Zupa krem. Z czym ją podać?
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Z czym podawać zupę? Zasada doboru dodatków do zup jest dość prosta – klarowne wywary lubią towarzystwo pierożków, pasztecików, makaronu. Zupy z warzywami dobrze będą się komponować z kluseczkami (kładzionymi lub zacierkami), ziemniakami, ryżem, kaszą. Natomiast kremy świetnie smakują z chrupiącymi dodatkami. To właśnie one dodają zupie charakteru i podkręcają jej smak.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/co-do-zupy-656a2ef207b12abb33d93.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Grzanki
Grzanki można oczywiście kupić, ale dużo lepszym (i smaczniejszym) rozwiązaniem jest przygotowanie ich samemu, wykorzystując w tym celu czerstwe pieczywo.
Najprostszym sposobem jest zrobienie grzanek z bagietki. Kroimy ją na kromki, smarujemy masłem czosnkowym i grillujemy na grillu elektrycznym lub pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Taką grzankę można także przed pieczeniem posypać startym serem.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Z chleba (białego, pełnoziarnistego czy tostowego) możemy natomiast przygotować mini grzanki. Kroimy pieczywo w kostkę i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i ziół prowansalskich. Uważajmy jednak, by czosnku nie przypalić, ponieważ grzanki staną się przez to gorzkie.
Paluszki grissini
Grissini to włoskie paluszki z ciasta drożdżowego. Przeważnie są one doprawione morską solą, ziołami, sezamem czy makiem.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Podaje się je zwykle jako samodzielną przekąskę lub jako dodatek do serów, wędlin czy oliwek. Świetnie sprawdzą się jednak także w towarzystwie kremowych zup.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Paluszki robi się z ciasta podobnego do tego na pizzę. A potem roluje się cienkie wałeczki. Prawdę mówiąc za każdym razem, kiedy piekę grissini przypomina mi się dzieciństwo i lepienie z plasteliny ;-)
Groszek ptysiowy
Groszek ptysiowy to nic innego jak niewielkie kulki (przypominające nieco ciecierzycę) z ciasta parzonego, pieczone w piekarniku. Groszek można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Mimo, że przygotowanie go w domu jest nieco pracochłonne, warto od czasu do czasu się o to pokusić. Zapewniam, że ten samodzielnie zrobiony groszek ptysiowy jest dużo smaczniejszy niż sklepowy.
ChrupiÄ…cy bekon
Chrupiący bekon to także świetny dodatek do kremowych zup. Najszybciej zrobimy go w mikrofalówce.
Talerz przykrywamy ręcznikiem papierowym, na nim układy obok siebie plastry boczku. Przykrywamy ręcznikiem.
WkÅ‚adamy do mikrofalówki, ustawiamy na najwyższÄ… moc i po 2–3 minutach sprawdzamy, czy boczek jest już wystarczajÄ…co chrupki, jeÅ›li nie, przypiekamy (uważajÄ…c, by siÄ™ nie przypaliÅ‚) dalej.
Pestki i orzechy
Uprażone na suchej patelni pestki dyni, słonecznika, płatki migdałowe czy też posiekane włoskie orzechy również mogą urozmaicić smak kremowych zup.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dodatkowo wzbogacą nasz posiłek o zdrowe kwasy omega oraz cenne witaminy i mikroelementy. A ile przy tym chrupania ;-)
Warzywne chipsy
Chipsy warzywne są nie tylko świetna, zdrowa przekąską, ale także pyszny dodatek do kremowych zup.
Jak je zrobić? Jest na to kilka sposobów. Jeden z najprostszych polega na tym, by obieraczką lub małym nożykiem pokroić warzywa (np. marchew, selera, pietruszkę, selera, buraka) w cienkie plasterki, skropić oliwą, posypać ulubionymi przyprawami i upiec.
Zobacz inne pomysły na zupy
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Katarzyna Gileta-Klępka](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/11999665-102077112736433-61ec246.jpg)
Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze