Oliwki w roli głównej
Wiele osób uważa, że czarne i zielone oliwki to dwie różne odmiany. To jednak nieprawda. Zielone to te, które są po prostu wcześniej zrywane. Z kolei te, którym pozwoli się dojrzeć – czernieją. Różnią się one smakiem – zielone są nieco twardsze i bardziej gorzkie od czarnych, wiele jednak zależny od ich obróbki. Oliwki, bez względu na kolor znajdują bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. W sklepach możemy dostać oliwki zielone faszerowane serem, pasta paprykową czy anchois. W takiej formie stanowią świetną przekąskę. Czarne natomiast częściej dodaje się do sałatek i innych dań, można z nich także przygotować smaczną pastę. Ewa Wachowicz, dziennikarka i producentka telewizyjna, znana m.in. z programów kulinarnych proponuje wiele smacznych przepisów z wykorzystaniem oliwek.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/615-1-b25dd2b993c49c8dd54193d681.jpg)
Cytrusowa sałatka
Oliwki i łosoś? Jak najbardziej. Łosoś i cytrusy? Zgrany duet. Ale połączenie tych trzech składników w jednym daniu wydawało mi się nieco karkołomne. Nic bardziej mylnego. Oliwki bardzo lubią towarzystwo cytrusowych owoców. Do tego posiekana natka kolendry i mamy szybką i smaczną przekąskę.
Pamiętajmy jednak, by przed starciem skórki z grejpfruta, cytryny i pomarańczy, wcześniej dokładnie wyszorować owoce i sparzyć je we wrzątku.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/327-1-6d081c635fb8344b6a578da1d0.jpg)
Oliwki z kozim serem
Kozi ser ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Ja go bardzo lubię za wyrazisty zapach i smak, ale wielu moich znajomych dziwi się jak w ogóle mogę go jeść, bo dla nich on zwyczajnie śmierdzi. No cóż, nie wiedzą, co dobre ;-)
Kozi ser dobrze komponuje się z buraczanym carpaccio, a także z gruszką i rukolą. Ewa Wachowicz proponuje połączyć go z oliwkami, świeżym tymiankiem i włoskimi orzechami. W ten sposób powstanie nam ekspresowa sałatka, którą można podawać solo lub jako dodatek do dania głównego.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/817-1-8ee41b4720d66d2e29341d7c60.jpg)
Roladki wołowe
Roladki wołowe to propozycja na rodzinny obiad. Do mięsa Ewa Wachowicz podaje kaszę gryczaną z warzywami.
Zazwyczaj w tradycyjnych roladkach znajduje się ogórek konserwowy. Ale nie tym razem, ogórek został bowiem zastąpiony posiekanymi zielonymi oliwkami. Z kolei czarne trafiły do kaszy gryczanej. A to wszystko w towarzystwie aromatycznego pieczeniowego sosu. Pycha!
Oto jak w prosty sposób można unowocześnić klasyczne danie. Ja ten przepis już przetestowałam. Goście byli zachwyceni. Teraz wasza kolej.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/704-1-00c31b02a576c91c55fa19853d.jpg)
Empanadillas
Empanadillas to hiszpańskie pierożki, wypełnione aromatycznym farszem. Najczęściej jest to mięso z tuńczyka wymieszane z duszonymi warzywami. Pierożki można usmażyć w głębokim tłuszczu lub upiec. Empanadillas smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Ewa Wachowicz przygotowała natomiast farsz z koziego sera, oliwek, cebuli i świeżych ziół. Pierożki podała w towarzystwie pomidorowej salsy. Taka przekąska sprawdzi się na domowej imprezie. Koniecznie wypróbujcie przepis i przenieście się do słonecznej Hiszpanii.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/711-1-f38a8347f5cb3111830550c83e.jpg)
Tapenada
Tapenada to kolejna propozycja rodem z Półwyspu Iberyjskiego. Jest to klasyczna pasta z czarnych oliwek, którą podaje się do świeżego pieczywa lub grzanek. Przygotowuje się ją w bardzo prosty sposób. Wystarczy zblendować oliwki, dodać przyprawy i gotowe.
![](https://i.wpimg.pl/300x0/m.smaczneblogi.pl/814-1-d2b26ad5f97beec58943aa9dbf.jpg)
Biszkopty z kandyzowanymi oliwkami
Na koniec prawdziwy hit. Ciasteczka z oliwkami. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że są to słodkie ciasteczka.
Kandyzowane oliwki przygotujemy samodzielnie. W tym celu musimy na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się skandyzują, czyli około 30 minut.
Tak przygotowane oliwki układamy na upieczonych wcześniej biszkoptach, udekorowanych czekoladowym kremem.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze