Szykujemy się do zimy, czyli 7 pomysłów na ogórki

Wśród przetworów, jakie przygotowujemy na zimę, prym wiodą ogórki. Właśnie trwa na nie sezon. Dlatego gospodynie domowe uwijają się w pocie czoła przygotowując kolejne marynaty i kiszonki. Jeśli jednak znudził ci się już smak tradycyjnych kiszonych lub konserwowych ogórków, zobacz, jakie pomysły na przetwory mają kulinarne blogerki.

Podziel się:

Ogórki małosolne na sucho

Uwielbiam małosolne ogórki i mimo, że to typowo letni przysmak, nie mogłam o nich nie wspomnieć. Przepis na nie jest bardzo prosty – ogórki wraz z przyprawami zalewamy wodą z solą, odstawiamy i już na drugi dzień możemy się nimi cieszyć. Nigdy bym jednak nie wpadła na to, że można je przygotować również „na sucho”, a więc bez wody.

Metoda na sucho praktykowana jest w Perm w Rosji. Ogórki wystarczy szczelnie zamknąć w torebce z przyprawami na dobę” - pisze Natalia, która prowadzi bloga Poezja Smaku.

Tak przygotowane ogórki małosolne nie różnią się od tych, które robimy w tradycyjny sposób. Poza tym zachowują swój kolor, są jędrne i chrupiące.

„Jeśli lubicie małosolne ogórki, to warto wypróbować taką alternatywną, prostą i szybką metodę przygotowania” - zachęca Natalia.

Ogórki w zalewie musztardowej

"Ogórki z musztardą to świetny dodatek do obiadu, gdy brakuje czasu na przygotowanie świeżej sałatki. Są chrupiące i bardzo aromatyczne, lekko ostre, ale nie za bardzo. Świetnie sprawdzą się też na imprezę rodzinną, śniadanie lub kolację czy w ramach lekkiej przekąski" - zachęca Bernadetta, która prowadzi bloga Prawo do gotowania z pasją.

Trudno się z tym nie zgodzić. Moja mama także przygotowuje latem hurtowe ilości ogórków w musztardzie i znikają one w ekspresowym tempie, jeszcze zanim zacznie się zima ;-)

Sałatka z chili i czosnkiem

Na tej ogórkowej liście przebojów nie może zabraknąć zimowej sałatki z czosnkiem i chili w octowej zalewie. Bardzo lubię to połączenie. Taka sałatka może z powodzeniem zastąpić surówkę, jest dość ostra w smaku. Dobrze będzie się komponowała z ziemniakami i duszonym mięsem.

Ogórki w keczupie

Ogórki w zalewie musztardowej lub musztardowo-miodowej są znane i lubiane. Smakują zarówno solo, w koreczkach lub jako dodatek do kanapek czy obiadu. Jednak, czy ktoś próbował ogórków w keczupie? Mają lekko pikantny, słodko-kwaśny smak. Można je przygotować pokrojone w ćwiartki albo w plasterki. Skusicie się?

Po kozacku

Ogórki po kozacku to wariacja na temat ogórków w musztardzie. W tym przepisie do zalewy, poza gorczyca, zielem angielskim i koprem, dodaje się jeszcze marchewkę. Dzięki niej ogórki zyskują nieco słodyczy.

W zimie przypomną nam smak lata. Będą pasowały nie tylko do kanapek, ale także do dań obiadowych, takich jak gulasz z kaszą gryczaną. Już na samą myśl cieknie mi ślinka.

Do zupy

Ogórkowa to jedna z moich ulubionych zup. Nie zawsze mam jednak czas, żeby ją przygotować. Ścieranie kiszonych ogórków zajmuje jednak nieco czasu, a przecież potem trzeba je jeszcze trochę poddusić na maśle. Dlatego w tym roku postanowiłam, że przygotuję na zimę tarte kiszone ogórki, specjalnie do zupy.

"Przygotowując te ogórki, używam zawsze największych, niekształtnych ogórków, które ciężko jest wsadzić do słoika i zrobić ogórki kiszone lub w zalewie słodko-kwaśnej. Gdy mają duże i twarde ziarenka, przez starciem ich na tarce, ziarenka usuwam, gdyż psują one smak potraw" - radzi Bernadetta, autorka przepisu.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Ogórki w curry

Bardzo łatwy i szybki przepis na przepyszne, chrupiące i orientalne w smaku ogórki z curry. Nadają się na kanapki, a także są świetnym dodatkiem do domowych fast foodów takich jak hot-dogi, wrapy czy hamburgery.

Robi się je identycznie jak ogórki konserwowe, przyprawiając jedynie zalewę octową indyjską mieszanką przypraw curry. Świetnie tez pasuje do nich także gorczyca oraz musztarda. Smak ogórków wzbogaca dodatek cebuli i czerwonej papryki.

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Przepisy:

Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku - przepis idealny na jesień Niemiecka sałatka ziemniaczana Czerwony barszcz na zakwasie 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na wegetariańskie kotleciki z brokuła, ryżu i sera Najlepsze sałatki z makaronem Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów Przepis na quiche z pieczonej dyni 13 smakowitych przepisów, w których cebula odgrywa główną rolę Ryba z pieca razy 3 - poznaj najlepsze przepisy na rybę z pieca