Zupa krem. Z czym ją podać?

Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków do zup jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami (kładzionymi lub zacierkami), ziemniakami, ryżem, kaszą. Natomiast kremy świetnie smakują z chrupiącymi dodatkami. To właśnie one dodają zupie charakteru i podkręcają jej smak.

Grzanki

Grzanki można oczywiście kupić, ale dużo lepszym (i smaczniejszym) rozwiązaniem jest przygotowanie ich samemu, wykorzystując w tym celu czerstwe pieczywo.

Najprostszym sposobem jest zrobienie grzanek z bagietki. Kroimy ją na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i grillujemy na grillu elektrycznym lub pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Taką grzankę można także przed pieczeniem posypać startym serem.

Z chleba (białego, pełnoziarnistego czy tostowego) możemy natomiast przygotować mini grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i ziół prowansalskich. Uważajmy jednak, by czosnku nie przypalić, ponieważ grzanki staną się przez to gorzkie.

Paluszki grissini

Grissini to włoskie paluszki z ciasta drożdżowego. Przeważnie są one doprawione morską solą, ziołami, sezamem czy makiem.

Podaje się je zwykle jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do serów, wędlin czy oliwek. Świetnie sprawdzą się jednak także w towarzystwie kremowych zup.

Paluszki robi się z ciasta podobnego do tego na pizzę. A potem roluje się cienkie wałeczki. Prawdę mówiąc za każdym razem, kiedy piekę grissini przypomina mi się dzieciństwo i lepienie z plasteliny ;-)

Paluszki grissini

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy to nic innego jak niewielkie kulki (przypominające nieco ciecierzycę) z ciasta parzonego, pieczone w piekarniku. Groszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni.

Mimo, że przygotowanie go w domu jest nieco pracochłonne, warto od czasu do czasu się o to pokusić. Zapewniam, że ten samodzielnie zrobiony groszek ptysiowy jest dużo smaczniejszy niż sklepowy.

Chrupiący bekon

Chrupiący bekon to także świetny dodatek do kremowych zup. Najszybciej zrobimy go w mikrofalówce.

Talerz przykrywamy ręcznikiem papierowym, na nim układy obok siebie plastry boczku. Przykrywamy ręcznikiem.

Wkładamy do mikrofalówki, ustawiamy na najwyższą moc i po 2–3 minutach sprawdzamy, czy boczek jest już wystarczająco chrupki, jeśli nie, przypiekamy (uważając, by się nie przypalił) dalej.

Bekon w zupie

Pestki i orzechy

Uprażone na suchej patelni pestki dyni, słonecznika, płatki migdałowe czy też posiekane włoskie orzechy również mogą urozmaicić smak kremowych zup.

Dodatkowo wzbogacą nasz posiłek o zdrowe kwasy omega oraz cenne witaminy i mikroelementy. A ile przy tym chrupania ;-)

Zupa posypana pestkami dyni

Warzywne chipsy

Chipsy warzywne są nie tylko świetna, zdrowa przekąską, ale także pyszny dodatek do kremowych zup.

Jak je zrobić? Jest na to kilka sposobów. Jeden z najprostszych polega na tym, by obieraczką lub małym nożykiem pokroić warzywa (np. marchew, selera, pietruszkę, selera, buraka) w cienkie plasterki, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i upiec.

Chipsy warzywne

Zobacz inne pomysły na zupy

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Poznaj przepis na pleśniak i przypomnij sobie smak dzieciństwa Jedzmy jabłka! Śliwki - pyszny sposób na poprawę humoru Czy ciasto francuskie jest naprawdę francuskie? Gołąbki nie tylko w kapuście Kuchnia pachnąca lawendą Co powinny jeść osoby pracujące umysłowo? Imprezy kulinarne we wrześniu Co dodać do granoli? Pierogi, które zawsze się udają Kulinarna podróż po Włoszech Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Sekrety kuchni chorwackiej Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek