałatka, kotlety, pizza, zupa... A to wszystko z orzechami

Jesień upływa pod znakiem orzechów. Właśnie teraz są najpyszniejsze. Zebrałam dla was 10 oryginalnych przepisów na dania z wykorzystaniem orzechów.

Podziel się:

Zupa orzechowa

Czy wiecie, że z orzechów włoskich można ugotować pyszną kremową zupę?

Jej podstawą jest bulion. Najlepszy będzie oczywiście ten domowy, a nie z kostki. Jak przekonuje Ania, która prowadzi bloga Anka gotuje, zupa orzechowa ma genialny smak.

Masło z orzechów włoskich

Jeśli masło orzechowe, to tylko domowej roboty. Takie jest najsmaczniejsze, no i przede wszystkim najzdrowsze, ponieważ nie zawiera żadnych podejrzanych dodatków.

Klasyczne masło orzechowe robi się z orzechów ziemnych, jednak równie dobrze można wykorzystać włoskich. Będzie równie pysznie! Przekonajcie się sami :-)

Makaron z kurczakiem, brokułem i orzechami

Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, brokułem i orzechami włoskimi. Lubię to połączenie. Mimo, że za pierwszym razem byłam nieco sceptycznie nastawiona.

"Bardzo szybkie w przygotowaniu danie, soczyste i sycące, smakuje rewelacyjnie!"- zachęca autorka przepisu.

Sałatka z rukolą, mandarynkami i orzechami

Ta sałatka składa się tylko z trzech składników.

"Rukola przyjemnie komponuje się ze słodkimi mandarynkami, orzechami włoskimi i delikatnym dressingiem.

Sałatka jest idealna na drugie śniadanie czy też na wynos do pracy, do tego pięknie wygląda, cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie" - pisze Justyna z bloga Tysia gotuje.

Pieczarki zapiekane z serem i orzechami

"Pieczarki faszerowane różnymi serami i zapieczone z orzechami włoskimi to mała, pyszna przekąska.

Świetnie skomponowane składniki smakują bardzo dobrze i na ciepło i na zimno, można podać je z odrobiną konfitury z żurawiny lub borówki" - radzi autorka bloga Talerz pokus.

Kuskus z musem jabłkowym i orzechami

Kuskus świetnie komponuje się nie tylko z wytrawnymi daniami, ale także z owocami.

Macie ochotę na szybki deser? Wypróbujcie przepis Anety.

"Deser jest bez pieczenia, bez chłodzenia, gotowy naprawdę w kilka minut, pod warunkiem, że wcześniej zrobicie mus jabłkowy" radzi blogerka.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Pizza z gruszką i orzechami

"Pizza z gruszkami? Czemu nie, i zaręczam, że to nie jest żadna wielka ekstrawagancja czy szaleństwo. To po prostu rewelacyjne połączenie smaków. Słodko-ostra kompozycja z orzechowo-ziołową nutą" - przekonuje Tomek Lach.

Gruszka doskonale komponuje się z serami pleśniowymi i orzechami.

Camembert z orzechami włoskimi

Camembert z orzechami to nie tylko świetna przystawka, ale także składnik wyśmienitego dania głównego.

"Pyszny, roztapiający się orzechowo tymiankowy camembert, do tego sałatka z żurawinowym dressingiem i ryż z podprażonymi orzechami… Cóż więcej chcieć do szczęścia…" - zastanawia się blogerka.

Bakłażan faszerowany pastą orzechową

Michał proponuje oryginalną przekąskę — roladki z bakłażana z pastą orzechową.

"Bardzo interesujące połączenie smaków daje wyjątkowo ciekawą przekąskę. Charakterystyczny smak bakłażana został tu połączony z orzechami włoskimi i słodko-cierpkim smakiem granatów. Odrobina przypraw wzbogaca tą gamę o dodatkowe nuty" - pisze bloger.

Podwójnie orzechowe pancakes

Pancakes, które proponuje Sandra to prawdziwy zastrzyk energii i uśmiechu o poranku.

Blogerka przygotowała je z mąki z orzechów włoskich i ekologicznego masła orzechowego. Podała je z melonem, cynamonowym jogurtem i domowym sosem truskawkowym na bazie wodzie kokosowej. Mniam!

Także w kategorii Przepisy:

Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów Przepis na piszingera, czyli wafle przekładane słodką masą Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami Jak zrobić sałatkę grecką? Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę Kawa z czekoladą i chili - rozgrzewający sposób na jesień Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym Jak zrobić pyszną pizzę naleśnikową z szynką? Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku Przepis na szyszki z dmuchanego ryżu Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku - przepis idealny na jesień Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory Najlepsze sałatki z makaronem Wiem co zjem - dzień wegetariański Kulinarne hity PRL 12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów Racuchy jak u babci. Poznaj przepis na pyszne racuszki z jabłkami Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne! Przepis na surówkę z kiszonej kapusty