Sałatka, kotlety, pizza, zupa... A to wszystko z orzechami
Jesień upływa pod znakiem orzechów. Właśnie teraz są najpyszniejsze. Zebrałam dla was 10 oryginalnych przepisów na dania z wykorzystaniem orzechów.

Masło z orzechów włoskich
Jeśli masło orzechowe, to tylko domowej roboty. Takie jest najsmaczniejsze, no i przede wszystkim najzdrowsze, ponieważ nie zawiera żadnych podejrzanych dodatków.
Klasyczne masło orzechowe robi się z orzechów ziemnych, jednak równie dobrze można wykorzystać włoskich. Będzie równie pysznie! Przekonajcie się sami :-)

Makaron z kurczakiem, brokułem i orzechami
Makaron w kremowym sosie z kurczakiem, brokułem i orzechami włoskimi. Lubię to połączenie. Mimo, że za pierwszym razem byłam nieco sceptycznie nastawiona.
"Bardzo szybkie w przygotowaniu danie, soczyste i sycące, smakuje rewelacyjnie!"- zachęca autorka przepisu.


Sałatka z rukolą, mandarynkami i orzechami
Ta sałatka składa się tylko z trzech składników.
"Rukola przyjemnie komponuje się ze słodkimi mandarynkami, orzechami włoskimi i delikatnym dressingiem.
Sałatka jest idealna na drugie śniadanie czy też na wynos do pracy, do tego pięknie wygląda, cieszy nie tylko oko, ale także podniebienie" - pisze Justyna z bloga Tysia gotuje.

Pieczarki zapiekane z serem i orzechami
"Pieczarki faszerowane różnymi serami i zapieczone z orzechami włoskimi to mała, pyszna przekąska.
Świetnie skomponowane składniki smakują bardzo dobrze i na ciepło i na zimno, można podać je z odrobiną konfitury z żurawiny lub borówki" - radzi autorka bloga Talerz pokus.

Kuskus z musem jabłkowym i orzechami
Kuskus świetnie komponuje się nie tylko z wytrawnymi daniami, ale także z owocami.
Macie ochotę na szybki deser? Wypróbujcie przepis Anety.
"Deser jest bez pieczenia, bez chłodzenia, gotowy naprawdę w kilka minut, pod warunkiem, że wcześniej zrobicie mus jabłkowy" radzi blogerka.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Pizza z gruszką i orzechami
"Pizza z gruszkami? Czemu nie, i zaręczam, że to nie jest żadna wielka ekstrawagancja czy szaleństwo. To po prostu rewelacyjne połączenie smaków. Słodko-ostra kompozycja z orzechowo-ziołową nutą" - przekonuje Tomek Lach.
Gruszka doskonale komponuje się z serami pleśniowymi i orzechami.

Camembert z orzechami włoskimi
Camembert z orzechami to nie tylko świetna przystawka, ale także składnik wyśmienitego dania głównego.
"Pyszny, roztapiający się orzechowo tymiankowy camembert, do tego sałatka z żurawinowym dressingiem i ryż z podprażonymi orzechami… Cóż więcej chcieć do szczęścia…" - zastanawia się blogerka.

Bakłażan faszerowany pastą orzechową
Michał proponuje oryginalną przekąskę — roladki z bakłażana z pastą orzechową.
"Bardzo interesujące połączenie smaków daje wyjątkowo ciekawą przekąskę. Charakterystyczny smak bakłażana został tu połączony z orzechami włoskimi i słodko-cierpkim smakiem granatów. Odrobina przypraw wzbogaca tą gamę o dodatkowe nuty" - pisze bloger.


Podwójnie orzechowe pancakes
Pancakes, które proponuje Sandra to prawdziwy zastrzyk energii i uśmiechu o poranku.
Blogerka przygotowała je z mąki z orzechów włoskich i ekologicznego masła orzechowego. Podała je z melonem, cynamonowym jogurtem i domowym sosem truskawkowym na bazie wodzie kokosowej. Mniam!
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze