Włoska sałatka z kozim serem

Kozi ser ma tyle samo swoich zwolenników, co przeciwników. Jedni go wręcz uwielbiają, inni, no cóż, uważają, że po prostu śmierdzi ;-) powiedzmy sobie szczerze, zapach jest rzeczywiście specyficzny, ale można się do niego przyzwyczaić. Kozie sery są popularne m.in. w Grecji, Francji i we Włoszech. Mają nieco ostrzejszy smak niż krowie. Świetnie smakują solo, wraz z innymi serami na desce lub jako składnik wielu dań, zarówno na ciepło jak i na zimno.


Pomysł na lekką i smaczną kolację
Włoska sałatka z grillowanym kozim serem i granatem to propozycja na lekką, zdrową kolację w letni dzień. Świeża sałata, orzechy, wstążki z marchewki, a to wszystko skąpane w occie balsamicznym i oliwie z oliwek. Już na samą myśl cieknie ślinka. Ci, którzy nie przepadają za kozim serem, mogą zastąpić go fetą, camembertem lub gorgonzolą. A więc do dzieła!
Pyszna porcja zdrowia
Do przygotowania jednej porcji tej sałatki potrzebujemy ulubionej sałaty lub miksu sałat (roszponka, rukola, dębolistna, endywia). Do tego dochodzi jeszcze krążek koziego sera, młoda marchewka, garść posiekanych włoskich orzechów, ziarna granatu, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Granaty nie tylko świetnie uzupełniają smak koziego sera, ale także są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy C, E, B oraz A. Stanowią także źródło wielu składników mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. Znajdziemy w nich również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. Poza tym są niskokaloryczne, ponieważ w 100 gramach świeżych owoców znajduje się około 80 kalorii.

Dzięki tym składnikom, granaty regulują ciśnienie krwi, łagodzą objawy menopauzy, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ułatwiają odchudzanie. Panów powinno zainteresować również to, że te owoce wspomagają leczenie chorób prostaty oraz leczą zaburzenia erekcji.
Orzechy włoskie dostarczą nam porcji magnezu, niezbędnego do funkcjonowania układu nerwowego. Wystarczą trzy orzechy, by dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.
Sałatka krok po kroku
Zaczynamy od przygotowania sosu. Pół szklanki octu balsamicznego redukujemy na małym ogniu z czterema łyżkami cukru. Trwa to około 30–40 minut. Do sosu można dolać kieliszek wiśniówki, ale jest to wersja dla dorosłych ;-) Sałatę trzeba opłukać, odsączyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na dużym talerzu.

Zainspiruj się
Marchewkę obieramy, a potem przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy ją na długie i cienkie wstążki, które rozrzucamy na zielonych liściach. Ser należy usmażyć na patelni (można go wcześniej panierować w bułce i jajku) lub zgrillować. Ciepły ser kładziemy na sałacie, całość posyp orzechami i granatem. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu polewamy obficie sosem balsamicznym i oliwą z oliwek. Podajemy z grillowaną bagietką. Smacznego!


Polecane przez autora:
- Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis
- Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze
- Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze