Włoska sałatka z kozim serem

Kozi ser ma tyle samo swoich zwolenników, co przeciwników. Jedni go wręcz uwielbiają, inni, no cóż, uważają, że po prostu śmierdzi ;-) powiedzmy sobie szczerze, zapach jest rzeczywiście specyficzny, ale można się do niego przyzwyczaić. Kozie sery są popularne m.in. w Grecji, Francji i we Włoszech. Mają nieco ostrzejszy smak niż krowie. Świetnie smakują solo, wraz z innymi serami na desce lub jako składnik wielu dań, zarówno na ciepło jak i na zimno.

Pomysł na lekką i smaczną kolację

Włoska sałatka z grillowanym kozim serem i granatem to propozycja na lekką, zdrową kolację w letni dzień. Świeża sałata, orzechy, wstążki z marchewki, a to wszystko skąpane w occie balsamicznym i oliwie z oliwek. Już na samą myśl cieknie ślinka. Ci, którzy nie przepadają za kozim serem, mogą zastąpić go fetą, camembertem lub gorgonzolą. A więc do dzieła!

Pyszna porcja zdrowia

Do przygotowania jednej porcji tej sałatki potrzebujemy ulubionej sałaty lub miksu sałat (roszponka, rukola, dębolistna, endywia). Do tego dochodzi jeszcze krążek koziego sera, młoda marchewka, garść posiekanych włoskich orzechów, ziarna granatu, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku.

Granaty nie tylko świetnie uzupełniają smak koziego sera, ale także są bardzo zdrowe. Zawierają witaminy C, E,  B oraz A. Stanowią także źródło wielu składników mineralnych i odżywczych takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, krzem i jod. Znajdziemy w nich również duże ilości białka, błonnika, kwasu foliowego i beta karotenu. Poza tym są niskokaloryczne, ponieważ w 100 gramach świeżych owoców znajduje się około 80 kalorii.

Dzięki tym składnikom, granaty regulują ciśnienie krwi, łagodzą objawy menopauzy, obniżają poziom złego cholesterolu oraz ułatwiają odchudzanie. Panów powinno zainteresować również to, że te owoce wspomagają leczenie chorób prostaty oraz leczą zaburzenia erekcji.

Orzechy włoskie dostarczą nam porcji magnezu, niezbędnego do funkcjonowania układu nerwowego. Wystarczą trzy orzechy, by dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jest w nich też L-arginina, substancja, która wpływa na rozszerzanie naczyń wieńcowych. Dlatego warto je chrupać profilaktycznie i w chorobach serca. Zawarty w orzechach kwas elagowy podnosi odporność, a także wiąże i unieszkodliwia substancje rakotwórcze.

Sałatka krok po kroku

Zaczynamy od przygotowania sosu. Pół szklanki octu balsamicznego redukujemy na małym ogniu z czterema łyżkami cukru. Trwa to około 30–40 minut. Do sosu można dolać kieliszek wiśniówki, ale jest to wersja dla dorosłych ;-) Sałatę trzeba opłukać, odsączyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na dużym talerzu.

Zainspiruj się

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Marchewkę obieramy, a potem przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy ją na długie i cienkie wstążki, które rozrzucamy na zielonych liściach. Ser należy usmażyć na patelni (można go wcześniej panierować w bułce i jajku) lub zgrillować. Ciepły ser kładziemy na sałacie, całość posyp orzechami i granatem. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu polewamy obficie sosem balsamicznym i oliwą z oliwek. Podajemy z grillowaną bagietką. Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono Tarta z jeżynami Rozsmakuj się w chłodnikach Pyszne domowe lody. To nie takie trudne! Bananowe sushi Szybkie przekąski na letnią imprezę Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu Przepis na azjatycki dip z awokado Przepis na azjatycki dip z papryką Bananowe "sushi" Sekrety perfekcyjnego biszkoptu Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla? Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Przepis na ciasto kruche Przepis na koktajl truskawkowy Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi! Co można zrobić z cukinii? Truskawkowa jak u babci Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby Sushi inne niż zwykle Właściwości kakao Desery z truskawkami bez pieczenia